Híreink

MTSZ: együttműködési megállapodás a Horvát Tűzoltó Szövetséggel

2016. december 12. 10:45

A Magyar Tűzoltó Szövetség együttműködése a szomszédos országokkal új korszakba érkezett. A Horvát Tűzoltó Szövetség részéről Ante Sanader elnök, a Magyar Tűzoltó Szövetség részéről pedig Dobson Tibor elnök látta el kézjegyével 2016. december 10-én Balatonföldváron a két szövetség közötti együttműködést szabályozó megállapodást.



Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Kelemen Zsolt alelnökkel, Hegymegi Ildikó gazdasági vezetővel és Békés János nemzetközi kapcsolattartóval, valamint Baranya és Somogy megye elnökeivel közösen fogadta a Horvát Tűzoltó Szövetség delegációját. Horvát részről Ante Sanader elnök, Zeljko Popovics országos parancsnok és Mario Starcevic nemzetközi referens a két szövetség és az országok közötti együttműködésen túl a Nemzetközi Tűzoltó Szövetségben történő együttműködésről is tárgyalt. Erre különösen jó alapot teremtett, hogy a horvát szövetség elnöke egyben a CTIF alelnöke is.

Dobson Tibor röviden felvázolta a magyar szövetség tevékenységét, kiemelte a tűzoltóságok határ menti kapcsolatainak fontosságát és a szomszédos országokkal kialakított egyre szorosabb munkakapcsolatot. Jelezte, hogy bár Romániában és Ukrajnában nincs önálló tűzvédelmi szövetség, egyre kiterjedtebb és több szálon zajló együttműködésről számolhat be a két ország önkéntes szervezeteivel.

Horvátország Európai Uniós tagságával a Tűzoltó Szövetség is új fejlesztési lehetőségekhez jutott – jelezte Ante Sanader a további együttműködés lehetséges irányát. Ami az olasz és görög szövetséggel már jól működik. Ennek révén modern térfigyelő rendszer vigyázza az Adriai térség erdőtűzveszélyes területeit. Jó lehetőségeket lát a közös magyar-horvát projektekben való együttműködésben.

A tűzoltóságok szervezési elveiben és a finanszírozás összevetésében is sok olyan elem van, amelyből mindkét fél tanulhat.

Ami a horvát Tűzoltó Szövetség felépítését illeti az járási, megyei és országos szinten szerveződve fogja össze a hivatásos, az önkéntes és a létesítményi tűzoltóságokat. A tűzvédelmi törvény értelmében valamennyi tűzoltó szervezet kötelezően tagja a szövetségnek. A szövetség működési költségeit fele-fele arányban az állam és a biztosítók befizetései fedezik. A megyei szövetségek működését a 20 horvát megye és Zágráb városa finanszírozza, míg a települések tűzoltóságait a települések kötelesek a költségvetésük 1-5%-ig terjedő összeggel finanszírozni.

Az utánpótlás nevelésére, a versenyekre szintén nagy hangsúlyt fektetnek, amelyben ugyancsak látnak együttműködési lehetőségeket (CTIF verseny, módszerek cseréje, táborok, versenyek). Hasonlóan kiemelt együttműködési terület lehet a CTIF-en belüli munka, ahol Horvátország 8 bizottságban képviselteti magát, s két területet jelöltek meg fő prioritásként: az Önkéntes Tűzoltóságok fejlesztésével és a Dunamenti országok együttműködésével foglalkozó bizottságokat. Ezekben a magyar jelenlét és aktivitás megerősítését Ante Sanader, mint a CTIF alelnöke is támogatásáról biztosította.

Az egymás közötti és a nemzetközi együttműködésben a felek a jövőbeni információ csere módjáról, a határ menti kapcsolatok támogatásáról és a hosszabb távú a Közép-Európai térséget érintő kérdésekben az előzetes konzultációról állapodtak meg a felek.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1284 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: