Híreink

A világ legmodernebb tűzoltó járművét adták át Budapesten

2017. október 09. 08:20

A Panther világszerte az egyik legsikeresebb repülőtéri tűzoltójármű. Ennek legmodernebb változatát – Panther 6x6 – állították szolgálatba a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A 4. generációs jármű már első pillantásra gyorsaságot és teljesítményt sugároz, amit a markáns külső is hangsúlyoz.


Szeptember 15-én, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – pontosabban a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon – ünnepélyes külsőségek között adták át a Rosenbauer gyár legújabb generációs repülőtéri tűzoltóautóját, a Panther 6x6-ot.

Az új Panther integrált szivattyúi (N80 és N65) az elődeinél másfélszer nagyobb, max. 9000 l/perc teljesítményre képesek; a16 méteres, hőkamerával felszerelt kinyitható oltókar még hatékonyabb oltást tesz lehetővé. Ahogy elhangzott, ez a széles törzsű, nagy repülőgépek esetében fontos, mint a Boeing 777 vagy 747-8F típusok.

Fő műszaki adatai

  • Víztartály: 11 500 l
  • Habtartály: 1400 l
  • Porraloltó: PLA 250
  • Szivattyú: N80 Rosenbauer, 9000 l/p 14 barnál, H5 magasnyomású szivattyúval 500 l/p 40 barnál.
  • Tetőágyú: 6000 l/p
  • Orr ágyú: 4750 l/p

Mindezt a hatalmas tömeget a 8 sebességes 750 LE teljesítményű, környezetbarát Euro 6-os motor repíti a bevetés helyszínére, 34 másodperc alatt álló helyzetből 80 km/órás sebességre gyorsítva a 38 tonnás tömeget. Az elérhető csúcssebesség 115 km/h. Ezt a járművet kifejezetten légi járművek mentésére tervezték, s a legmagasabb szintű nemzetközi előírásokat teljesíti.

Az új Panther a nagy sebesség mellett a legénység biztonságára is vigyáz. Az új X-keret teljesen körbeöleli a sofőrfülkét, így biztosít még nagyobb biztonságot; a tervezők azonban egyúttal keskenyebbre vették az A-oszlopot, és eltávolították a C-oszlopot, amivel növelték a kilátást. Az új Panther a frontális ütközésekre vonatkozó ECE R29-3 szabványnak teljes egészében megfelel. Az új LED menetfények a rossz időben is kitűnő láthatóságot garantálnak; ráadásul a továbbfejlesztett kabinbejárat és a megvilágítás a ki- és beszállást még biztonságosabbá teszi. A közlekedésbiztonságot a legmodernebb kisegítő rendszerek szavatolják, a keréknyomás-figyeléstől az elektronikus menetstabilizáló rendszeren (ESP) keresztül egészen az ütközésgátló radarig.

Huszka Péter, a Budapest Airport Zrt. forgalmi igazgatója tájékoztatása szerint az elmúlt években modernizálták a repülőtéren szolgáló tűzoltók felszerelését. Mindez az utas biztonságot szolgálja, amit most a már korábban bevált típus legújabb fejlesztésű, csúcsteljesítményű járművével, a Rosenbauer Panther 6x6-ossal fejlesztették.

Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a repülőtér és a repülésbiztonság védelmét szolgáló, közös működtetésű Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az új járművel előrelépett a technikai felszereltség és a tűzoltók szaktudása terén. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tűzvédelme megfelel az európai nagyvárosok repülőtereinek védelmi szintjének.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1417 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: