Híreink

Önkormányzati tűzoltóságok egyeztető fóruma Budapesten

2016. november 08. 21:17

A Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezésére egyeztető ülés zajlott 2016. november 5-én Budapesten az önkormányzati tűzoltóságok számára. A munkamegbeszélésen az ország 60 önkormányzati tűzoltósága közül 58 képviseltette magát, ahol szó esett többek között a lehetséges fejlesztési irányokról, az önkéntesség szerepéről, és finanszírozási kérdésekről is.


Informatív és intenzív egyeztető fórum – nagyjából így lehetne összefoglalni azt a megbeszélést, amelyet a Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezett az önkormányzati tűzoltóságok parancsnokai számára. Összesen 58 önkormányzati tűzoltóság képviseltette magát az ország minden részéből. Az ülést az MTSZ elnöke, Dobson Tibor tű ddtb. vezette le; a szövetség részéről jelen volt Balog László, az Önkormányzati Tagozat elnöke, valamint Kelemen Zsolt, a MTSZ alelnöke is. A szövetség meghívására az eseményen részt vett Simon Miklós, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke, dr. Bérczi László tű. ddtbk. országos tűzoltósági főfelügyelő, Varga Ferenc tű. ddtbk., az FKI igazgatója, valamint Illés Katalin országgyűlési szakértő.

Bérczi László előadásában kiemelte: a jelenleg működő 60 önkormányzati tűzoltóság rendkívül fontos része Magyarország mentő tűzvédelmének. Az itt szolgálatot teljesítő tűzoltók összesen 542 településen 1,1 millió ember mentő tűzvédelmét látják el, javítva ezzel a diszlokációt. Bérczi László arra is rámutatott: az sms-riasztási rendszer az elmúlt időszak tapasztalatai alapján jól működik, az önkormányzati tűzoltók rendszerbe történő integrálása sikeres. A következő időszakban a fő megoldandó kérdéseket a gépjárműpark megújítása és a finanszírozási helyzet javítása jelentik majd.
Ezt támasztotta alá Simon Miklós is. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke elmondta, hogy a katasztrófavédelem átalakítása még folyamatban van, és az eddig elért sikerek mellett számos megoldandó kérdés maradt még – többek között az önkormányzati tűzoltóságok bérezését és az eszközfejlesztését illetően. 
Varga Ferenc előadásában az önkéntesség fontosságára hívta fel a figyelmet; Hirt Ferenc országgyűlési képviselőt helyettesítő Illés Katalin pedig a pályázati forrásokkal kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait.

Az előadásokat követően a jelenlévő parancsnokok kötetlen fórumon oszthatták meg kérdéseiket, felvetéseiket, tapasztalataikat. Kiemelt téma volt a gépjárműpark megújításának kérdése, de ez mellett szó esett még a pontrendszerről, a bérezési kérdésekről, az önkéntesség és az utánpótlásnevelés fontosságáról. 
A megbeszélés egyik fontos tanulsága volt, hogy többen is felvetették: az érdekérvényesítésre nagyon nagy szükség van, ennek pedig a legjobb eszköze a Magyar Tűzoltó Szövetségen és az Önkormányzati Tagozaton belül végzett közös munka. Ez több szempontból vett fel kérdéseket, mivel a 60 önkormányzati tűzoltóságból pusztán 24 tagja az Önkormányzati tagozatnak, viszont a többség a megyei szövetségek révén tagja a Magyar Tűzoltó Szövetségnek. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1311 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: