Híreink

Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2022. november 21. 07:51

A 21 cikk az új megoldások jegyében állt össze. A Fókuszban az elektromos gépjárműfecskendő. Kamerák a tűzfelismerésben, szerelőaknák tűzvédelme, napelemek tűzkockázata, építőlemez új szerepben, új hőszigetelési megoldás, a tűzmodellezés fejlődése a megelőzési oldalon. Új felügyeleti rendszer, ÖTRA, elektromos járművek (beavatkozás, biztonság), mentési csoportok támogatása, taktika felújítás alatti épületeknél a beavatkozás oldaláról.


 

Tanulmány

Gramantik Máté Az AVIOTEC kamera láng- és füstfelismerési képességei a gyakorlatban

A kamerák az élet minden területén gyorsan terjednek, képességeik pedig robbanásszerűen. Egyre inkább feszegetik a tűzérzékelés határait. Szerzőnk egy konkrét kamera típussal végzett kísérleteit és tapasztalatait összegzi, előrebocsátva, hogy jelenleg kiegészítő tűzérzékelésre ajánlott eszközről beszélünk. 

Takács Lajos, Várady-Szabó András, Jankus Bence Gépészeti és villamos szerelőaknák tűzvédelme

Az épületgépészeti és villamos szerelőaknák tűzvédelme mindig is fontos részét kellett volna, hogy képezze a tűzvédelmi tervezésnek és kivitelezésnek. A nem megfelelő körültekintéssel kialakított aknákon keresztül gyors tűz- és/vagy füstterjedés következhet be, ami könnyen emberéleteket követelhet – gondoljunk például a 2009 augusztus 15-i miskolci paneltűz áldozataira. Hogyan alakult a tűzgátló lezárások története?

 

Fókuszban

Új járműtípus kifejlesztése – 3 év alatt

2017 nyarán stratégiailag fontos döntés született a Rosenbauernél: CFT technológiára alapozva meg kell kezdeni ennek a járműtípusnak a sorozatfejlesztését! A cél: a bemutató az Interschutz 2020-on.

 

Elektromobilitás a Rosenbauernél – Rosenbauer RT bemutató

Budapest, Mezőkövesd, Tiszaújváros. Itt mutatkozott be október végén a Rosenbauer RT, azaz Revolutionary Technology névre keresztelt új járműve. Valóban forradalmi technológiáról beszélhetünk, amely megoldásaival alapvetően megváltoztatja a jövőbeni járműtervezéssel kapcsolatos folyamatokat. Tiszaújvárosban flourmentes habképzőanyaggal tartott tűzoltási bemutatón pedig a teljesítményéről is képet kaphattak a jelenlévők.

 

Rosenbauer RT – habbal oltás Tiszaújvárosban

Az új elektromos Rosenbauer RT (Revolutionary Technology) alkalmazásával és környezetbarát oltóhab felhasználásával tartottak tűzoltási bemutatót Tiszaújvárosban.

 

A jövő tűzoltó járművei – az elektromos jövő

A tűzoltójárművek sem kerülhetik meg, hogy 2035-ben környezetbarát hajtási megoldást kell alkalmazni, a tűzoltóságoknak pedig fenntarthatóbb technológiákra lesz szükségük. Ebben több járművel példát mutat a Rosenbauer.

 

Megelőzés

Lestyán Mária PV panelek tűzkockázata – a tűzoltói beavatkozás feltételei

A PV panelek tűzkockázatával égési, tűzterjedési szempontból sokat foglalkozunk, ugyanakkor a tűzoltóság beavatkozási feltételeinek létesítési szempontú megközelítése is fontos feladat, amely a tűzoltási szakemberek és a tűzvédelmi tervezők együttműködését igényli. Milyen kezdeményezések vannak külföldön?

 

Eőry Emese ÉMI vizsgálat – Glasroc® X rendszerek kültérben és beltérben egyaránt

A Glasroc® X építőlemezzel készülő válaszfal tűzállósági határérték vizsgálatát az ÉMI tűzvédelmi laboratóriumában végezték. Ennek alapján a Glasroc® X rendszer eddigi kültéri alkalmazásain túl, mint például a homlokzati vázkitöltő falak, az A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetek és attikafalak, felhasználási lehetőségét beltérre is kiterjesztették. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

 

Heizler György Felelősség a tűzvédelemben – Mindig a főnök?

A tűzvédelemben a mulasztásokért egyértelmű személyes felelősség terhelheti az adott vállalat elsőszámú vezetőjét. Csak a vezetőt? Melyek a felelősség szintjei? Ki, mikor, miért, hogyan felelős?  Tűzvédelmi bírság, helyszíni bírság, szabálysértési eljárás, büntető eljárás és még a biztosító sem fizet esetenként ilyen helyzetekben egy tűzesetet követően.

 

Frankó Soma, Mohai Ágota Gázzal oltó berendezés oltópalack telepének védett tértől való különböző távolságainak hatásvizsgálata II.

Az oltógázokkal foglalkozó első rész a Védelem 2022/2. számában jelent meg. Szerzőink a cikk első részében bemutatott alternatív oltótelep-elhelyezési megoldásoktól függő műszaki paraméterek változásait vizsgálják és mutatják be a cikk második részében. Milyen következtetések vonhatók le a vizsgálatok alapján?

