Híreink

Vállalati iroda és gyártócsarnok – zaj- és tűzvédelem

2021. június 29. 07:30

Egyre inkább komplex megoldásokban kell gondolkodnunk. Egy Szombathelyen található multinacionális vállalat irodaépületénél és gyártócsarnokánál alkalmazott zajvédelmi megoldást vesszük most górcső alá. A Medio-Tech Kft. a Knauf Insulation Kft. szakértőit kérte fel az akusztikai teljesítmény javítására – amely természetesen nem mehetett sem a tűzvédelem, sem az esztétika rovására.


A cég képviselői alapvetően két elengedhetetlen műszaki szempontot határoztak meg elérendő célként.

  • Elsősorban a gyártási folyamatok közben keletkező zaj reflexiócsökkentésére kerestek egy nagy hangelnyelő értékekkel rendelkező anyagot, amely tűzvédelmi szempontból is megfelelő,
  • ugyanakkor esztétikailag is megfelel az épület megjelenésével szemben támasztott elvárásoknak.

Az épületegyüttes két részénél nagy teljesítményű hűtőventilátorokat helyeztek el – ahogyan ez a képen is látható – amelyek már alapból rendelkeztek zajcsökkentő elemekkel. Sajnos az épület és a hűtőegység közötti távolság nem volt elégséges a kiszűrődő zajok elnyelésére, ezért az épület homlokzatára valamilyen akusztikai panelt kellett rögzíteni, amely csökkenteni tudta a reflexió mértékét.

Az optimális megoldást a Knauf Insulation Kft. által gyártott, a hőszigetelés mellett akusztikai célra is alkalmazható A2 037/2 50x600x1000mm-es táblák nyújtották. (Tűzvédelmi osztálya: B-s1, d0.)

A fagyapot termékek – beleértve a kőzetgyapot maggal készülő kompozit táblákat – rendkívül jó hangelnyelési értékekkel rendelkeznek, így tökéletesek voltak erre a felhasználásra. A gyárilag időjárásálló fekete felületkezeléssel ellátott táblákat felülről a környezeti viszonyok elleni védelem céljából az attika fémlemez fedése takarja. Az AK01-es élképzéssel (azaz élletöréssel) ellátott táblákat műanyag dübelekkel rögzítették a homlokzati felületre. A beépítés érdekessége, hogy az alapfelület EPS hőszigetelő táblákkal készült kontakt homlokzati rendszer volt, amit a dübelek kiválasztása során figyelembe kellett venni. A kivitelezés során egyszerű dolgozni a kemény, merev fagyapot táblákkal, ami megkönnyíti a munkavégzést.

Utólagos visszajelzés alapján a termékek azóta is megfelelően működnek – még a beltéri akusztikát is javították.


www.knaufinsulation.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1290 látogató olvasta.