Híreink

Tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – egy új kor szelleme?

2021. július 26. 07:30

Egyfajta mérföldkőnek is tekinthető műszaki megoldást mutat be szerzőnk az éghető hőszigeteléssel ellátott szendvicspanel homlokzat burkolatok történetében. Először fordult elő, hogy egy épület tűzvédelmében a homlokzati tűzterjedést és a tűzszakaszok határán jelentkező geometriai gátat ugyanazzal a hőszigetelő habbal rendelkező szendvicspanellel lehet megoldani.


Logikus logisztika – ahol a mérnöki szakmák végre összefonódnak

Ez az épület számomra is meglepetést okozott, mert ez az első alkalom, hogy nem kellett a tűzvédelmi kérdések tisztázása mellett külön-külön statikai és hőtechnikai ellenőrzést végezni különböző típusú panelekkel egy több tűzszakaszból álló épület teljes homlokzatán.

A közel 10 000m2 alapterületű, tipikus logisztikai feladatokra alkalmas épület két részből áll.

  • Egy nagylégterű raktár rész, illetve
  • egy kétszintes irodablokk.

A tárolt anyagok alapján az épület mértékadó kockázati besorolása AK. Az irodarész logikus módon, tűzgátló válaszfallal lett leválasztva, és külön tűzszakaszként funkcionál. A raktárépülethez csatlakozik egy korábbi raktárrészhez, így ott A2 EI30 tűzállósággal rendelkező tűzgátló fal kialakítása vált szükségessé.

A kétszintes irodarész homlokzati tűzterjedés követelménye Th=15perc. Az épület homlokzata mindenütt hőszigetelt szendvicspanelekkel lett burkolva.

Megjegyzés:

Még mindig találkozom olyan tűzvédelmi leírásokkal, ahol csak a nyílásos homlokzatokra írja elő a tervező a Th követelményt, a nem nyílásos felületekre nem. Az OTSZ 26.§. (1) pontja valóban azt mondja, hogy „Homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény van a) a nyílásos külső térelhatároló falszerkezettel szemben…”, viszont még korábban a 24.§ (1) pont szerint „A homlokzati tűzterjedés elleni védelem magába foglalja (2) A külső térelhatároló fal azonos tűzszakaszhoz tartozó szakaszát a homlokzati tűzterjedés elleni védelem biztosításával kell kialakítani…”. Ez alapján tehát, ha egy tűzszakasz homlokzatára tűzterjedés követelmény áll fenn, akkor akár van benne nyílás, akár nincs, mindenképpen ügyelni kell az alkalmazási feltételekre.

 

Mindjárt jön a jó rész

Az iroda homlokzatán homlokzati tűzterjedés követelmény van.

  • A 15percet az ÉMI által minősített módon, IPN vagy QuadCore® hőszigeteléssel ellátott, legalább 100mm vastag oldalfali panel teljesíti.
  • A tűzvédelmi előírások szerint szükség van továbbá a tűzszakasz határon a geometriai tűzgát követelményeit kielégítő, nem éghető, legalább A2 tűzvédelmi osztályú és EI30 tűzállóságú oldalfal létesítésére.

Az A2 tűzvédelmi osztályt csak ásványgyapot kitöltésű szendvicspanel teljesíti, amivel tűzvédelmi szempontból semmi gond nincs.  Hőtechnikai, statikai, és gyártástechnológiai értelemben annál több. Gyártóként szerzett tapasztalataim alapján már az az egyszerűnek tűnő dolog is nagy és költséges erőfeszítéseket kíván, hogy két különböző hőszigeteléssel készülő szendvicspanel külső színe árnyalatra azonos legyen, és a mintázata egyforma módon fusson. És akkor még nem foglalkoztunk a kétféle hőszigetelés (ásványgyapot és hőszigetelő hab) hőtechnikai egyenértékűségével. Magyarul gyapotból kétszer olyan vastagra van szükség azonos hőszigetelő képesség biztosításához.

 

A jelzés értéke

A jó hír az, hogy az a BM OKF olyan építőipari fejlődést elősegítő eltérést engedélyezett, ami lehetővé teszi B tűzvédelmi osztályú szendvicspanel beépítését a homlokzati tűzterjedési gát mentén. Természetesen ehhez további feltételek csatlakoznak, például a legalább B-s1,d0 tűzvédelmi osztályt és a minimum 30 perces tűzállósági követelményt kielégítő falszerkezet. Ennek a követelménynek a Kingspan azon QuadCore® hőszigetelő habbal rendelkező paneljei teljes mértékben megfelelnek, mivel mind az EI30, mind a Th=30perc tűzállósági követelményt egyszerre teljesítik.

A szendvicspanel önmagában nem lett volna elegendő a követelmény ilyen jellegű módosítására. Ehhez az is kellett, hogy az épület teljes területén beépített tűzjelző rendszer üzemeljen, amely már a tűz korai szakaszában képes jelzés leadására.

 

Üljünk rá a babérokra, vagy learassuk őket?

Az épület tűzvédelme ezzel a nagyszerű előrelépéssel még nem oldódott meg. Egy Kingspan QuadCore® habos hőszigetelt szendvicspanel a homlokzati tűzterjedés követelményét csak homlokzati rendszer részeként tudja biztosítani, melyhez hozzátartoznak a rendszer ÉMI által kiadott minősítésében előírt alkalmazási feltételek (nyílások közötti 1,30 m távolság, közbenső födém és a szendvicspanel belső oldala közötti rés tűzvédelmi célú lezárása stb.) alkalmazása.

A tűzterjedési gát esetén ezzel szemben a panellel, mint oldalfalként alkalmazott önálló építőipari termékkel kapcsolatban áll fenn követelmény. Az EI30 biztosításához tehát a panel tűzállósági minősítésében lévő feltételeket szükséges alkalmazni. Ezen feltételek között szerepel többek között, hogy milyen orientációra érvényes a minősítés. 2016 óta az MSZ EN 13501-2 szabvány előírja, hogy az adott tűzállóság csak abban a pozícióban (álló/fekvő panel) érvényes, amelyet a tűzteszt során alkalmaztak. Az pedig nem magától értetődő, hogy egy panel mindkét pozícióban azonos tűzállósággal rendelkezik, hanem külön teszttel kell azt igazolni.

A másik kérdés a lehetséges maximális támaszköz alkalmazása. Ez 100mm vastag panel esetén 4m, de 120mm esetén már lehetséges a 6m is. A legtöbb esetben egy csarnokon alkalmazott támaszköz 6m, így előfordulhat, szükség van extra tartóelemek alkalmazására. DE csak a tűzterjedési gát raszterében.

 

Mi van, ha csak EI15?

Ha a Kingspan QuadCore® szendvicspanel „csak” 15 perces tűzállósággal rendelkezik, akkor sem veszett el minden. Van lehetőség például kiegészítő előtét fal alkalmazására a belső oldal felől, mely rendelkezik az EI30-as követelménnyel, így a B EI30 követelmény a teljes épületszerkezetre igazolható. Természetesen ez nem automatikusan érvényes. Mindenképpen tűzvédelmi szakértő segítségére van szükség.

 

Egy érdekesség

A jelenleg hatályos OTSZ 2. melléklet 1. táblázata 11. sora szerint tűzgátló fal esetén el lehet tekinteni az EI tűzállósági értéktől, és elegendő az EW alkalmazása, ha az tűzterjedés ellen védett és a tűz átterjedését nem növeli. Homlokzati tűzterjedési gátra ez az „engedmény” nem érvényes. Hogy ez szendvicspanel esetében miért érdekes? Mert egy EI15-tel rendelkező habos szendvicspanel simán tudja az EW30 vagy akár EW60-as értéket is. Csak az a fránya A2…

 

Mi ebből a tanulság?

A modern hőszigetelő anyagok egyre jobban fejlődnek, és bizonyítják, hogy a tűzvédelmi osztály mellett fontos, hogy nagyobb, valós épület dimenziókat modellező léptékben, mint például a homlokzati tűzterjedés vizsgálata az MSZ14800-6 szerint, biztonságos módon képesek ellátni tűzvédelmi szerepüket. Emellett egyre több szó esik napjainkban a komoly energia hatékonysági elvárásokról és a környezetre gyakorolt minimális hatásról, amelyet csak ezen hőszigetelő anyagok képesek racionális módon teljesíteni.

Egy QuadCore® hőszigeteléssel ellátott szendvicspanel akár 100%-ban újrahasznosítható és a hőszigetelő hab előállítása során is felhasználunk újrahasznosított műanyag hulladékból (PET palack) készült összetevőket. Mi sem nagyszerűbb annál, hogy immár a tűzvédelmi szakemberek is egyre hatékonyabban tudnak közreműködni e nagyszerű célok megvalósításában.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1461 látogató olvasta.