Híreink

Rejtett vagy látszó rögzítésű panel – Mi köze ennek a tűzállósághoz?

2020. május 28. 10:40

Mi köze a tűzállósághoz annak, hogy egy oldalfali/álmennyezeti panel rejtett vagy látszó rögzítésű? Erről kérdeztük szerzőnket, és arra kértük, hogy gyártóként ossza meg tapasztalatait. Milyen típusú oldalfali termékek alkalmasak, vagy kevésbé alkalmasak különböző épületszerkezeti igények esetén? Milyen tűzvédelmi megoldások lehetségesen Kingspan IPN és QuadCore® oldalfali szendvicspanelek alkalmazásával?


Mik ezek a gyári csatlakozásbeli különbségek, és miért van egyáltalán szükség rájuk?

Annyit előre elárulhatok, hogy a különbség oka nem tűzvédelmi eredetű. A kétféle illesztési módot, a látszó (vagy átmenő), és a rejtett csavaros rögzítést az építészeti esztétikai igény hozta létre. Az előbbi esetében a rögzítőcsavarok feje látható marad a homlokzaton rögzítés után, míg utóbbi esetén elbújik egy nagyobb méretű fül mögé.

(Itt most nem vizsgáljuk azt az alkalmazási, illetve rögzítéstechnikai módszert, hogy speciális takaróelemekkel a látszó csavarokat is el lehet rejteni. Az is félreértéseket szülhet a tervezés során, hogy a rejtett rögzítésű paneleket is el lehet látni látszó fejű csavarokkal, de attól még tűzvédelmileg a rejtett opcióra vonatkozó minősítés érvényes.)

Az eltérő geometriai kialakítás miatt a kétféle illesztésű panel egyes műszaki paraméterei (hőtechnika, légzárás, tűzvédelem stb.) eltérhetnek. A tesztelt mintától eltérő geometriai eltérésekről maguk a vizsgálati szabványok is egyre szigorúbb módon rendelkeznek. Az EN15254-5:2017 tűzvédelmi osztályozó szabvány, ami egy ún. kiterjesztett alkalmazás szabvány, az ilyen eltéréseket tételesen leírja. Aki látott már tűzállósági osztályozó jegyzőkönyvet, keresse a végén ott az alkalmazási feltételek között megtalálhatja ezeket a geometriai limiteket.

A falpanelek illesztése csapos-nútos módon történik, vagyis a panelek két oldalán az acél fegyverzetben, illetve belül a hőszigetelésben, kisebb-nagyobb, egymásba illeszkedő „fülek” és „mélyedések” találhatók. Ha egy gyártó ezen fülek hosszán, vagy mélységén bizonyos mértékben változtat, az bizony tűzvédelmi szempontból már egy külön terméknek számít.

 

 

Ez Kingspan specialitás?

Nem a szabályok írják elő, amelyek az összes Uniós panelgyártóra vonatkoznak. Ezért jöhet létre egy gyártónál komplett porfólió, ahogy a folyamatos fejlesztések következményeként változó termékek újabb teszteket igényelnek az eltérések miatt.

 

Hogyan sorolható be ez a Kingspan termékkínálatában?

Látszó rögzítésű IPN, illetve QuadCore® habos panelek:

  • TF típus: Kis csapos fémlemez csatlakozás, egyenes habillesztés. A kis panelvastagság (40-100mm) és az egyenes vonalú habilleszkedés miatt viszonylag alacsony tűzállósági határérték.
  • TL típus: Kis csapos fémlemez csatlakozás, labirintus jellegű habillesztés. Akár EI60 tűzállósági határérték.
  • NF típus: Kis csapos fémlemez csatlakozás, markánsabb, labirintus jellegű habillesztés. Akár EI60 tűzállósági határérték.
  • TC és NC típus: ezek a termékek a belső hűtött terek számára alkalmas megoldások. A főbb eltérés a hasonló nevű TF, TL és NF termékektől az illesztések lég- és páratechnikai lezárása.

 

 

Rejtett rögzítésű IPN, illetve QuadCore® habos panelek:

  • AWP típus: Nagy külső átlapoló fül, egyenes habillesztés. Akár EI30 tűzállósági határérték.
  • AWP Flex típus: Nagy külső átlapoló fül, egyenes habillesztés. Az AWP panelnél kisebb, 1000mm alatt modulszélesség.
  • Evolution típus: Nagy külső átlapoló fül, az AWP típussal azonos geometriai kialakítás. A legfőbb különbség az esztétikailag sík külső felület és speciális vágott panelvég lezárás (trimless end)

 

Mit jelent ez a paneleknél a homlokzati tűzterjedésben?

Az OTSZ-ben már 2008 óta szerepel a homlokzati tűzterjedés követelménye, de panelek szempontjából csak 2014-től lett elsődleges elvárás. Ennek minősített tűzvédelmi rendszerként történő kialakításáról szintén volt több cikkemben is szó az elmúlt hónapokban. A Kingspan IPN és QuadCore habos termékekre vonatkozó minősítés homlokzati tűzterjedési teljesítmény (Th) tekintetében nem állapít meg különbséget a különböző gyári csatlakozással rendelkező termékek között. Az ÉMI által kiadott NMÉ-k tartalmazzák az erre alkalmas típusok felsorolását (TL, NF, AWP, AWP Flex és Evolution).

