Híreink

Gyerekjátékból felderítőrobot – tűzoltóknak

2021. február 12. 09:22

Egy amerikai, elsősorban gyerekeknek, oktatási célú robotokat gyártó cég leányvállalata lépett piacra új, vészhelyzeti beavatkozóknak szánt, guruló felderítő robotjával.


Új fejlesztés

A programozható, gyerekeknek készített robotokat gyártó, coloradói Sphero tavaly májusban jelentette be, hogy Company Six („CO6”) néven olyan leányvállalatot indít, amely tűzoltóságoknak, mentőszervezeteknek és katonaságoknak szánt robotokat és mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásokat gyárt majd. Az új cég tavaly novemberben fejezte be a ReadySight névre hallgató, alig fél kilós felderítő robot fejlesztését, amely várhatóan idén, a második félévben kerül piacra.

 

Nem gyerekjáték

A drón egy kézben elfér, nagyjából fél kilós, és elsősorban nehezen hozzáférhető helyeken történő alkalmazásra – például katasztrófasújtotta helyszínek, romok átvizsgálásához, esetleg szűk és/vagy veszélyes helyeken történő karbantartási munkálatokhoz – ajánlják. A drón felépítése miatt rendkívül stabil, ugyanakkor kis helyekre is elfér; az ütésálló kivitelnek köszönhetően akár „eldobva” is célba juttatható. A beépített, ütésálló plexivel védett széleslátószögű kamerának és az infravörös optikának köszönhetően éjjel és nappal is biztosítható az okostelefonra közvetített kép, amelyet kereskedelmi LTE-, vagy a vészhelyzeti beavatkozóknak fenntartott hálózatokon keresztül továbbít a robot. Annak érdekében, hogy például a tűzoltók romok alatt rekedt, mentendő személyekkel is fenn tudják tartani a kapcsolatot, mikrofon és hangszóró teszi lehetővé a kétirányú kommunikációt.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1187 látogató olvasta.