Híreink

Tűzvihar egy lakóházban – a tömbház erkélyén törtek fel a lángok

2022. február 22. 07:40

Mintegy 40 lakás és az egész épület 65 méteres belső homlokzata égett a németországi Essenben hétfő éjszaka. A tűz, a hírek szerint, az egyik erkélyen keletkezett, ahol műanyag burkolatú függöny és hasonló válaszfalak voltak egymás között. Bár az „Antónia” vihar miatt 100 km/órás széllökések is voltak, ez még önmagában nem magyarázza a tűz hihetetlen gyors terjedését.


Hőszigetelés, szél, erkélyek?

Hogyan terjedhetett a tűz pillanatok alatt ilyen gyorsan? Csak a szél volt az oka? Vagy a beépített éghető anyag volt? Erre bizonyára találnak választ, hiszen az épület közvetlen közelében több ilyen laképület található, azonos felépítéssel, mint ez a mindössze 7 éves épület.

Ugyanakkor, mivel alig egy kilométerrel arrébb három tűzeset volt az elmúlt napokban, felmerült a szándékos tűzokozás is. A rendőrség ugyanis az említett ügyekben gyújtogatás gyanúja miatt folytat nyomozást.

Mindenesetre a szél által felkorbácsolt tűz a homlokzaton gyorsan terjedt, a lángoktól betört ablaküvegeken keresztül behatolt a lakásokba, ott mindent megsemmisített, és a külső homlokzat üvegei is kirepedtek. Olyan intenzív volt, hogy kívülről megolvadt egy acélajtó, és a lépcsőházakat sem lehet már megközelíteni. A komplexumból és a környező házakból mintegy 180 embert helyeztek biztonságba. Mindössze 3-an szenvedtek füstmérgezést, amit annak is tulajdonítanak, hogy füstérzékelőket szereltek fel az egész épületben.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint a riasztó 2 óra 15 perckor szólalt meg. Reggel 9 órára sikerült a tüzet 150 tűzoltónak körülhatárolni, és nagyrészt lefeketíteni, de izzó gócok még maradtak.

35 lakás égett ki, a többit a füst vagy az oltóvíz súlyosan megrongálta. Az épület egyes részei omlásveszélyesek.

Szerencsére sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos lakóházakra. De ott is kitört néhány ablak és redőnyök mentek tönkre.

 

Szabálytalanságok?

Képeken és videókon is látható, hogyan csaptak fel méter magasra a lángok a homlokzaton. A videókon úgy tűnik, mintha nem maga a homlokzati felület gyulladt volna ki, hanem az erkélyek, ahol nyilvánvalóan ég a padlószerkezet. Az óriási hőfejlődés miatt a közelben parkoló autók is kigyulladnak. Az egész homlokzat lángokban állt.

A képek alapján hihetőnek tűnik, hogy a homlokzaton nem éghető anyagot vagy azt is használtak, mert a tűzeset után készült képeken a szigetelőpanelek egy része sértetlennek tűnik. Úgy tűnik azonban, hogy az építészek és a tervezők mást is figyelmen kívül hagytak. Tragikus módon maguk az erkélyeken tombolt a tűz leginkább. Márpedig azok másodlagos menekülési útvonalnak számítanak.

 

További képek és videók a BILD.de oldalán.

https://www.bild.de/regional/ruhrgebiet/ruhrgebiet-aktuell/essen-grossbrand-in-wohnhaus-79222006.bild.html

Vissza

Ezt a hírt eddig 1159 látogató olvasta.