Híreink

Elmélet és gyakorlat a Védelem 2021 februári számában

2021. január 22. 08:10

A tűzvédelem elméleti megalapozása és a gyakorlati megvalósítása 23 cikkben. Tűzgyújtási tilalom, tűzterjedésgátlás rendszere, kiürítési szimuláció, elektromos járművek és garázsok, robbanásveszély valószínűsége, fenntarthatósági célok az egyik, OTSZ a gyakorlatban, tűzvizsgálat, tűzesetek, vonali érzékelés, alkatrészcsere, elektronikus üzemelési napló, nyomáslevezetők, új gépjárműfecskendő a másik oldalon.


Tanulmány

Debreceni Péter A tűzgyújtási tilalom rendszerének fejlesztési lehetőségei hazánkban

A klímaváltozás hatásai következtében az erdő- és vegetációtűz megelőzés egyik fontos feladata lesz a közeljövőben a tűzszezon kezdetének meghatározása és a fokozottan tűzveszélyes időszakok lehatárolása.

 

Dr. Érces Gergő A tűzterjedés gátlás térbeli rendszere – Kockázati egység és tűzszakasz

„Az ember agyát nem azért alakította ki a természet, hogy az igazságot keresse, hanem azért, hogy élelem, biztonság és hasonló dolgok után kutasson, hogy felismerje az előnyös helyzeteket, hogy nap, mint nap segítse az embert az életben maradásban. Az agy a túlélés szerve.” (Szent-Györgyi Albert) Mi köze ennek a tűzmegelőzéshez?

 

Fókuszban

Wagner Károly OTSZ és TvMI: Rugalmasság a gyakorlatban 

A tűzvédelmi szabályozás az elvárt biztonsági szintet határozza meg, amihez a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek alkalmazható megoldásokat és módszereket rendelnek hozzá. Számos felmerülő kérdésre az adott TvMI többféle megoldást kínál fel, ami a tervezői mozgásteret tágítja.

 

Wagner Károly A kockázati egység kiterjedése – iskolapélda   

Milyen esetekre vonatkozik a kockázati egység kiterjedése? Hogyan állapíthatjuk meg? Mi a megoldás, ha a tervezési feladat nem fér bele a táblázat adta keretekbe? Rugalmasság, szakszerű indoklással.

 

Wagner Károly Sprinklervédelem rejtett térben

Beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések tervezése, telepítése során az egyik kritikus területet a rejtett terek védelmének biztosítása jelenti. Mi a teendő, ha ki akarjuk hagyni ezt a teret a védelemből? Mi az a magasság, amikor kihagyható?

 

Wagner Károly Menekülési útvonal – eltérő megoldások                        

A menekülés képesség értékelése régi és új épületeknél. Egy orvosi rendelő és egy óvoda speciális megoldásaira mutat példát szerzőnk. 

 

Kitekintés

Veresné Rauscher Judit Nemzetközi kutatások és kiürítés szimulációk fejlődése I – német irányelv

A kiürítési viselkedés megfigyelése és modellezése egy dinamikusan fejlődő tudomány terület. A szimuláció a valóság – az intevallum becslés statisztikai módszerei alapján – jó becslését feltételezi. Vagyis egy szimulációnak nem egy végeredménye van. Szerzőnk a nemzetközi kutatásokat és a fejlődési irányokat mutatja be tervezett 3 részes sorozatunkban.

 

Vizsgálat

Hidas Zoltán Mitől robbant fel a gázpalack?

Egy puffanást követő robbanás, égő ruhával menekülő család, rejtélyes módon kiégett lakóház. Ezek a tények fogadták tűzvizsgálót. A robbanáshoz vezető utat és a vizsgálat folyamatát mutatja be szerzőnk.

 

Hidas Zoltán CTIF Tűzvizsgálati Munkacsoport – virtuális konferencia

A CTIF 2017 nyarán magyar kezdeményezésre megalapította a CTIF Tűzvizsgálati Munkacsoportot, melynek fő célja a módszerek és kutatási eredmények cseréje a tűzvizsgálati munka fejlesztése. Az idei virtuálisan is hasznosnak bizonyult.

 

Jakub Škoda, Radek Kislinger Tűz az értelmi fogyatékosok otthonában

Egy tragikus kimenetelű tűz keletkezett 2020-ban Csehországban egy értelmi fogyatékosok számára fenntartott otthonban. Mi a különbség az idősotthonok és az értelmi fogyatékosok számára kialakított épületek követelményei között? Következmények és tanulságok.

 

Kutatás

Elektromos járművek terjedése – új kihívások a garázsok tűzvédelmében

Az alternatív meghajtások egyre terjednek. Mit jelent mindez a garázsok tűzvédelmében és a tűzoltóság beavatkozási taktikájában? Kell változtatnunk? Az új meghajtások egyben új követelményeket is jelenetnek?

 

Szabályozás

Badonszki Csaba Mi változott a Robbanás elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben?                     

A munkacsoport a COVID-19 járványhelyzet miatt a megbeszéléseket, egyeztetéseket online felületen tartotta, ennek köszönhetően határidőre elkészült. 2020. december 1-én megjelent és 2021. január 15-től alkalmazható a TvMI. Milyen változások történtek a TvMI-ben? Ezt foglalja össze a szerző.

