Híreink

Emlékkonferencia – Ki volt Dr. vitéz Roncsik Jenő?

2016. december 14. 08:44

Dr. vitéz Roncsik Jenő (1891-1961) tűzoltó polihisztorként évtizedekre meghatározta a tűzoltóság fejlődését. December 6-án konferenciával emlékeztek meg születésének százhuszonötödik évfordulójáról. Nyolc előadó méltatta és mutatta be a volt debreceni tűzoltóparancsnok, tűzrendészeti felügyelő, oktató, szakkönyvek szerzője és jogalkotó munkásságát.


A konferenciát dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató nyitotta meg. Beszédében úgy fogalmazott, a menedzserszemléletű, holisztikus szakmai hozzáállású néhai tűzoltó ezredes munkássága messze túlmutatott saját korán. Az egykori debreceni parancsnok ma is példaként szolgálhat a jelen és a jövő tűzoltói számára egyaránt.

A rendezvény előadóinak szavai nyomán a hallgatóság előtt kirajzolódott Roncsik Jenő alakja, végigkövethették életútját.

Az előadások

  • Dr. vitéz Roncsik Jenő, a cívis tűzoltó -  Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere
  • Dr. vitéz Roncsik Jenő, a polgár és családfő – Balázs Györgyné és Karkiss Péter (Dr. vitéz Roncsik Jenő leszármazottai)
  • Dr. vitéz Roncsik Jenő, a hazai tűzoltó képzés megújítója – Dr. Bérczi László tű. ddtb., BM OKF, országos tűzoltósági főfelügyelő
  • Dr. vitéz Roncsik Jenő, a tűzmegelőzés megújítója és a tűzrendészeti felügyelet kialakítója – Dr. Vass Gyula tű. ezds. szolgálatvezető
  • Dr. vitéz Roncsik Jenő munkássága a Magyar Országos Tűzoltó Szövetségben – Dobson Tibor tű. ddtb. elnök, Magyar Tűzoltó Szövetség
  • Dr. vitéz Roncsik Jenő, a hazai tűzvédelmi jogalkotás reformere – Dr. Joó Bálint ny. tű. ezds. c. egyetemi docens
  • Dr. vitéz Roncsik Jenő, szakmatörténeti irodalmi munkássága – Dr. Bakaity Mónika tű. fhdgy.
  • A Tűzoltó Múzeum megalapításának története – Dr. Berki Imre, igazgató, Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

Dr. vitéz Roncsik Jenő Debrecenben született 1891-ben. A Református Gimnázium után a Református Főiskola diákja lett, s az országban legfiatalabbként huszonegy éves korában lett jogi doktor. Harcolt és többször is megsebesült az első világháborúban.

Városi rendőrkapitány, amikor 30 évesen az önkéntesből 1922-ben hivatásossá váló debreceni tűzoltóság első főparancsnoka lett.

Városi parancsnok  

A tűz elleni védekezésre és a tűzoltóságra fókuszáló jogi, műszaki, képzési és szervezési tudományok világában jártas, alapos elméleti és széleskörű gyakorlati ismeretekkel rendelkező és alkotó, a XX. század első felének magyar tűzoltó polihisztora volt.

Harmincévesen cserélte fel a városi rendőrkapitányi tisztséget a Debrecen törvényhatósági város tűzoltó-főparancsnoki megbízatására és kényszerű elmozdításáig negyedszázadon át szervezi, irányítja, a tűzoltóság tevékenységét sokszor személyesen is vezeti a város tűzoltóit az élet- és vagyonmentésben. Ennek során elérte, a tűzoltóság elhelyezési körülményeinek javítását, új tűzoltó eszközök beszerzését, az önkéntes tűzoltók szolgálati idejének beszámítását a nyugdíj idejébe. Felmérette a debreceni üzemek tűzvédelmi helyzetét és feltérképeztette a vízszerzési helyeket.

Tűzrendészeti felügyelő

Szakmai tudása és sokirányú jogi tájékozottsága alapján előbb a megyei, majd ezt követően a VI. tűzrendészeti kerületet irányító tűzrendészeti felügyelői beosztást is ellátta.

MOTSZ – országos szervező

A parancsnoki és a felügyelői munka mellett a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség (MOTSZ) elnökségében is aktívan dolgozik:

  • szervezi a magyar tűzoltóság nemzetközi kapcsolatait
  • részt vesz a megelőző tűzrendészeti, illetőleg a jogszabály előkészítő bizottság munkájában is.
  • 1929-ben a Nemzetközi Tűzoltó Tanács (ma CTIF) párizsi kongresszusán képviseli hazánkat.

Kiemelkedő szerepe van az első magyar tűzvédelmi törvény (1936. évi X. törvénycikk: a tűzrendészet fejlesztéséről) szövegtervezetének megfogalmazásában és szakmai vitáiban, majd a végrehajtási jogszabályok előkészítésében.

A 36. évi X. törvény

A törvény elsőként szabályozta a magyar tűzvédelem alapjait:

  • a hivatásos tűzoltóságok fenntartása és megszervezése,
  • a tűzoltószervezetek és berendezések kiegészítése,
  • a tűzrendészeti felügyelő jogköre,
  • az országos tűzoltó szövetség jogállása,
  • a biztosítók járulék fizetése.

Oktató, szakíró

Vezetésével szervezi újjá a MOTSZ a hivatásos és az önkéntes tűzoltóképzést. Mintegy kéttucat szakkönyv, jegyzet, szakmai kiadvány szerzője, szakcikkeinek száma meghaladja a százat. Egyik jelentős alkotása az 1929-ben megjelent Megelőző tűzrendészet című elméleti munkája.

Megírja a MOTSZ történetét. Megírja és kiadatja a gróf Széchenyi Ödön életéről szóló könyvét, és Debrecen törvényhatósági város tűzrendészetének történetét.

1946-ban internálták, azonban ezt a rendelkezést még ugyanabban az évben megszüntették, de a tűzoltó-parancsnoki állásába nem kerülhetett vissza.

1954-ben részt vesz a Tűzoltó Múzeum anyagainak szakmai rendezésében, kidolgozza a múzeum szakmai koncepcióját. Elméleti munkáinak egy részét, valamint több száz darabból álló sisakcímer gyűjteményét a Múzeumnak adományozta.

Halála után 1993-ban rehabilitálták, és érvénytelennek nyilvánították a tűzoltó-parancsnoki beosztásból való elbocsájtását, és posztumusz kinevezték tűzoltó ezredesnek.

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2812 látogató olvasta.