Híreink

Hő- és füstelvezető TvMI módosítás előkészítése

2017. május 08. 08:17

Mint ismeretes, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság döntött a hő- és füstevezetés Tűzvédelmi Műszaki Irányelv 2017 második félévi felülvizsgálatáról. Ennek előkészítésének egyeztetésére került sor április 28-án Balatonföldváron a TMKE konferenciáján, ahol a témafelelősök kijelölésére és egyfajta ütemterv kialakítására is sor került.


A hő- és füstevezetés Tűzvédelmi Műszaki Irányelv rövid bemutatása után a módosítási javaslat vitája közben néhány pontosításra váró kérdést is felvetettek a hozzászólók. Ilyenek a HFR fogalomban a füstszakaszolás kérdése. A rendszer, szerkezet, berendezés meghatározása vagy a kézi működtetés – kézi nyitó elhatárolása. Átgondolandónak javasolták néhányan a gépi hő-és füstelvezetést, a lépcsőház valamint az átrium hő-és füstevezetési megoldásainak pontosítását.

Ugyancsak felmerült, hogy a méretezési táblázat – az eddigi szimulációs tesztek ismereteinek tükrében – a kisebb tűzszakasz méreteknél a szimulációhoz képest kevesebb, a nagyobbaknál több nyílásfelületet eredményez. Mindezt azonban csak nagyon alapos mérlegeléssel és számításokkal javasolták a hozzászólók felülvizsgálni. 

A feladatot három lépésben javasolták végrehajtani:

  • A fő problémák összegzése
  • A beérkezett javaslatok prioritási sorrendbe állítása, részletezése
  • A szövegezés, ábrák egységesítése, végleges vitája.

A munkában résztvevőket két csoportra osztották. A téma felelőse Nagy Katalin a TMKE elnöke, s egyben a természetes füstelvezetés munkacsoport vezetője. A gépi hő-és füstelvezetéssel valamint a mérnöki módszerekkel foglalkozó munkacsoportot Szikra Csaba a BME oktatója vezeti.

Az első feladatelemet már június 15-ig tervezik, majd a következőt szeptember 15-ig.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1306 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: