Híreink

Robotok a Rosenbauernél – 1537 alkatrész

2018. július 31. 14:31

A robotizáció elkerülhetetlenül betört a gépezetes tolólétragyártásba, ehhez a gyártási folyamatot is újragondolták és alkatrészeket is újraterveztek. Karsruhei gyárában robotizálta az XS-létrakarok gyártását a Rosenbauer: már 80 olyan járművet szállítottak ki megrendelőknek, amelyet létrakarjai az új gyártósoron készültek el. További robothegesztőket terveznek beállítani a létra felső és alsó részének gyártásába.


A viszonylag új, szűk helyeken is bevethető gépezetes tolólétrája, az  L32A-XS – amelyről először a Védelem 2013. augusztusi számában írtunk – gyártása nem egyszerű. Csak a létrakar 500 különböző fajta, összesen 1537 alkatrészből áll, amelyet eddig a gyártósoron kézzel szereltek és hegesztettek össze. A robotizálás ez miatt a gyártási folyamatok teljes újragondolását jelentette: a hegesztőrobotok bár gyorsan és precízen végzik a feladatokat, a nem megfelelő sorrendben adagolt alkatrészek és munkafázisok jelentősen lassíthatják a munkájukat. A gyártási folyamatok megváltoztatása mellett ráadásul a létraalkatrészek újratervezése is szükséges volt ahhoz, hogy tényleg a megfelelő sebességgel folyjon a munka. 

A tervek szerint a jelenleg is működő, hat méter hosszú gyártósor mellé két újabb, egyenként tizenhárom méter hosszú gyártósor épül 2019 végéig. Ezzel az XS-létrák teljes egészében robotizált munkafolyamat részeként készülnek majd.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1341 látogató olvasta.