Híreink

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – beszámoló

2019. október 21. 09:20

Szerkezetek tűzvédelmi tervezése, nemzetközi kitekintés a tűzvédelemre, tűzjelző berendezések tervezési kérdései voltak a nyolcadik alkalommal megrendezett szakmai napok fő témái. A cél változatlan: az OTSZ és a TvMI-k gyakorlati alkalmazásának támogatása, a jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, valamint az együttműködés erősítése.


Az idei évben az első nap tematikája a szerkezetek tűzvédelmi tervezése, nemzetközi kitekintés, a második a tűzjelző berendezések témakörét felölelő előadásokból épült fel. A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a konferencia témájának kiválasztásakor és az előadások összeállításakor arra, hogy a napi gyakorlatra jellemző, aktuális kérdésköröket érintsenek. A nagy érdeklődésre számot tartó konferencián több, mint négyszáz szakember vett részt: tervezőmérnökök, építészek, tűzvédelmi tervezők és szakértők, a katasztrófavédelem hatósági állománya, építéshatósági ügyintézők, állami és önkormányzati intézményfenntartók, ipari üzemek, valamint társ- és együttműködő szervek képviselői.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja által szervezett konferencia fővédnöke dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke volt.

A rendezvény levezető elnöke, Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte elsőként a résztvevőket. A köszöntőt a nyitóbeszédek követték, elsőként Péter András tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzmegelőzési főosztályvezetője, ezt követően Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke, valamint dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartotta meg beszédét.

A konferencia nyitóelőadásában Péter András tű. alezredes, BM OKF Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője a tűzvédelmi hatósági tapasztalatokról tájékoztatta a jelenlévőket. Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a szerkezetek tervezéséről beszélt tűzvédelmi tervező szemszögéből, valamint a neuralgikus pontokról és a megoldási lehetőségekről. Szerkezetek tűzvédelmi tervezése témakörben elsőként a szerkezettervezés bevezetéséről a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, Dr. Horváth László PhD tartott részletes előadást, majd az acélszerkezetekre tért át a docens. A vasbeton szerkezetekről Hlavicka Viktor, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék mérnöke szólt. A negyedik szakterületi rész a falazott szerkezetekről szólt, a témát a WIENERBERGER Zrt. tűzvédelmi tervező szakmérnöke, Orbán Imre okl. építészmérnök járta körül, majd ez a témakör Bíró András okl. építészmérnök, a BME PhD hallgatójának fa szerkezetekről szóló előadásával zárult. Nemzetközi kitekintés is kaptak a szakmai konferencia résztvevői, három előadó osztotta meg külföldi konferenciákon szerzett tapasztalatait. Elsőként Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára, a 2018 augusztusában, Vilniusban megrendezett Baltic Fire Safety Technology Forum-ról, majd Rauscher Judit, tűzvédelmi tervező a 2019 júliusában Egham-ban megtartott Interflam Konferenciáról számolt be. A nap záró előadásában Szikra Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa a 2018. októberében, Gaithersburg-ban (USA) megtartott Fire and Evacuation Modeling Technical Conference begyűjtött információkat összegezték.

Boda Zoltán, tűzvédelmi mérnök és Kövecs Kornél, tűzvédelmi szakember közös előadásával vette kezdetét a Tűzvédelmi Szakmai Napok második napja. Az előadók a Li-ion akkumulátorok veszélyeiről adtak részletes és többrétű tájékoztatást. Pelyák Norbert, az Axis Communications kiemelt partner kapcsolattartója és Leipold Zoltán, a Castrum Pro Kft. műszaki vezetője videokamerák alkalmazási lehetőségeinek témakörét járták körül a tűzmegelőzés és a tűzjelzés területén. A következő blokkban négy szakember három kapcsolódó témán keresztül közelítette meg a tűzjelző karbantartását, felülvizsgálatát. Elsőként a jellemző hiba okok és ezek elemzése volt a témája Kelemen Áronnak és Kelemen Szabolcsnak, a Kelemen Mérnöki Iroda Kft.-től, majd Bulla Péter Alfréd, tűzvédelmi tervező beszélt a tűzesetek kezeléséről a karbantartás során, végül Papp Gergely, a PartnerTech Kft. műszaki terméktámogatója szólt a tűzjelzők ellenőrző listával és informatikai eszközökkel történő támogatásáról. A szakmai nap hallgatósága másik nemzetközi kitekintést is kapott Samu Carol Evakuációs hangrendszerek című előadásán keresztül. A nagykonyhai oltórendszerek karbantartási tapasztalatait elemezte Bársonyné Ábrahám Rita, tűzvédelmi tervező. A konferencia szakmai összegzését Gyapjas János tű. ezredes tartotta.

A IX. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok tervezett időpontja 2020. szeptember 9-10.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1512 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: