Híreink

Cédrus Liget lakópark, Szeged – tűzjelzés megoldás

2021. január 29. 07:30

A kialakításában, megjelenésében rendkívüli újdonságokkal készült Cédrus Liget lakópark nem csak Szeged, de az ország egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési beruházása. Hogyan és milyen megoldással készült ennek a gigalétesítménynek a tűzjelzése?


Csúcsminőség – geotermikus energia

Nem véletlenül emlegetik az ország egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési beruházásaként, hiszen egy 600 lakást és üzlethelységet magába foglaló több mint 950 férőhelyes teremgarázzsal rendelkező mini városról van szó. A projekt nem csak méreteiben kimagasló, hanem az alkalmazott technikai megoldások tekintetében is, az anyaghasználat az ötcsillagos szállodák szintjén van, a fűtést teljes mértékben geotermikus energiával oldják meg, így a lakópark széndioxid kibocsájtása nulla lesz. Ezzel a megoldással Reykjavík után Szeged lesz a második legnagyobb termálrendszert működtető város.

Ezek után nem túlzás, ha azt mondom, hogy cégünk számára presztízs értékű az, hogy Polon-Alfa tűzjelző rendszer kerül megvalósításra.

Épülő lakópark

 

Projekttörténet

A pályázati szakasz elején nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen más típusú tűzjelzőre volt kiírva a projekt és már megvoltak a tervdokumentációk. Egy ilyen helyzetben nem egyszerű meggyőzni a leendő megrendelőt, hogy az általunk forgalmazott tűzjelző rendszert válassza, még akkor sem, ha széleskörű műszaki előnyöket és anyagilag kedvezőbb megoldást ajánlunk. A tárgyalások, a felkészült tűzjelző projekt menedzsereink műszaki érvelése és a raktárkészletünkről történő azonnali szállítás meggyőzte őket. A kivitelező cég számára olyan tervezőt tudtunk ajánlani, akinek a segítségével megtörtént a korábbi tűzjelzőrendszer kiváltása Polon-Alfára. Az eredeti kiírásban hagyományos hangjelző rendszer szerepelt, amelyet átforgattunk címzett hangjelző rendszerre, így munka és anyag díjat is tudtunk spórolni és az összkép sokkal esztétikusabb lett.

 

Projektméret – Felhasznált érzékelők, eszközök

2017-ben a beruházó a volt szegedi kábelgyár 48 ezer m2-es területén – a régi gyár- és raktárépületek bontását követően – 3-6 emeletes épületrészekből álló, mélygarázzsal ellátott épületegyüttes megépítésébe kezdett. Így jól látható, hogy a tűzjelző rendszerrel védett terület nagysága már magában óriási kihívást jelent, csak néhány számadat: 40 000 m tűzjelző és 10 000 m tűzálló kábel került beépítésre.

Több, mint 2000 jelzésadó

A különböző épületrészek egymástól való elhelyezkedése egyedi megoldást kívánt, amelyre egy 9 csomópontból álló Polon 6000-as tűzjelző rendszert javasoltunk. A csomópontok egymással gyűrűs hálózatban kommunikálnak. A teljes rendszer felügyeletére VENO INFINITY vizuális megjelenítő rendszer is létesült, amely megkönnyíti majd a kezelő személyzet munkáját, hiszen az eszközök beazonosítása a különböző riasztások kezelése sokkal könnyebben történhet. A több mint 2000 jelzésadó eszköz közül a következőket emelném ki:

Mennyiség

Típus

Pontos megnevezés

1324

DOR-4046

Optikai füstérzékelő

681

DOT-4046

Kombinált füst és hőérzékelő

171

ROP-4001M

Kézi jelzésadó beltéri

40

ROP-4001MH

Kézi jelzésadó kültéri

348

SAL-4001

Címzett hangjelző

 

Figura Máté, ajánlatkészítő mérnök
Polon-Alfa Magyarország Kft., Budapest
info@polon-alfa.hu
www.polon-alfa.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1559 látogató olvasta.