Híreink

Az épített környezet hozzáférhetősége és biztonsága – közlekedés, kiürítés

2021. július 21. 07:19

Hogyan tudjuk elhagyni az épületeket normál körülmények és tűz esetén? Ez utóbbi szabályozásáról az OTSZ és a július 15-től alkalmazható, módosított Kiürítés TvMI jut eszükbe elsőként. Ritkán gondolunk két átfogó ISO és egy MSZ EN szabványra, amelyek ebben a témakörben az épített környezet biztonsági intézkedéseinek tervezésével, hozzáférhetőségével és használhatóságával foglalkoznak. Ezekre hívjuk fel a figyelmet.


Az épületeket, valamint azok környezetét az emberek többsége nehézségek nélkül, problémamenetesen tudja használni. Nem tekintjük létfontosságú tényezőnek az akadálymentességet. De vajon ugyanúgy be tudunk menni az épületbe, ha babakocsit tolunk, ugyanolyan könnyedén fel tudunk menni az emeletre, ha bőröndöket cipelünk? Ilyen esetekben azonnal észrevesszük, hogy mennyi és milyen változatos akadály van a környezetünkben.

Ezek az akadályok leginkább a lakosság körülbelül 10%-át kitevő, tartósan fogyatékossággal élő személyek közlekedését gátolják vagy nehezítik meg. Ugyanakkor a társadalom mintegy 40%-át kitevő alacsonyabb, illetve csökkent mozgásszervi és érzékszervi képességű személyek – gyermekek, idősek, kisgyermekkel közlekedő szülők – számára is akadályt jelentenek.

Az épített környezethez való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében az épületek, valamint az általuk nyújtott szolgáltatások tervezésekor az épületet használók eltérő képességeit egyre jobban figyelembe veszik. Az eltérő képességű felhasználók igényeit azonban nem külön-külön létesítményekkel célszerű biztosítani, hanem minden létesítmény esetén az egyetemes tervezés („Design for All”) elveit ajánlott alkalmazni és a különböző igényeket egyesíteni a tervezés során. A nemrégiben megjelent szabványok ehhez adnak útmutatót és segítséget.

  • Az ISO 23234 Épületek és mérnöki létesítmények. Biztonság. Az épített környezet biztonsági intézkedéseinek tervezése szabvány követelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg a biztonsági tervezéssel kapcsolatban a nemkívánatos, rosszindulatú cselekedetek ellen. A dokumentum leírja, hogy a projekt különböző fázisaiban milyen intézkedéseket kell megvalósítani, illetve milyen készségek szükségesek a jó eredmény elérése érdekében. Alkalmazható új épületek, felújítások és fejlesztési projektek esetén. Az ISO 23234 tartalmaz egy jól átlátható sablont is a követelmények áttekintésére és a megfelelő intézkedések meghozatalára.
  • Az ISO 21542 Épületszerkezetek. Az épített környezet hozzáférhetősége és használhatósága szabvány az épületek tervezésekor és építésekor a használhatósággal és hozzáférhetőséggel kapcsolatos követelményeket és ajánlásokat fogalmazza meg. Tárgyalja az épület megközelíthetőségét, az azon belüli közlekedést és az épület elhagyását normál körülmények között, illetve tűz esetén az épület kiürítését. A szabványt nemrégiben vizsgálták felül, s ez a változat áttekinthetőbb, könnyebben alkalmazható, valamint új tartalmakkal gazdagodott, mint pl. épületen belüli függőleges közlekedés, akusztika és vészhelyzeti kiürítés.

Az MSZT e területen is folytat aktív magyar nyelvű szabványosítási tevékenységet. Az idén 4. hónap elsején kiadott alábbi szabvány magyar nyelvű változatának elkészítése van folyamatban:

  • MSZ EN 17210:2021 Az épített környezet hozzáférhetősége és használhatósága. Funkcionális követelmények

 Forrás: MSZT

Vissza

Ezt a hírt eddig 1647 látogató olvasta.