Híreink

Energiahatékonysági tesztfalu Szentendrén, az ÉMI-nél

2019. október 14. 12:00

Jövőre mintaházparkként nyit meg újra az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában felépült Solar Decathlon Europe 2019 házépítő verseny „mintafaluja”. A „nulla energiás” mintaházak – amelyekre több mint 15 ezren voltak kíváncsiak – 2020-tól egyfajta élő laboratóriumként biztosítják a lehetőséget az innovatív elképzelések tesztelésére.


A Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny keretében felépült tíz mintaházat 2019. szeptember 29-ig látogathatta meg a közönség. A parkban többek között az ún. „kockaházak” és a panelek élhetőbbé tételére született megoldásokkal, az energiahatékonyabb és ezáltal gazdaságosabb üzemeltetésre adott ötletekkel, innovatív építőanyagokkal ismerkedhettek meg a szakmai és lakossági érdeklődők.

A kiállítás bontási munkálatai szeptember 30-án kezdődtek, a házaknak azonban csak egy kisebb része kerül elszállításra, nagyobb részük marad, és  2020-ban, megújult formában, újabb házakkal bővülve Mintaház- és élő laboratórium-parkként nyitja meg újra kapuit. Az SDE19 keretében megépült nulla energiás házak mérései tovább folytatódnak, melyek adatai innovatív építőipari vállalkozásoknak, beruházóknak és kivitelezőknek, lakossági építtetőknek, a szakpolitikának, egyetemeknek, valamint kutatóknak egyaránt hasznos információ- és tudásanyagként szolgálhatnak majd. A jövőre nyitó parkban a tervek szerint vidékfejlesztési célokhoz kapcsolódó mintaházak is épülnek, továbbá egy kiállító csarnokban lehetőség lesz az építőipar szereplői számára bemutatni innovatív termékeiket.

A verseny projektjei ide kattintva tekinthetők meg a SDE19 oldalán.

Vissza

Ezt a hírt eddig 814 látogató olvasta.