Híreink

Szeglemezes tetőszerkezet szigetelése SUPAFIL® loft fújható szigeteléssel

2022. november 29. 07:00

A mai épületekkel szemben támasztott egyik fontos követelmény a könnyen átrendezhető, flexibilis terek kialakítása, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg. Ez legyen jó hőszigetelésű és készüljön nem éghető anyagból!


A szeglemezes fatartókat a flexibilis igényekre fejlesztették ki. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az épület belső tere könnyen variálható, szabadon berendezhető maradjon. Emiatt nincs szükség belső teherhordó falra sem. A szeglemezes tető egyik alapvető épületszerkezetként kettős funkciót lát el: egyszerre födém és tetőszerkezet. A rácsostartók alsó öve adja az álmennyezet tartószerkezetét, ezáltal kiváltható a szilárd födém. Bizonyos esetekben – például alacsony hajlásszögű, mediterrán típusú tetőszerkezeteknél statikailag csak ilyen, vagy ehhez hasonló mérnöki szerkezetek alkalmazhatók. Az ilyen fedélszékekben a hagyományos ácsszerkezetekhez képest ráadásul kisebb a faanyagigény, kisebb a tető önsúlya.

Az előregyártás, az építés, összeszerelés helyszíni idejét is töredékére csökkenti, ezáltal költséget takarít meg. Mivel a rácsostartóknak köszönhetően nem kell szilárd (beton) födémet építeni, ezáltal nem kell közbenső teherhordó falakat sem építeni. Ez az építészek számára kötetlen belső téralakítást engedélyez, míg az építtető számára a megspórolt vasbeton födém, valamint a teherhordó falak elhagyása jelentős költségmegtakarítást eredményez, amelyből az egész tetőszerkezet megépülhet. Ilyen esetben a tetőszerkezet alsó síkjára gipszkarton álmennyezet kerül hőszigeteléssel. A hírlevelünkben bemutatott épület – Gárdonyban a Profitrade Ingatlan KftBabovill Kft. beruházásában épülő társasház és üzletek – a fentiekben leírt előnyöket kihasználva éppen ilyen megoldással készült.

Ezen esetekben a hőszigetelés készítésére szinte kizárólag a fújható szigetelés a megoldás, tekintettel a gipszkarton borítás kis terhelhetőségére, és a rálépés (sérülés) veszélyére.

Az épület tetőszerkezete szeglemezes fatartóval készült, amelyen hőszigetelésként a Knauf Insulation által gyártott és forgalmazott SUPAFIL Loft fújható szigetelőanyagot kellett elhelyezni, a munkálatot a Silver Insulation System Kft. munkatársai végezték.

 

Ezen esetekben a hőszigetelés készítésére szinte kizárólag a fújható szigetelés a megoldás, tekintettel a gipszkarton borítás kis terhelhetőségére, és a rálépés (sérülés) veszélyére.

Az épület tetőszerkezete szeglemezes fatartóval készült, amelyen hőszigetelésként a Knauf Insulation által gyártott és forgalmazott SUPAFIL® Loft fújható szigetelőanyagot kellett elhelyezni.

A SUPAFIL® ásványgyapotból készült fújható szigetelés előnyei:

  • Kötőanyagot nem tartalmazó (virgin wool), kifejezetten fújásra gyártott termék
  • Nehezen hozzáférhető, bonyolult ácsszerkezetek, illetve nem, vagy nehezen megközelíthető felületek hőszigetelése
  • Környezetbarát technológia, mert 80%-ban újrahasznosított üvegből készül
  • A kivitelezés során nem lesznek illesztési hézagok
  • Más fújható szigetelésekkel ellentétben minimális a porképződés a munkatérben
  • Gyors, precíz munkavégzés
  • Nem éghető A1 tűzvédelmi osztályba tartozik
  • Befújásával javulnak a hőszigetelt szerkezet akusztikai tulajdonsága (hangszigetelés, léghanggátlás)

 

További információ: www.supafil.huinfo.hu@knaufinsulation.com

www.knaufisolation.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 733 látogató olvasta.