Híreink

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2018. augusztus 06. 07:32

A nyári szabadságok végére a Védelem 23 cikkel várja az olvasók figyelmét, fókuszban a lakásokban, lakóházakban bekövetkezett tűzesetek és sérülések számának csökkentési lehetőségeivel, amely változatlanul komoly kihívás. A további témák: magasból mentés, szimuláció, homlokzati tűzterjedés, épületbiztonság, tűzvizsgálat, beavatkozó ÖTE-k, gázérzékelők, tűzészlelés, szakértői tevékenység, villamos TvMI, légtechnika tisztítása, mélyből mentés másként.


Tanulmány

Nagy Péter Magasból mentő járművek – fejlesztési lehetőségei statisztikai elemzéssel I.                        

Szerzőnk a magasból mentő járművekkel való beavatkozások hatékonyságának növelési lehetőségeit vizsgálta a statisztikai adatok elemzésével. Van-e olcsóbb és a feladathoz jobban illeszkedő megoldás az országban keletkezett legjellemzőbb káresetek felszámolására? Milyen költségcsökkentési lehetőségek merülnek fel? Hogyan alkalmazkodhatunk a változó környezeti kihívásokhoz? A 2018. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázat fődíjjal jutalmazott tanulmányát közöljük.

 

Veresné Rauscher Judit A kiürítés számítás menete és a számítógépes szimuláció lehetőségei                           

Az épületek tervezése, használata során egy egyik legfontosabb feladatunk az épületben tartózkodók biztonságos kiüríthetőségének biztosítása. A kiürítés biztonságához biztosítani kell megfelelő útvonalakat és biztonságos – a tűztől és kísérő jelenségeitől védett – menekülési környezetet. Ennek során egyik feladatunk a kiürítés megfelelősségének ellenőrzése, amely azonban csak egy kis része a teljes kialakításnak.

 

Ténykép

Sérültek, elhunytak tűzeseteknél – lakásban 12-szer veszélyesebb 

Az elmúlt hét évben 46,8 ezer tűz keletkezett lakásokban, amely 235 ezer négyzetméter lakóterületet károsított közvetlenül, s füsttel szennyezett mintegy 3,8 millió négyzetmétert. A tűzesetek száma az időjárástól függően ugrásszerű változásokat mutat. Ami hosszú évek óta változatlan: a halálesetek 80-84%-a lakásban, személyi ingatlanban következik be. Ez a tény egyben mutatja a felvilágosítási, megelőzési feladat fő irányait és persze nehézségeit is, hisz ezen a területen, a privát szférában a legnehezebb a megelőzés.

 

Lambert Gábor MABISZ – évi 5 milliárd forint kifizetett tűzkár

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint összecsengenek a BM OKF statisztikai rendszerének adataival. A 2010 – 2016-ig terjedő hét évben az országban lévő 2016 kb. 4,4 millió magyarországi lakóingatlan mintegy 73 százaléka rendelkezett biztosítással. Vagyis 3,2 millió lakás van biztosítva. Ezekben 47 564 tűzesetet regisztráltak és a károsultak részére több, mint 35 milliárd forint kártérítést fizettek ki.  

 

Fókuszban

Hidas Zoltán Fő cél – a lakástüzek és a halálesetek számának csökkentése

A lakásokban bekövetkező káresetek száma magas, s ezek közül a legnagyobb veszélyt a „csendes gyilkosnak” is nevezett szén-monoxid, valamint a tűzesetek során keletkező füst jelenléte okozza. A statisztikai adatok egyértelműen e két veszélyforrást jelölik a lakásokban az emberéletet veszélyeztető legsúlyosabb tényezőnek. Mit tehetünk ellenük? Mit tesznek más országok? 

 

Hidas Zoltán Otthoni füstérzékelők – Nemzetközi kitekintés   

A hazai gyakorlat kialakítása előtt a BM OKF megvizsgálta az otthonok tűzvédelmében a világban alkalmazott megoldásokat, amelyek különösen a lakásokban pusztító tüzek halálos áldozatainak csökkentésében bizonyultak eredményesnek. A füstjelző érzékelők elsődleges feladata az életvédelem. Az elvárás velük szemben, hogy hangjelzéssel – a biztonságos kimenekülés érdekében – figyelmeztesse a lakókat a veszélyre.

 

Tűzjelzés a lakóházakban – Legyen? Milyen legyen?       

Magyarországon a lakásszektor a legnagyobb energiafogyasztó, miközben a lakásainkban lévő éghető anyagok mennyisége és ezzel együtt a tűz terjedési sebessége is megnőtt. Egyes vizsgálatok szerint a szobai flashover kialakulásának ideje a felére csökkent. A legnagyobb veszélytényező mégis a tűz során keletkező füst és a különböző mérgező gázok, amelyek előre jelezhetők, megakadályozva a sérüléseket, haláleseteket, tűzkárokat.

