Híreink

A tűzvédelmi oktatás várhatóan kikerül a felnőttképzési törvény hatálya alól

2020. november 12. 17:54

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény eltérő értelmezésből adódóan azokat a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozónak tekintették. Ez szeptember 1-től jelentős bizonytalanságot eredményezett. Most ez rendeződni látszik azzal, hogy a fenőttképzési törvény módosítását kezdeményezte a kormány. Ezzel a tűz- és a munkavédelmi oktatás egyértelműen kikerülhet a törvény hatálya alól.


Az Országgyűlésnek november 10-én benyújtott tervezet szerint a törvény hatálya nem terjed ki a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 55. §-a és a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. § (2) bekezdése szerinti oktatásra.

A tűzvédelmi törvény 19. § szerint a gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek, jogi személyek, ha ötnél több munkavállalót foglalkoztatnak, kötelesek gondoskodni arról, hogy munkavállalóik, a munkavégzésben részt vevő családtagjaik a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi előírások szerint végezzék a tevékenységüket, valamint a tűzvédelmi szabályzatban foglaltakat megismerjék és betartsák.

Ez a tűzvédelmi oktatásnak nevezett tevékenység során ennek alapján nem kell a felnőttképzés részének tekinteni, s így az ott leírt adminisztrációs kötelezettségek sem fognak rá vonatkozni.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1673 látogató olvasta.