Th homlokzati tűzterjedési követelmény esetén tehát a látszó és rejtett panel típus (legalábbis Kingspan termékeknél) azonos „elbírálás” alá esik.

 

No és a panelek tűzállóságában van különbség?

Igen a „hagyományos” tűzállóság tekintetében (EI) előfordulhatnak különbségek. Ennek oka épp az illesztések markánsan eltérő geometriai kialakítása, főleg a panel kültéri oldala felől.

 

Miből állapíthatjuk meg, hogy megfelelő-e? A teljesítménynyilatkozatokból?

Igen! Itt nyer értelmet a teljesítménynyilatkozatokban (már aki feltünteti) megjelenő „(i-o)” kiegészítő paraméter az E, EW, vagy EI után. A lényeges paraméter e tekintetben az „E”, hiszen az reprezentálja az illesztésekben fellépő csomóponti lángáttörési korlátot. Az „i” és az „o” a panel belső, illetve külső oldalát jelöli, a közöttük lévő nyíl, ha van, akkor a vizsgált tűzhatás irányát. A nyíl mutathat az egyik, de akár egyszerre mindkét irányba is. Ez utóbbi jelzi, ha a panelt mindkét oldalról azonos feltételekkel vizsgálták.

Az átmenő rögzítésű panelek általában szimmetrikus kialakításúak, így bármelyik oldalról teszik ki őket a teszt során tűzhatásnak, az a minősítésben a másik oldal felől is érvényes lesz. Nem úgy a rejtett rögzítésű panelek esetén, amelyek illesztése aszimmetrikus. Tehát az a gyártó, amely mindkét oldalról szeretne erre a típusra tűzállóságot igazolni, az legalább 2 tesztet kell, hogy elvégezzen. Egyet-egyet mind a két oldalról. (Az álló és fekvő elrendezés tűzvédelmi hatására most nem térek ki.)

Az aszimmetrikus kialakítás miatt ezért több, mint valószínű, hogy a külső és belső oldali tűzállósági határértékek között eltérés adódik. Hangsúlyozom, erre akkor kell ügyelni, ha valamilyen okból kifejezetten EI követelmény merül fel.

 

Akkor ez a válaszfalakra különösen jellemző lehet?

Valóban, a rejtett és látszó panelek alkalmazhatósága jelentős különbségeket mutat. Egy belső térelhatároló falnál a tűzállóság a panel mindkét oldalán azonos feltételekkel áll fenn, vagyis az EI érték követelményének belső tűzhatásként vizsgált módon kell megfelelni.

  • A rejtett rögzítésű panelek kapcsán az elsődleges szempont a már említett esztétika, amely külső homlokzatként érvényesül leginkább. Emiatt könnyen lehetséges, hogy a rejtett rögzítésű oldal felől a panelt csak külső tűzhatásra vizsgálták, így válaszfali alkalmazásra általában nem alkalmas.
  • Mivel belső falak esetén a panel mindkét oldalról belső tűzhatásnak van kitéve, így az „(i-o)” paraméternek nincs jelentősége és nem jelenik meg a minősítésben. Ha az adott falpanel mégis külső tűzhatásra lett vizsgálva, akkor a belső oldalfali minősítésben EI után az „-ef”, vagyis „external fire” toldalék látható (pl. EI30-ef)

Válaszfali panelnek tűzállóság szempontjából tehát a legalkalmasabbak az átmenő rögzítésű Kingspan termékek, vagyis a TF, TL, TC, NF és NC típusok.

 

Az álmennyezeteknél a tűzhatás iránya hogyan értelmezhető?

A tűzgátló álmennyezetek kapcsán egy tavaly július végén megjelent cikkemben már leírtam, hogy azokra speciális tesztkörülmények vonatkoznak, és az EI mellett az „(a<-b)” kiegészítő paraméter is kell, hogy szerepeljen. Ez mutatja a tűzhatás irányát (alulról [below] felfelé [above]).

Mivel ez a szituáció sokszor egyéb, nem csak tűzvédelmi feltételekkel szokott együtt járni (pl. hűtött terek, tisztíthatóság stb.) ezért a többi szempontból is legalkalmasabb átmenő rögzítésű Kingspan termékek rendelkeznek ilyen minősítéssel (TC, TL típus)

 

Mit tehetünk, ha a teljesítménynyilatkozatban nem adják meg ezeket az adatokat?

Fontos tudni, hogy az oldalfali és álmennyezeti térelhatárolásra alkalmas panelek tűzállósági minősítése panel típusonként eltérő lehet, különös tekintettel a látszó/rejtett rögzítési módok közötti geometriai eltérésre.

A Kingspan termékek esetén homlokzati tűzterjedési érték (Th) tekintetében nincs ilyen különbség, viszont tűzállósági határérték követelmény (EI) esetén általában eltérések mutatkoznak. Válaszfali és álmennyezeti beépítéshez tehát – tűzállósági szempontból – a látszó rögzítésű termékeket javasoljuk.

Ha egy gyártó termékeiben ez a különbség nem jelenik meg, akkor érdemes elkérni a tűzállóságot igazoló jegyzőkönyveket, ahol minden alkalmazási feltételt tételesen ellenőrizni lehet.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1482 látogató olvasta.