 

Czimmermann András CARBOLAND EPS tetőszigetelési megoldásai – Tűzvédelem B, REI 15                          

Az utóbbi időben kialakult energia és alapanyag-áremelésekkel, valamint ellátási problémákkal küzdő építőipari ágazat most a korábbiaknál is komolyabban igényli az alternatív kivitelezési megoldásokat, ill. gazdaságosabb építőanyag-csomagokat. Kormányhatározat intézkedett a hiánytermékek kiváltására és azok engedélyezésére. Egy ilyen eljárást és engedélyezett terméket mutat be szerzőnk.

 

Módszer

Rubovszky Zoltán ÖTRA alkalmazás a gyakorlatban        

„Aki időt nyer, az életet nyer”- Ennek jegyében készült el az első, önkéntes tűzoltók riasztását elősegítő mobil alkalmazás. Értesítést küld, navigál, visszajelez – kifejezetten az önkéntesek igényei és a hatékony beavatkozás elvárásaira hangolva.

 

Vétek Gergely Hibrid és elektromos gépjárművek – A tűzoltói beavatkozások veszélyei

Mivel az elektromotorok csendesek, így nem lehet tudni, hogy a motor jár-e vagy sem, ezért káreseménytől függetlenül mindig biztosítani kell a járművet elmozdulás ellen, nehogy a beavatkozás közben guruljon el. Melyek az egyéb teendők?

 

Technika

Adorján Attila Új fejlesztés – Mire jó a Dräger FireGround felügyeleti rendszer?

Hosszas tesztelés eredménye a Dräger FireGround komplex felügyeleti rendszer, amely valós időben továbbítja a bevetés során keletkező létfontosságú információkat, így biztosítva több időt a taktikai döntések meghozatalához.

 

Kitekintés

Dr. Takács Lajos Gábor, Szikra Csaba, Veresné Rauscher Judit FEMTC 2022 (Fire and Evacuation Modeling Technical Conference)

Idén hatodik alkalommal szervezték meg a tűzvédelmi modellezésre specializált konferenciát 2022. szeptember elején. A Thunderhead Engineering Ltd. munkatársai, az SFPE közösség támogatásával, a korábban is tervezett csehországi Brno-ban szervezték meg a programot. A hibrid rendezés keretein belül a helyszínen 80-90 fő, míg online tovább 100-110 fő követte a 3 napos eseményt. Szerzőink a személyes benyomásaikat osztják meg az olvasókkal.

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán  Autóbusztüzek vizsgálata VII. – Rendellenes súrlódásból keletkezett üzemanyagtűz

Egy rendkívül érdekfeszítő sorozat után már az égésnyomok és az égéskúp elemzése alapján a képekről is megállapítható a hőterjedés iránya. Mindennek segítségével pedig elvezet bennünket szerzőnk a gyulladási hőmérsékletre való felmelegedés hőforrásához.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Dombrády Gábor A mentési csoportok tevékenységét segítő módszerek I.

Szerzőnk a 2022. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázat jeligéjéül szolgáló „hogy mások élhessenek” mottót, az Amerikai Egyesült Államok légierejéhez tartozó, ejtőernyős különleges műveleti kutató-mentő alakulattól kölcsönözte. Az ejtőernyős mentőalakulat (más néven PJ = pararescue jumpers) feladata, hogy végrehajtsák, gyakran ellenséges területen, harci körülmények között a személy/személyek kimentését és orvosi ellátását.

 

Bán Attila Tűz a tamási termálfürdőben – Tetőbontás a magasban

A tűzoltás során komoly kihívást jelentett a fürdő speciális kialakítású, íves tetőszerkezete és a nagymennyiségű faanyaggal kialakított, szendvics jellegű szerkezet. Hogyan lehet ilyen körülmények között a tűzgócokat felderíteni? Hogyan és hol célszerű a bontást elvégezni? Hogyan lehet a tűzoltást a magasban hatékonyan elvégezni?

 

Kalocsa Márió, Balázs Mihály Ádám Beavatkozások taktikája felújítás alatt lévő épület esetén I. – Tűzesetek

Megszoktuk már, hogy a középmagas-és magas épületekben keletkezett tüzek oltásának taktikáját a végleges épített környezetben vizsgáljuk. Mi a helyzet a felújítás stádiumában lévő épületekkel? Itt az építési munkálatokhoz felhasznált segédszerkezetek és anyagok még több kihívás elé állítják a beavatkozókat! Milyen taktikai elemzés és milyen taktikai megoldások alkalmazhatók az épület ideiglenes építési, felújítási állapotában?

 

Fórum

Elektromos járművek biztonsága – Mi az az Emergeny Plug?

Az elektromos autók egyre több kihívás elé állítják a beavatkozókat. A BM HEROS nem csak tűzoltó járműgyártóként, hanem napjaink kihívásaira választ adó megoldások forgalmazójaként is bemutatkozott szeptember 17-én a Naro kempingben a tűzoltó szakmai napon.

 

Védelem: 29. év – 11 ezer oldal

A lapszám készítésekor egy pillanatra megálltunk és elcsodálkoztunk. Végképpen 29 évesek lettünk! Mit is jelent ez a lap életében?

 

Előfizetési információk 2023-ra ide kattintva érhetők el.

Vissza

Ezt a hírt eddig 690 látogató olvasta.