Híreink

Lakástüzek – Fűtési tendenciák és tapasztalatok

2022. november 22. 07:00

A lakástüzek száma az összes tűzhöz képest jelentős, miközben a sérülések és a halálesetek száma is döntően összefügg a lakástüzekkel és azon belül a fűtéssel. Az időjárás az idei évben eddig nagyon kedvezően alakult, egyértelműen segítette az energiatakarékosságot és tűzmegelőzést. Mi olvasható ki a közép és rövidtávú adatokból?


Tűzesetek és beavatkozások

A 2022 I.-III. negyedév adatai alapján 5600 lakás gyulladt ki, amelynek során 84 ezer négyzetméternyi lakóterület égett le. Ez tűzesetenként és lakóépületenként átlagosan 15 négyzetmétert jelent, ebben azonban a döntő többség 10 négyzetméter alatti, viszont ezek is lehetnek az életre veszélyesek, miközben a vagyonban – többnyire a hatékony beavatkozásnak köszönhetően – kisebb kárt okoznak. A tüzek 38%-át tíz percen belül eloltották.

A kisebb tüzek veszélyeit mutatja, hogy az idei évben eddig 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 58-an vesztették életüket, miközben a tűzoltók 310 embert mentettek ki az égő épületekből és 255 esetben többnyire PB. gázpalackot is ki kellett menteni az épületből.

A lakóépület tüzek bonyolultságát mutatja, hogy a tűzoltás átlagos beavatkozási ideje 40 perc volt, miközben a leghosszabb beavatkozás 13 órán át tartott. Ezekhez a tüzekhez összesen 11 183 tűzoltógépjármű vonult, ahol 3737 órát dolgoztak.

 

CO riasztások

Sajnos a fűtéssel kapcsolatban 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt is riasztották a tűzoltókat, amelynek során124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

 

Hol keletkeztek a tűzesetek?

Sorrendben: kéményben (704 eset), konyhában, hálószobában, tárolóban, nappaliban.

 

Mitől keletkeztek?

Sorrendben: elektromos áram, nyílt láng használata, fűtési hibák, főzés, dohányzás.

 

Tendencia

A halálos sérülések száma az elmúlt 12 évben átlagosan 115, a nem halálos sérülések száma 826 volt, ez enyhén csökkenő, stagnáló.

A tapasztalatok szerint kiemelten akkor következtek be fűtésből származó tűzesetek, amikor az idő hirtelen hideggé vált ilyenkor ugyanis a megszokott fűtési módok kiegészítése jellemző. A halálos esetek 80 %-a fűtési szezonban keletkezett.

Az idei fűtési szezon második felében nő a szilárd tüzelőanyaggal való fűtés aránya, aminek – a tapasztalatok szerint – nagyobbak a kockázatai.

Vissza

Ezt a hírt eddig 780 látogató olvasta.