Híreink

A+A fórum 2019: Légzésvédelem, higiénia, védőfelszerelés

2019. november 11. 10:53

Nem véletlenül mondják, hogy az A+A a világ vezető, személyi védelemmel, munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó kiállítása. Düsseldorfban idén is a legújabb trendek, technológiák és termékek, a modern védőruházat, a hatékony védőfelszerelés, valamint a légzésvédő eszközök használata során alkalmazott biztonság és higiénia volt a középpontban. A légzésvédelemmel és a bevetési hely higiéniájával foglalkozott az A+A fórum.


A vásárt kísérő esemény – az A+A fórum – középpontjában a legújabb trendek állnak. Ezek: az optimalizált légzésvédelem és a helyi, konkrétan a bevetési hely higiéniája. A november 7-én, csütörtökön és november 8-án, pénteken, a düsseldorfi Kongresszusi Központban zajló A+A fórumon a tűzoltóság, a műszaki mentő- és mentőszolgálatok és az ipar biztonsági szakemberei számára szervezett fórumon sok ismert tény és újdonság elhangzott, de mindezek új megvilágításban.

A fő témák:

  • új biztonsági előírások
  • műszaki újítások és szabványok
  • a légzésvédelem taktikája
  • új eredmények az amerikai tanulmányokból
  • légzésvédelem és katasztrófaelhárítás
  • Intelligens megoldások és személyes felelősségvállalás

A légzésvédő készülékek modulárisak, könnyebbek és kényelmesebbek, így rugalmasan használhatók. A demográfiai változás a munkaerőben is tükröződik. Két oldalról is. A fiataloknál is csökken az edzettség, növekszik a légzésvédelem iránti igény. Az eszközöknek a lehető legkisebb súlyúaknak és alacsony légzési ellenállásúaknak kell lenniük. A szakáll, a szemüveg újabb kihívás.

Manapság egyre több ember dolgozik hosszabb ideig. Az 55 és 64 év közötti személyek foglalkoztatási rátája folyamatosan növekszik.  Az új ISO 17420-1 és -2 nemzetközi szabvány szerint minden légzésvédő berendezésnek túlnyomás alatt kell működnie. A használatra való felkészítést kiemelten fontosnak tartják.

A digitalizálás egy másik reményterület e témában. A figyelést mobil és/vagy hálózatba kapcsolt érzékelőkkel lehet javítani. A helymeghatározó rendszerek elősegítik a mentőcsapat vagy a személyzet egyes tagjainak jobb megtalálását. A készülékek érzékelői képesek továbbítani az életjeleket. A végrehajtás azonban nem könnyű – állítják a szakemberek. A kihívás mindenekelőtt a stabil jel kialakítása. Ezen túlmenően pontosan tudni kell a fogadónak, hogy mit kell tennie az életjelekkel, például a vérnyomás értéke, a pulzusszám és a testhőmérséklet egyénenként is nagyban különböznek.

 

A gondos munkahigiénia központi kérdés a légzésvédelemben – különösen a tűzoltóságnál.

  • A Dräger például egy holisztikus nézetet képvisel, és a TOP-elvet javasolja, amely magában foglalja a technikai, szervezeti és személyes intézkedéseket. A termékoldalon a cég kevés karbantartást igénylő félmaszkot és könnyű SCBA-t kínál, amelyek könnyen kezelhetők és kényelmesek. Ez a súlycsökkentés, a csökkent légzési ellenállás és a szellőzés révén érhető el. A munkaterheléstől függően a ventillátor szűrőberendezése elegendő a külső levegőtől függően, de sokkal könnyebb.
  • Az MSA Safety cég az SCBA M1 termékével a moduláris elvre épít testre-szabható és különféle tűzoltási feladatokra konfigurálható megoldásaival.

A munkahelyi higiéniáról szóló konferencia másik nagy témája tűzoltók körében a foglalkozási rákról szólt. Bízunk benne, hogy ebben a témában részletesebb tájékoztatással is tudunk szolgálni.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 989 látogató olvasta.