Híreink

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások

2019. április 28. 08:51

A Kingspan IPN és QuadCore™ hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel rendszerei akár Th=30 perc homlokzati tűzterjedési követelmény esetén alkalmazhatók. Ezt az alapvető újdonságot mutattuk be elméleti kérdésektől és a minősítés módszeréig a korábbi homlokzati tűzterjedéssel foglalkozó cikkekben. Most a tervezés gyakorlati alkalmazásaihoz szeretnénk megoldásokat bemutatni. Elsőként a födémhézagot vesszük górcső alá.


Homlokzati rendszer – másképp

Azt már az egyik első írásomban kifejtettem, hogy a homlokzati tűzterjedés vizsgálatának és minősítésének módszertanát leíró MSZ 14800-6:2099 szabvány eredetileg többrétegű hőszigetelt homlokzati rendszerekre (ETICS) lett kitalálva. A hőszigetelt homlokzati panelek alkalmazási feltételeit emiatt olyan részletekkel kellett kibővíteni, amelyek az ETICS rendszerek esetében nem így merülnek fel. A lényeg, hogy az ETICS rendszerekhez hasonlóan itt is a csatlakozásokra kell ügyelni, csak itt egyszerűbb és könnyebb a kialakításuk. Nagy előny, hogy ezek a szendvicspanel szerkezetek akár 5 szintes épületek esetén is alkalmazhatók és a Kingspan forgalmazóként az alkotóelemeket (panel, ásványgyapot, csavarok, tűzgátló paszta) is magába foglalóan, a teljes készletre ad ki DoP-ket.

 

Kompozit panelek hőtágulása

A hőszigetelt szendvicspanel egy vékonyfalú, kétoldali acéllemezből álló kompozit termék, ami bármilyen terhelés hatására (ilyen a tűz is) egységes elemként viselkedik. Ha az egyik vékony fémlemezt melegítjük akkor a hőtágulás miatt az egész panel alakváltozásokat szenved, vagyis – ellentétben egy falazott rendszerrel – a panel és az épületszerkezet közötti hézagok megnyíl(hat)nak. Ennek megakadályozására lehet megfelelő megelőző intézkedéseket tenni. Tűz hatására ez az alakváltozás fokozottan jelentkezik, ami megfelelő védelem nélkül nem képes ennek a rendkívüli igénybevételnek ellenállni. Persze ez az ETICS rendszerek magjára is vonatkozik csak másként.

 

Ízlések és hézagok…

Minden esetre felkészülve a panelekkel végzett homlokzati tűzteszt során a szabvány vizsgálati feltételeit olyan mérési módszerekkel és alkalmazástechnikai lépésekkel egészítettük ki, amelyek a vizsgálókeret közbenső födémje és a szendvicspanel közötti hézagot az előírt ideig meg tudják védeni a tűz hatásától.

Az általános csomóponti részletrajzokon egy szendvicspanel födém csatlakozása látható, külön az álló és külön a fekvő elhelyezésű panel számára. A csomóponti kialakítás lényege a panel belső oldala és a födém közötti hézag tűzvédő kialakítása (lásd az A-29/2018 NMÉ 2.2 szakasz, 6. pontját). Két fontos alkalmazástechnikai szempontot szeretnék ezzel kapcsolatban kiemelni:

  • A födém és a panel közötti hézagot a lehetőségekhez mérten ki kell tölteni alacsony sűrűségű ásványgyapot szigeteléssel (r≥28kg/m3)
  • A födém és a panel közötti hézag lezárásához HILTI SFS-SP WB tűzgátló réstömítő pasztát kell alkalmazni, a gyártó előírásoknak megfelelő vastagságban és szélességben.

A megoldások előnye, hogy egyszerűen és gyorsan kivitelezhetők.

 


Függőleges kialakítás / NMÉ-ből származó standard minta csomópont (nagyobb méretért kattintson!)

 


Vízszintes kialakítás / NMÉ-ből származó standard minta csomópont (nagyobb méretért kattintson!)

 

A puding próbája…

A tervező és persze a kivitelező számára is segítséget adnak az ajánlott műszaki megoldások. Ezeket a csomópontokat mindig az adott épületszerkezet adottságai szerint kell felülvizsgálni. Sok esetben a gyakorlati alkalmazás során derül ki, hogy megfelelő mérnöki gondolkodással milyen módon lehet a csomópontot egyedi lehetőségekhez igazítani.

Például, ha a homlokzati nyílás felső síkja egybe esik a födém alsó síkjával, akkor a HILTI pasztával „csínján kell bánni”, hiszen nem célszerű a később is látszó ablaktokot összekenni. Ez persze nem tűzvédelmi, hanem esztétikai követelmény. Ha mégis bekenték, akkor sincs nagy baj, ugyanis a paszta festhető.

 

 


Amikor az ablak és a födém síkja egybeesik (nagyobb méretért kattintson!)

 

Másik alkalmazási eset, amikor a felső födém az alsó homlokzat sík elé kiugrik, így egy geometriai tűzgátat képezve. Ebben az esetben nincs födémhézag a belső terek között, amit le kellene zárni, ezért a tűzgátló pasztára sincs szükség.

Fontos kitétel, hogy az OTSZ előírásai alapján a homlokzatnak a tűzterjedési követelményt az azonos tűzszakaszba tartozó nem nyílásos homlokzati részen is teljesítenie kell. Mivel a panelek esetében a panel és a födém közötti hézagokon történő tűzterjedéshez nem feltétel az oldalfali nyílás megléte, így a tűzgátló paszta alkalmazására ezeken a szakaszokon is szükség lehet.

Természetesen a gyakorlati tapasztalatgyűjtés jelenleg is folyik, ezért minden lehetséges beépítési szituációt igyekszünk összegyűjteni és egy alkalmazástechnikai útmutató formájában a tervezők és kivitelezők rendelkezésére bocsájtani.

Következő alkalommal az ablak- és ajtónyílások homlokzati tűzterjedés követelménynek megfelelő kialakításával foglalkozunk részletesen.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1491 látogató olvasta.