Híreink

Számítógéppel javított látás a tűzoltóknak

2020. június 10. 17:00

Az ún. kiterjesztett valóság alkalmazása még mindig gyerekcipőben jár. Egy kaliforniai cég terméke jó példája lehet a hétköznapokba lassan beszivárgó innovációnak és a rendelkezésre álló technológia értelmes felhasználásának.Tulajdonképpen sisakba épített hőkameráról van szó, amely a tárgyak körvonalait is mutatja, ezáltal segítve a tájékozódást a nehéz látási körülmények között.


Kiterjesztett valóság

Kiterjesztett valóságról (augmented reality, AR) akkor beszélünk, amikor egy kamera által felvett, kijelzőn megjelenített képre valós időben olyan grafikai információkat helyezünk el, amelyek mintegy kiegészítik, kiterjesztik a képernyőn látott „valóságot”. Akár egy üres lakásban jelenítünk meg ezzel bútorokat (segítve a lakberendezést), akár városnézés közben jelenítünk meg egy látnivaló felett információkat, az alkalmazások jelentős része inkább szabadidőorientált.

 

Feljavított látás

A Qwake Technologies terméke, a C THRU működési elve hasonló, a technológia maga viszont jól alkalmazható a tűzoltásban. A két komponensből álló eszköz tartalmaz egy légzőálarcban viselhető, szem elé húzott kijelzőt illetve egy sisakba építhető hőkamerát. Az újdonság nem ebben rejlik, hanem a kamerában dolgozó mesterséges intelligenciában: az algoritmus felismeri a kamera előtt lévő tárgyak körvonalát, és azokat zölddel „kiemeli” ezzel segítve a tájékozódást.

 

A három megjelenítési lehetőség közül a bal szélső kizárólag a tárgyak körvonalait mutatja, a középső a körvonalfelismerést a hőképpel, míg a jobb szélső a kameraképpel ötvözi.

 

Mindez sokkal jobban látszik az alábbi videón, ahol azt demonstrálják, mennyit javít a helyzeten a C THRU bevetése:

 

Kiforratlan technológia

A viszonylag új technológiának köszönhetően az egyelőre finomítás alatt álló termék 4-6 ezer dollárosra becsült ára magas. Ugyanakkor a konkrét terméktől eltekintve a technológia alkalmazása, illetve az irány ígéretesnek tűnik – bízunk benne, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések hamar általánossá válnak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1151 látogató olvasta.