Híreink

TermPIR, a LINDAB legújabb innovációja – kétszer jobb hőszigetelés

2021. június 24. 07:30

A kiemelkedő minőségű, könnyen és gyorsan építhető oldalfali szendvicspanelek sikere nyomán tavaly vezették be a LINDAB innovatív újdonságát, a TermPIR tetőrendszert. A kifejezetten a lapostetők korszerű és hatékony hőszigetelésére kifejlesztett rendszer óriási előnye, hogy a hővezetési tényezője mintegy kétszer jobb a hagyományos ásványgyapot hőszigeteléseknél. Ezért ugyanaz a hőszigetelő képesség kisebb rétegvastagsággal érhető el.


Előny a tűzvédelmi tervezésben

Könnyebb, kisebb terhelés, gyorsabban építhető, jó hőszigetelő képesség fele vastagsággal, jó tűzállóság, vízszigetelés. Ezek a tulajdonságok kellenek ma egy kompromisszumoktól mentes tető tervezéséhez és kivitelezéséhez.

A LINDAB innovatív újdonságát, a TermPIR tetőrendszert kifejezetten a lapostetők korszerű és hatékony hőszigetelésére fejlesztették ki. A CPR szerinti komplett rendszert az ÉMI vizsgálat alapján, az általa kiadott minősítésben deklarálta, hogy a Lindab trapézlemez, a leszállított PIR hab, a kiegészítő lejtésképzéssel, a hozzá tartozó vízszigetelő anyaggal együttesen, mint komplett rétegrend tudja az OTSZ követelményei szerinti 15 perces a tűzállósági határértéket biztosítani, miközben megfelel a 2020-tól érvényes erősebb hőtechnikai igényeknek, ami egy ilyen tető esetében U=0,17 W/m2K érték.

Ezt az U értéket a TernPIR már 13-15 cm vastagsággal biztosítja, ami egyben a legnagyobb előnye is a más, hasonló hőszigetelő rendszerekkel szemben. Ez az előny a hővezetési tényezőjében rejlik, ami mintegy kétszer jobb a hagyományos ásványgyapot hőszigeteléseknél.

A lapostetők hőszigetelése mellett hasonló fontossággal bír azok vízelvezetése, illetve vízgyűjtése. A lapostetőkről a vízgyűjtés kétféle módon történhet:

  • vonalra lejtéssel,
  • pontra lejtéssel.

A tökéletes vízelvezetéshez/vízgyűjtéshez precíz tervezés alapján készített lejtésképző elemekre van szükség, ami lehet:

  • kőzetgyapot,
  • PIR hab,
  • EPS hab.

A PIR hab egyik legnagyobb előnye, hogy kisebb vastagsággal ér el ugyanolyan lambda értéket, és ugyanolyan jó hőátbocsátási tényezőt, amihez más anyagoknak nagyobb anyagvastagságra van szüksége. Ez pl. egy szálas hőszigetelőanyaggal szemben, fele akkora vastagságot jelent a PIR hab javára.

Ennek a kisebb vastagságnak több előnye is van:

  • az anyagot az építési helyszínen könnyebben lehet mozgatni,
  • ezért kevesebb ember szükséges a mozgatásukhoz,
  • nincs szükség védőfelszerelésre, nem szúrja a bőrt, nem kaparja a torkot, nem irritálja a szemet,
  • kisebb födémterhelés könnyebb, olcsóbb tartószerkezetet igényel.

Többféleképpen szerelhető:

  • homlokzati csatlakozással,
  • lépcsőzetes kialakítással,
  • nútos kialakítással.

Előnyös a nútos kialakítást választani, mert ekkor a hőátbocsátási tényező nem romlik, hiszen ennél a szerelési módnál ott, ahol a két termék széle találkozik, a hézagmentes folytonosság biztosított. Ugyanaz a hőszigetelő képesség, az előírt tűzállóság kisebb rétegvastagsággal érhető el. Nyilván ez könnyebb tartószerkezeteket, egyszerűbb rétegrendet és szerelési munkát jelent. Ezért jeleztük, hogy mindezek a tulajdonságok kellenek ma egy kompromisszumoktól mentes, valamennyi szakág követelményeit kielégítő tető tervezéséhez és kivitelezéséhez.

 

Lindab Kft.

2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.| Hungary
Telefon(06 23) 531 300
http://www.lindab.com/hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1289 látogató olvasta.