 

Módszer

Bónusz János Robbanásveszélyes munkaterületek – az előforduló veszélyhelyzet és a meghibásodás valószínűsége

Mikor tekinthetünk egy területet potenciálisan robbanásveszélyesnek? Hogyan csoportosítható a robbanásveszélyt okozó anyagok környezetbe való kijutása? Mit tekinthetünk elfogadható kockázatnak? Mi a különböző berendezések, elemek meghibásodásának átlagos valószínűsége?

 

Tűzoltás – műszaki mentés

Gál Levente Biztonsági tiszt – az első és a legfontosabb szervezhető beosztás I.

A növekvő veszélyforrások komoly kockázati tényezőként vannak jelen a mentő-tűzvédelemben. A káresemények folyamán meghozott biztonsági intézkedések kiemelt szerepet töltenek be a mindennapi tűzoltói beavatkozások során, azokra napjainkban nagyobb szükség van, mint valaha.     

 

Szűcs Flórián, Balázs József, Dr. Kanyó Ferenc Kilenc emelet – éjszakai paneltűz Kispesten  

2020. november 29-én este 10 óra után tűz keletkezett egy középmagas, panelszerkezetű 9 emeletes lakóépület legfelső emeletén. Kiérkezéskor a legfelső szintről sűrű fekete füst tört ki. A beavatkozásról számolnak be szerzőink.

                     

Misik Zoltán, Bisztrán Zoltán, Dr. Kanyó Ferenc Tűzoltás és robbanásveszély a fémhulladék feldolgozóban

A tűzoltás ipari gázpalackok jelenlétében! A tűzoltók fokozott óvintézkedésekkel a legnagyobb személyi biztonságra törekedve avatkoztak be. Nagy hőterhelés, eltűnt palackok keresése mellett felkészültek a lehetséges veszélyforrásokra és az életmentésre.

 

Megelőzés

Szalay Szilárd Vonali füst és hőérzékelés

Az ipari területek, gyártóegységek, alagutak és a technológiai részek tűzvédelme sok esetben speciális tűzjelző érzékelőkkel oldható meg biztonságosan és hatékonyan. Mikor kap szerepet a vonali hő-és füstérzékelés?

 

Nagy Katalin Hő- és füstelvezetés – Mikor, melyik alkatrész cseréje kötelező?

Több fórumon is felmerült: Milyen időközönként kell a CO2-es patronokat cserélni?  Ezen felbuzdulva járja körbe szerzőnk a természetes hő-és füstelvezetők kötelező alkatrészcseréjének kérdését. Melyek a cserélendő alkatrészek? Ki a gyártó? Milyen ciklusidőkkel kell számolni? Hogyan lehet a cserék elvégzését ellenőrizni?

 

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok II.

Az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlesztési Bizottsága által megfogalmazottak szerint: „A fejlődés, a fejlesztések, akkor megfelelőek, ha a jelen kor igényeinek a kielégítése mellett, figyelemmel vannak arra, hogy ne sodorják veszélybe a jövő generációit.” Hogyan befolyásolják ezek az új technológiák a létesítmények tűzbiztonságát?

 

Továbbra is népszerű és terjed az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló

Lassan egy éves lesz az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló használatát elősegítő jogszabályi környezet. A tapasztalatok szerint növekszik az igény az üzemeltetők, különösen a nagyvállalatok irányából az új formátum bevezetésére. Jobb kiszolgálásukra egységes adatközlési platformot fejlesztettek.

 

Technika

Osváth Ádám Rosenbauer AT3 gépjármű fecskendő az ATOMIX-nél

2020 nyarán érkezett meg az ATOMIX Kft.-hez az új gépjárműfecskendőjük, ami a legösszetettebb és műszakilag legfejlettebb ilyen méretű jármű az országban. Ezzel a 25 éves múltra visszatekintő Advanced Technology (AT) sorozat legújabb típusa is képviselteti magát kiemelkedő minőségével és a legmodernebb kialakításával.

 

Fórum

Veres György Szociális távolság – terek és dimenziók

A SARS-CoV-2- koronavírus által okozott pandémiás vészhelyzetben többször hallani, hogy legalább 1,5 m szociális távolságot tartsunk egymástól. De mi is a szociális távolság? Honnan ered? Mik a jellemzői?

 

Fenyvesi Zsolt Gázzal oltó berendezések nyomáslevezetői – EI vagy E?

Ismét egy olyan kérdés kerül terítékre, amely az együttműködést és a tűzvédelmi tervezővel való egyeztetést indokolja. A gázzal oltó beépített oltórendszerek nyomáslevezetése kapcsán ugyanis több projektnél sérül az épület tűzvédelmi feltételrendszere. Cikkünk tájékoztatás és figyelemfelhívás annak érdekében, hogy a rossz megoldások kikerüljenek a tényleges tervezési/kivitelezési megoldások közül.

 

Védelem előfizetési információk

Vissza

Ezt a hírt eddig 1234 látogató olvasta.