 

Bognár Gábor Lakossági tűzjelző berendezések fajtái és elhelyezésük

A múltszázad elején Walter Jaeger svájci fizikus, mérgező gázok érzékelésére próbált meg kifejleszteni egy érzékelőt. Az ötlete szerint; egy ionizált légkamrába jutva a gáz kapcsolódik az ionizált levegő molekulákhoz és ezáltal megemeli a kamrában átfolyó áramerősséget. Bár a mérgező gáz jelenlétét ezzel nem tudta kimutatni, arra figyelt fel, hogy az érzékelőben mért áramerősség megnő, ha rágyújt egy cigarettára. Ez a kísérlet fontos mérföldkő volt a mai korszerű füstérzékelők kifejlesztése útján.

 

Balázs Gábor Elemes füstérzékelő – Genius H® és Genius Hx®

Az új füstérzékelési technológiának köszönhetően, téves riasztástól mentes füstérzékelés érhető el az elemes füstérzékelővel a lakóházakban, ugyanis az érzékelő automatikusan alkalmazkodik a környezeti feltételek normál körülmények között történő váltakozásához. Sőt a Genius Hx® a különleges szoftveres algoritmusával megbízhatóan képes érzékelni akár fagymentes pincékben, padlásokon vagy lépcsőházakban is.

 

Mohai Ágota Mobil tűzjelző rendszer - lakóépületek, társasházak védelme

A londoni Grenfell Tower tűz első évfordulóját követően még élénken él sokunk emlékezetében a fáklyaként égő 24 emeletes épület látványa és a hírekben egyre növekvő számú, a végső hivatalos adatok szerint 71 lakó értelmetlen halála. A téma súlya és a kérdés, hogy mit lehet másképp tenni, koránt sem vesztett aktualitásából.

 

Illés Péter Falátvezetések a kéménybekötésnél – biztonságos megoldások

A kémény, a kályha és a füstcső számos tűz okozója. Hogyan vigyük át a füstcsövet biztonságosan a fal másik oldalára: meglévő épületek külső fala mellett vezetett, vagy a belső térben válaszfalnál megépített kéményeknél a kályha bekötésekor? Különösen fontos ez az éghető anyagok közelében (pl. faházak, gerendaházak) illetve a könnyűszerkezetes házaknál. Ezeknél az épületeknél ugyanis biztonsági kérdés a tűzállóság!

 

Tűzoltó készülékek lakásban                     

Sokszor egy élet munkája válik a lángok martalékává. Az adatok alapján minden 5. tűznél a lakás lakhatatlanná vált, s a tűzesetekre kifizetett biztosítói kártérítés 47,5 milliárd forint volt. Ennél is nagyobb baj, hogy elmúlt hét évben 12-ször többen haltak meg és 3,3-szor többen sérültek meg lakástűzben, mint a többi tűzeseti helyszínen. Egy lakástűznél egyszerű eszközökkel is hatékonyan megvédhetjük értékeinket.

 

Kutatás

Tóth Attila, Palásti József Újabb sikeres homlokzati tűzterjedési vizsgálat az ÉMI-nél

A Kingspan cégcsoport hazánkban egyedülálló módon elsőként végeztetett homlokzati tűzterjedési vizsgálatot szendvicsszerkezetű paneljeivel. A tavaly augusztusi két sikeres vizsgálat után most a prémium szegmens, a Benchmark Dri-Design homlokzati rendszerét tesztelték az ÉMI szakemberei, meggyőző eredménnyel, ugyanis a panel és a rászerelt alumínium burkolat messze túlteljesítette a várt 30 perces homlokzati tűzterjedési határértéket. A vizsgálatról számolnak be szerzőink.

 

 

Megelőzés

Lestyán Mária Fenntarthatósági kérdések és az épületek tűzbiztonsága

Időnk 90%-át épületekben töltjük, amelyek tűzbiztonsága alapvető fontosságú. Az Európai Unióban naponta 5000 tűzeset történik, évente 4 ezer ember meghal, körülbelül 70 000 ember kerül kórházba tűz okozta súlyos sérülések miatt. A tűzkárok évente 126 milliárd euró összeget emésztenek fel. Ez az európai országok GDP-ének 1%-át teszi ki. A tűzoltóknál 14 ráktípus nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint más foglalkozások esetében. Európai tűzbiztonsági stratégiára van szükség!

 

Tűzvizsgálat

Karádiné Bús Mária, Szabó Attila Katasztrófavédelmi Kutatóintézet – Tűzvizsgálati analitikai munka

A tűzvizsgálati tevékenység szakmai támogatásaként a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet (KKI) 2012 óta működteti azt az analitikai rendszert, amely lehetővé teszi illékony vegyianyagok kimutatását, azonosítását a tűzvizsgálat során gyűjtött maradványokból. A vizsgálati rendszer kialakításáról, az eddig szerzett tapasztalatokról, az analitikai munka főbb mutatóiról számolnak be szerzőink.

