Híreink

Új speciális mentőjárműveket fejlesztenek a FER-nél

2022. október 14. 07:36

A Tiszaújvárosban épülő poliolüzem és az oda szállítandó etilén-oxid új kihívások elé állítja a hazai mentő tűzvédelmet. Erre készülve két olyan új konténeres gépjármű fejlesztésébe fogtak, amelyek, Százhalombattáról és Tiszaújvárosról a teljes hazai szállítási útvonalat képesek lefedni és a potenciális veszélyhelyzeteket kezelni.


Az etilén-oxid gyártási kapacitás Nyugat-Európára koncentrálódik, így hazánkban ennek kezelésére nincs meg a szükséges technika és szakismeret. A 2017-es tuzséri etilén-oxid baleset (melyről a Védelem 2017/5. számának 42. oldalán írtunk) is megmutatta, hogy a felszámoláshoz szükséges technológia és technika nem áll rendelkezésre. Akkor a 400 km-re lévő német létesítményi tűzoltóság bevonására volt szükség.

Az etilén-oxidból világszerte 18 millió tonnát gyártanak évente, így az egyik leggyakrabban gyártott szerves anyagnak számít. Ugyanakkor nem a legbarátságosabb, mert levegővel érintkezve vagy anélkül is robbanásveszélyes, fokozottan tűzveszélyes, belélegezve mérgező, rákot, sőt öröklődő genetikai károsodást okozhat.

Szóval egy balesetnél ennek megfékezése, a sérült tartályból másikba történő átfejtése és a maradék biztonságos lefáklyázása nem mindennapi kihívás. Szerencsére a szigorú biztonsági előírások miatt ritka az ilyen eset. Annál inkább fontos a rá való felkészülés.

A felkészülés három állomásáról számolt be a mezőkövesdi konferencián Szabó István a FER Tiszaújvárosi parancsnoka. A külföldi tapasztalatok alapján kidolgozták a beavatkozási koncepciót, amelynek fő elemei, a személyi feltételek (létszám és képzés), a vonulás és beavatkozás rendjének kidolgozása az egész hazai szállítási útvonalra, végül az eszközök legyártatása (2 mobil átfejtő konténer, 2 mobil fáklya, és a szállításukhoz 2 cserefelépítményes jármű). Számos cég bevonásával elkészült az eszközök döntő többsége, zajlik a képzés, így a jövő tavaszi indulásra Százhalombattán és Tiszaújvárosban felkészült csapatok tudnak beavatkozni.


 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 680 látogató olvasta.