Híreink

Hogyan égjen le biztosan a házunk?

2022. március 22. 12:02

Egyre több olyan épületet láthatunk, amelyeket bármikor benevezhetnek egy „Hogyan égjen le biztosan a házunk?” versenybe és mivel nagy a tülekedés, még nem is biztos, hogy dobogós helyet érnek el. Példánkban egy háromszintes épületben a földszinten kereskedelmi egységek, felette lakások helyezkednek el. Most nagyvonalúan tekintsünk el a homlokzati hőszigeteléstől és koncentráljunk az ereszre.


Ha nekünk így is jó

A homlokzat elé lógó ereszkialakítás eredeti módon kb. egy métert kilóg a homlokzat síkja elé. Mindezt úgy teszi, hogy a legfelső ablaksor szemöldökétől 0 cm távolságra van.

Ha ez még nem lenne elég, nézzük az anyaghasználatot:

  • 6 mm-es OSB lapok kezeletlen állapotban D-s2, d0 osztályba sorolhatók.
  • 1 cm vastag EPS 80 homlokzati hőszigetelő lemez, nemes egyszerűséggel, tűzőgéppel felrögzítve, majd
  • erre jön a mindent jótékonyan elfedő vakolat.

Az EPS 80-ról a forgalmazója írásban azt állítja, hogy nehezen éghető E tűzvédelmi osztályba sorolt termék. Ebből az E igaz, a nehezen éghetőség nem. Ez az építőanyagként még használható tűzvédelmi szempontból legrosszabb kategória. Könnyen éghető! Ezen a módon beépítve pedig még könnyebben.

Jankus Bence a Védelem 2021/5. és 6. számában közölt tanulmánya kísérletekkel igazolta, hogy az ennél sokkal jobb kialakításoknál is biztosan meggyullad a tetőszerkezet egy homlokzati vagy felső szinti helyiség tűz esetén.

Itt a felhasznált anyagok, a kivitelezés, tervező által teljesen feltolt ablak, a jogszabályok és a rendszerminősítések figyelmen kívül hagyása együtt talán mégis dobogós helyet biztosít a „Hogyan égjen le biztosan a házunk?” versenyben.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 960 látogató olvasta.