 

Tűzoltás- műszaki mentés

Fülep Zoltán Önkéntesek, a beavatkozó ÖTE-k fejlesztési tapasztalatai

Az elmúlt években az önkéntesség, a civil szervezetek tevékenysége egyre nagyobb hangsúlyt kapott és kap Magyarország mindennapjaiban. Ez a szerep a mentő és megelőző tűzvédelem területén is folyamatosan erősödik az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) egyre aktívabb részvételével. Az elmúlt hét év alatt megduplázódott a beavatkozó egyesületek száma, miközben részvételi arányuk a káresetek felszámolásában 4-ről 10%-ra nőtt. A fejlődés folyamatát mutatja be szerzőnk.

 

Adorján Attila Hordozható gázérzékelők/gázkoncentráció/légtérelemzők mérő műszerek kiválasztása/üzemeltetése 

Az elmúlt években, az iparban és a katasztrófavédelemnél – pl. az új magyar RÁBA gépjárműfecskendők alapfelszerelése – jelentősen megnőtt a személyi légtérelemzők alkalmazása. Az iparban sok cégnél már csak úgy léphetünk ATEX ZONA besorolású terültekre, ha viseljük a személyi gázdetektorunkat, de a beszállásos- és tűzveszélyes munkavégzésnél már elengedhetetlen a munkavégzési engedély kiadásához a légtér ellenőrzése és munkavégzés folyamán a folyamatos mérés.

 

Technika

Farkas Károly Akkor is, ha nem lehet - Tűzészlelés extrém körülmények között

Hogyan lehetséges a tűz érzékelése extrém körülmények között, vagy olyan helyeken ahol a hagyományos megoldások építészeti vagy esztétikai okokból való alkalmazására nincs lehetőség? Amilyen széles a felhasználási terület, olyan különbözőek speciális rendszerekkel a megoldások. Füst vagy tűzérzékelés? Mennyire pontosan kell egy váratlan eseményt meghatározni? Milyen behatások érhetik a rendszert? Ilyen kérdések várnak válaszra a megfelelő rendszer kiválasztásánál.

 

Szabályozás

Pálinkás Csilla A tűzvédelmi szakértői tevékenység új elemei 

A tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendeletnek (Szakértői rendelet) az elmúlt évek jogalkalmazási tapasztalatai alapján kezdeményezett módosításával a tűzvédelmi szakértők vizsgáztatásával kapcsolatos eljárási szabályok egyszerűbbé, átláthatóbbá váltak, az adminisztrációs terhek csökkentek. Mi változott a gyakorlatban? Mire kell figyelniük a szakértőknek?

 

Badonszki Csaba Változások a villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben

2018. év első félévében a „Villamos munkacsoport” elkészítette a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című TvMI módosítását. A cikkben ezen TvMI változásait foglalja össze a szerző.

 

Fórum

Subasitz Mihály Társasházak légtechnikai rendszereinek tisztítása

Mint ismeretes az 54/ 2014 XII.05 BM rendelettel kiadott OTSZ 196 § (5.) bekezdés egyértelműen szabályozza a különböző létesítmények légtechnikai rendszerének tisztítást, dokumentálását. Az ingatlanok üzemeltetőinek és a munkát végző társaságoknak nagy segítséget nyújt az alkalmazáshoz azt követően elkészített és kiadott  TvMI. Mindezek mellett sem egyszerű a döntések előkészítése.

 

Mitru Csaba POLON-ALFA: Tűzjelzés, füst- és hőelvezetés egy hálózatban

A már több mint hatvan éves múltra visszatekintő lengyel POLON-ALFA a tűzjelzésben, valamint a hő- és füstelvezetésben is Európa vezető, legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártói közé tartozik. Miközben korszerű, folyamatosan fejlesztett vezérlőközpontjai önmagukban is kiemelkedő paraméterekkel rendelkeznek, rendszerbe kapcsolva még inkább kiaknázhatják előnyeiket a telepítők és az üzemeltetők.

 

Módszer

Kirov Attila, Szirmai István, Leitner Béla, Karvai Kund Vilmos Mélyből mentés - újszerű megközelítésben                        

A tűzoltói munka során a beavatkozó egységek gyakran szembesülnek olyan helyzetekkel, amikor személyt, állatot, tárgyat kell mélyből kimenteni, kiemelni. Egy-két kivétellel, alpin-technikai eszközök hiányában a beavatkozó erők csak a tűzoltó gépjárműfecskendőre málházott felszerelésekkel tudnak dolgozni. Ebből kiindulva most olyan mélyből mentési technikát mutatunk be, amellyel sikeres beavatkozás hajtható végre a gépjárműfecskendőkön található, illetve az egyéni védőfelszerelés körébe tartozó eszközök alkalmazásával.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle Megrendelhető

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1136 látogató olvasta.