Híreink

Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése

2018. október 22. 18:14

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és fűtőberendezések hőszigetelése. Sokszor a zajcsökkenés miatt, illetve tűzvédelmi szempontból is elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. Hova, milyen megoldások ajánlottak?


A beltéri légutánpótló szellőző- és klímacsatornáknál gyakran előfordul, hogy a helyiség magas hőmérséklete és a hideg, szigeteletlen felületek közötti hőmérséklet különbség miatt páralecsapódás alakul ki. Ennek kialakulását a hideg felületek légmentes hőszigetelésével tudjuk megelőzni. A ROCKWOOL szakemberei ehhez olyan kőzetgyapot szigeteléseket javasolnak, melyeknek egyik oldalukon üvegháló erősítésű alumíniumfóliával kasírozottak. Az említett alufólia kasírozásnak köszönhetően nem kell számítani a szálanyag kiporzására, és esztétikusabb külseje lesz a klímacsatornáknak. Ilyen szigetelések forróvíz tartályok, épületgépészeti berendezések és vezetékek hőszigetelésére is használhatóak.

A fűtési csővezetékeknek a magas hőmérsékletű felületük miatt, a hővédelem fenntartása érdekében van szükségük elsősorban szigetelésre. Ilyen jellegű felhasználásra kifejezetten melegtechnológiai vezetékek szigetelésére kifejlesztett hőszigetelést érdemes választani. Ilyen speciális kőzetgyapot termék például a vágott vagy tekercselt csőhéj, amely alufólia kasírozással van ellátva, így véd a kisebb mechanikai behatásoktól is. Az alufólia kasírozás párazáró réteget is képez, ezáltal megakadályozva a cső külső felületén történő páralecsapódást, például hideg vízvezetékek esetében. Mivel az ilyen szigetelés beltéri alkalmazásnál további külső burkolatot nem igényel, egyaránt felhasználható fűtés-, meleg- és hidegvíz vezetékek hőszigeteléséhez.

Ha már fűtésről beszélünk, meg kell említeni egy olyan klasszikus, mégis újra közkedvelté vált fűtési eszközt: a kandalló-berendezéseket. Az, hogy nyílt lángú fűtőberendezés használata közben még inkább szükség van tűzvédelmi szigetelésre evidens. Ebben az esetben is a kandallótér falát ajánlott kőzetgyapot hőszigetelő anyaggal ellátni. Erre a legmegfelelőbbek az olyan kőzetgyapot lemezek, amelyek szintén alufólia kasírozással vannak ellátva. Nyílt lángú készülék esetében kiemelkedően fontos hogy a szigetelés tűzvédelmi szempontból a legmagasabb, A1 besorolású, tehát nem éghető, abszolút tűzbiztos legyen. A javasolt szigetelés olvadási hőmérséklete 1000 °C fölött van, csak úgy, mint az összes kőzetgyapotból készült szigetelőanyagnak.

A kőzetgyapotból és tűzálló ragasztóból álló, kifejezetten az acél- és betonszerkezetek tűzállósági teljesítményjellemzőinek növelésére kialakított rendszerrel acél- és vasbeton gerendák, födémek tűzvédelmét lehet biztosítani. Légutánpótló szellőző- és klímacsatornák, hő- és füstelvezető csatornák tűzvédelmére magnézium-hidroxiddal dúsított kőzetgyapotot alkalmaznak. A magnézium-hidroxid hő hatására jelentős mennyiségű kristályos formában megkötött vizet ad le, ami tűz esetén a védett csatornát hűti.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1111 látogató olvasta.