Híreink

A+A fórum 2019: Rákos megbetegedés a tűzoltók körében

2019. november 15. 15:44

Az A + A a világ vezető személyi védelemmel, munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó kiállítása. A düsseldorfi Kongresszusi Központban zajló A+A fórumon a munkahelyi higiéniáról szóló konferencia másik nagy témája tűzoltók körében előforduló, foglalkozási ártalomként jelölt rákról szólt. Itt is elsősorban védőruházat, a légzésvédő eszközök és higiénia volt a középpontban.


A nemzetközi előadási program fő témái

  • Tűzrák Németországban
  • Teher a tűzoltóképzésben
  • Fejlődés Skandináviában
  • Az emberi biomonitoring tanulmány
  • Központi expozíciós adatbázis
  • Tanuljunk a NASA-tól.

 

Használat után, használat előtt

Minden egyes légzőkészülék használata után a tűzoltók szennyeződésnek vannak kitéve. Ez az oka annak, hogy a tűzoltók, a mentő szervezetek és az ipar számára szervezett konferencia a légzésvédő eszközök mellett a hely higiéniájával is foglalkozik. A „Minél feketébb a sisak, annál tapasztaltabb a tűzoltó” mítoszával le kell számolni.

A füst, a gázok és a mikrorészecskék jelentős egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Időközben az Egyesült Államokban és Kanadában végzett tanulmányok kimutatták, hogy a tűzoltók körében fokozott a rák kockázata. "Fontos, hogy használat után a lehető leghamarabb megszabaduljunk a védőeszközöktől, és zuhanyozzunk" – Ez volt az egyik tételmondat. Ugyanis a részecskék mindenhol eloszlanak – az autóban, a legénységi pihenőben és otthon. A bevetésben résztvevő tűzoltó különösen veszélyeztetett, mivel a szennyező anyagok felszívódhatnak a bőr pórusain, amikor az izzadság a munka befejezése után megszáradt.

Az egyik megoldás az iparban ismert fekete-fehér elválasztás kicsit másként. A dán Viking cég Guardian védőruhával fejlesztette ki a cipzáras rendszerét, amely lehetővé teszi a kabát és a nadrág külső rétegének elválasztását a béléstől. Használat után vízoldható tasakban tárolják. Ezzel a ruha tisztítását végzők sem érintkeznek a használt ruhával.

E témában úttörőként a mannheimi tűzoltóságot említik, amely zuhannyal és fertőtlenítő kocsival követi a bevetési egységet. A tűzoltás után a bevetésben résztvevő szisztematikusan levetkőzik, legénység zuhanyozik és a magukkal vitt tiszta váltás ruhával megy hazafelé. Közben a védőruhát és a felszerelést például légzőkészülékek, kamerák, kézi lámpák stb. műanyag zacskókba csomagolják, és úgy szállítják tisztításra.

"Az érintett embereknek meg kell változtatniuk a higiéniai magatartásukat, és vállalniuk kell a felelősséget. Csak alapos zuhanyozás és tisztálkodás után szabad enni " – hangzott az intelem.

 

Személyes felelősségvállalás és optimalizált védelem

A gyártók törekvése olyan felszerelések kifejlesztése, amelyek nem szívnak fel annyi szennyeződést és könnyen moshatók. Alternatív koncepciókat valósítanak meg például annak érdekében, hogy a mandzsettát mint a szennyező anyagok belépési pontját minél biztonságosabbá tegyék. A ruházat nyílásainak hatékony lezárása érdekében az egyik védőruházat-szállító a védőruhát nanorészecske zárakkal látta el annak érdekében, hogy a legfinomabb koromrészecskéket is távol tartsa a bőrtől. Az összes nyílást – a nyakon, a karokon, a derékpánton és a lábakon – elasztikus mandzsettával vagy a DuPont ™ Nomex® Nano Flex anyagból készült kötényel zárják le. A W.L. legújabb termékinnovációja a Gore & Associates egyesíti a GORE-TEX termékek tartós vízállóságát és légáteresztő képességét a vér által átadott kórokozók elleni védelemmel. Ez korábban csak a GORE® CROSSTECH® termékek esetében volt elérhető.

A mosodák CO2-vel változtatják meg tisztítási módszereiket, amelyek a vízhez viszonyítva tízszeresen alacsonyabb viszkozitásuknak köszönhetően sokkal jobban átjuthatnak a rostos szerkezeteken és a membránokon, hogy a mérgező anyagokat a rost károsítása nélkül feloldhassák. A tisztításhoz a CO2 nyomás alatt cseppfolyósul. Végül visszaállítják gáznemű állapotba. A mosógépdob ajtajának kinyitása után a gáz illékony marad, és a ruha gyorsan megszárad. Ez a folyamat a hatékony dekontamináció a tisztaság mellett, a textil hosszú élettartamát és a védő funkciójának megőrzését is elősegíti.

Az eldobható védőruhák és védőeszközök inkább csak a vegyiparban használatosak, a tűzoltóságnál az egyszerhasználatos eszközök csak korlátozottan alkalmazhatók.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1035 látogató olvasta.