Híreink

Rosenbauer RT – az első önkéntes tűzoltóság

2022. november 08. 08:34

A 11 ezer lakosú az észak-rajna-vesztfáliai Nörvenich tűzoltósága számára az önkormányzat egy Rosenbauer RT-t rendelt. A teljesen elektromos tűzoltóautó szállítására az Interschutzon írták alá a szerződést, a szállítás 2023. június végéig várható.


Csak a nagyvárosok?

Az előzetes becslések szerint a Rosenbauer RT első vevői a világ sűrűn lakott, környezetszennyezéstől érintett nagyvárosai lesznek. Erre cáfolt rá a kisváros önkormányzata, amikor az új RT mellett döntött. Az Interschutzot követően világszerte egyre több tűzoltóság érdeklődik a jármű iránt. A Rosenbauer becslései szerint 2025-re már 700-800 alternatív hajtású jármű lesz Európában.

Az kétségtelen, hogy a technológiai mércét az RT határozza meg, mert minden bizonnyal ez a legkiforrottabb és legátgondoltabb megoldás, és sokkal több, mint egy elektromos tűzoltóautó. A nörvenich-i önkéntes tűzoltóság parancsnoka nyilatkozatában elsősorban a forradalmi kabinkoncepciót, illetve a rugalmasan állítható hasmagasságot emelte ki az RT legjobb funkciójaként, ez utóbbit főleg a málhatérben található felszerelésekhez történő könnyebb hozzáférhetőség miatt. A beszerzés egyik legérdekesebb okára ugyanakkor a város polgármestere mutatott rá: eszerint egy sor olyan technológiának lesznek tulajdonosai az RT-vel, amely meghaladja a korát, így lényegében egy új korszak elején állhatnak neki a tapasztalatgyűjtésnek, amely a későbbi beszerzéseknél és döntéshozataloknál rendkívül hasznos lehet.

 

Nörvenich önkéntes tűzoltóság

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 11 ezer lakosú, 66 négyeztkilométer területű Nörvenich önkéntes tűzoltóságának 180 aktív tagja, és összesen 18 tűzoltó járműve van már, így az úttörő szerepvállalással messze nem kockáztatnak annyit, mint akkor, ha egy kéttagú „flottába” próbálnák az elektromos járművet beilleszteni. Ezzel együtt érdekes lesz megfigyelni, a Rosenbauer járműve hogyan teljesít egy ilyen kisvárosias területen.

Vissza

Ezt a hírt eddig 780 látogató olvasta.