Híreink

Tűzvizsgálói konferencia Kecskeméten

2019. július 04. 12:11

Immár 5. alkalommal szervezett konferenciát „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, június 28-án. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertanának és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. A konferencia előadásait később közreadjuk.


Az esemény fővédnöke Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese volt. A konferencián mintegy kilencvenen vettek részt, köztük mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, állami és önkormányzati intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek képviselői, valamint a katasztrófavédelem személyi állománya több megyéből.

A jelenlévőket Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte, aki Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület elnökének - távolléte miatt – szavait is idézte. Ezt követően dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott nyitóbeszédet.

A konferencia első előadását Fentor László tű. alezredes tartotta, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltósági Főosztályáról. Az alezredes a IT adatok és videó felvételek tűzvizsgálati felhasználásának lehetőségeiről beszélt.

Robbanásvédelmi esettanulmányokat osztott meg a hallgatósággal Veress Árpád robbanásbiztonság-technikai szakértő, dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens, majd Farkas Sándor tűzvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő.

Decsi György tűzvédelmi tervező a Robbanásvédelmi témájú tűzvédelmi műszaki irányelvet előkészítő munkacsoport céljairól, munkájáról számolt be.

A konferencia 3. blokkját dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens előadása indította, akik a tűzesetek az FDS tűz szimuláció tűzvizsgálati alkalmazását mutatták be, melyben hasznos gyakorlati tapasztalatokról is szó esett. Ezt követően Heizler György ny. tű. ezredes, a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle főszerkesztője megtörtént tűzesetek tapasztalatait felhasználva a műemlék épületek tűzvédelmi koncepciójáról tartott előadást, és kitért a tűzoltó robotok alkalmazási tapasztalataira is.

Az utolsó blokkot Lestyán Mária a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára kezdte, aki gyakorlati példán keresztül mutatta be a közösségi média és IT eszközök alkalmazhatóságát a tűzesetek rekonstruálásban. Zárásként Gyapjas János tű. ezredes az emberi tevékenység hatását mutatta be egy megtörtént tűzeset elemzésével. A konferencia kötetlen konzultációval fejeződött be.

A konferencia társzervezői a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete voltak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 990 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: