Híreink

Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2017. november 16. 09:34

A tanulmányokból és a kutatási anyagokból kiderül, hogy ezek a gyakorlat számára milyen erős fogódzókat adnak. Napi gyakorlati hasznuk ugyanúgy levezethető, mint a fókuszban bemutatott különleges gépjárműveknek, vagy a tűzoltást, műszaki mentést segítő megoldásoknak. A decemberi szám 8 rovatának 23 cikkéből a megelőzés sem maradt ki: mérnöki módszerek, drótnélküli tűzjelzés, garázsszellőztetés, akkumulátortöltés, elektromos tüzek elleni védelem a téma.


Tanulmány

 

Dr. Bánky Tamás Laboratóriumi minősítő vizsgálatok – a megvalósítás harmóniája és ellentmondásainak hatása a tűzbiztonságra

Milyen mélységben kell ismernünk a vizsgálatokkal kapcsolatos részleteket a jó tervezéshez, a pontos és biztonságos kivitelezéshez, a megbízható alapokon nyugvó szakhatósági állásfoglalásokhoz, a nívós szakértői vélemények elkészítéséhez? Tudunk-e teljesítményigényt precízebben megfogalmazni, ha jobban ismerjük a jogszabályban található követelmények vizsgálaton alapuló jelzéseit és azok műszaki hátterét? Ezekre a kérdésekre válaszol szerzőnk.

 

Feri Róbert A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése III.    

Cikkünk első két részében foglalkoztunk a téves jelzések megszüntetésének módjaival, ismertettük a tévesjelzés-szűrési eljárások típusait. Majd részletesen elemeztük, hogy a tűzvédel­mi hatóság mely fázisokban avatkozhat be hatékonyan, alkal­mazva a hatályos jogszabályokban rögzítetteket, illetve áttekin­tettük az egyes szereplők feladatait.                                        

 

Parlagi Gáspárné Tapéták – dekorációs célú, tekercs vagy panel kiszerelésű falborítók tűzvédelmi kérdései 

Bár 2008 óta minden, még a 0,5 mm alatti burkolatot/bevonatot tűzvédelmi szempontból figyelembe venni, ennek ellenére Magyarországon a tapéták tűzvédelmi követelményei szinte teljesen kikerültek a szakma látóköréből és gyakorlatilag semmilyen tapéta nem kerül hazánkban szabványos tűzvizsgálatra. A problémára irányítja figyelmünket szerzőnk.

 

Fókuszban

 

Szuperlatívuszok: megújult a Panther 8x8  

A Rosenbauertől már megszokhattuk, hogy folyamatosan megújítja termékeit. A rendkívül népszerű Panther esetében most a legnagyobb „párduc” kapta meg az esedékes frissítést. Az, hogy a széria sikere töretlen, nyilvánvaló: Athéntól Moszkván keresztül egészen Új-Delhiig a világ kilencven országában 1.600 Panther teljesít szolgálatot.

 

Új Panther 6X6 HRET Budapesten  

Szeptember 15-én, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is debütált egy új, Panther 6x6-os jármű. A 4. generációs jármű már első pillantásra gyorsaságot és teljesítményt sugároz, amit a markáns külső is hangsúlyoz.

 

Mentőlépcsők – repülőgépekhez  

A bécsi repülőtér teljes mentési palettáját – Rosenbauer – felvonultató bemutatón, különlegességük okán, a mentőlépcsők is felhívták magukra a figyelmet. Közelebbről pedig, már a bennük rejlő beavatkozási filozófia vált izgalmassá. 

 

Balatonföldváron debütált a Bronto F45XR 

A Magyar Tűzoltó Szövetség szakmai napján, 2017. szeptember 30-án, Balatonföldváron mutatkozott be szélesebb közönség előtt a Bronto új emelőkosaras mentőgépjárműve. Túl azon, hogy hamar a közönség kedvencévé vált, a szakmailag mélyebben érdeklődő is láthatta és érzékelhette az erőben rejlő finomságot, gyorsaságot, stabilitást. 

 

Márhoffer-Füstös Viktória Kombinált bevetési járművek 

A „több” bevetési technika „egy” hordozó járművön elve a világban a csere-felépítményes és kombinált járművekben testesül meg. Mégis céljaiban és gyakoriságában alapvetően eltérő a két rendszer. Mi a különbség? Melyiket mire alkalmazhatjuk?

 

Kutatás

 

Heizler György Szendvicspanel falak – tűzzel szembeni ellenállásuk

Az eddigi tapasztalatok alapján, PUR, PIR, IPN, Kőzetgyapot és QuadCore hőszigetelésű szendvicspanel falakkal végeztünk égetési kísérletet. A különbség, hogy a falakat az eddigiektől eltérően, átmenő csavarokkal is rögzítettük, ahogy az a gyakorlatban is történik az építés során. Kíváncsian vártuk, hogy a valóságban ennek milyen hatása lehet a falak tűzzel szembeni ellenállására.

 

História

 

Dr. Berki Imre Tűzoltó egyenruházat a dualizmus időszakában

A kiegyezést követően megnyílt a közjogi lehetősége a magyar tűzoltás rendszere újjászervezésének. A magyar nemzet azt viszonylag rövid időn belül társadalmi önszerveződés formájában valósította meg. A szervezeti keretek kialakítása után a módszerek, a képzés és a formai elemek egységesítésére került sor. Az egyenruházatot mutatja be szerzőnk.

 

Szabályozás

 

Badonszki Csaba Változások a „Tűzterjedés elleni védelem” című TvMI-ben

Az idei év első félévében kidolgozott és 2017. július 3-án megjelent „Tűzterjedés elleni védelem” című TvMI-ben történt változásokat, a megoldások kiterjesztését, s azok tervezésben és a tűzmegelőzésben kapott szerepét mutatja be szerzőnk.

 

Dr. Bleszity János, Dr. Joó Bálint Tűzvédelmi törvénykezés az ezredfordulón II.

A jogszabályszerkesztők alapvető feladata, hogy a törvénytervezet kidolgozását követően a szakmai egyeztetések a tényekből kiindulva, a különféle politikai, szakmai szabályozási igényeket összehangolva és a lehetőségeket figyelembe véve készítsék el a Kormány által megtárgyalandó munkaanyagot. Így történt ez az 1996. évi tűzvédelmi törvénytervezet elkészítésekor is.

 

Szabályozott és biztonságos tűzátjelzés

Már több mint két éve a Katasztrófavédelem által kialakított új központi tűzátjelzési fogadórendszer és ezzel párhuzamosan az országosan egységes szolgáltatói feltételrendszer bevezetésének. Ez alatt az idő alatt kiderült, hogy a rendszer jól működik, a problémák alapvetően a szolgáltatói vagy előfizetői szabálytalanságokból vagy a terület szabályozatlanságából adódnak.

 

Tűzoltás- műszaki mentés

 

Dombrády Gábor Multifunkciós heveder II. – alkalmazásának lehetséges módozatai

A 2017. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázaton bemutatásra került egy olyan eszköz, melyet joggal nevezhetünk a tűzoltók „svájci bicskájának”a Force-balta után. Előző számunkat követően, most a személymentésen kívüli alkalmazási módokat mutatja be szerzőnk.

 

Tulok Antal Kismotorfecskendők és teljesítményeik összehasonlítása

Nagy érdeklődés kísérte azt a gyakorlati bemutatót és próbát, amelyet Balatonföldváron, a MTSZ szakmai napon a Hesztia Kft. szakembereinek közreműködésével tartottak különböző kismotorfecskendők és sugárcsövek teljesítményeinek valamint taktikai bevethetőségének összehasonlításával. A gyakorlat tapasztalatai mutatják a kismotorfecskendők sokoldalú felhasználásának lehetőségeit.

 

Munkavégzés és mentés zárt terekben – Dräger tréning

A zárt terekben, aknákban, csővezetékekben és különféle tartályokban végzett munkavégzésnek (angol rövidítése: CSE) különösen szigorú egészségügyi és biztonsági előírásai vannak. A zárt terekben sokszor láthatatlan veszélyek leselkednek ránk, ezért nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű beavatkozásra felkészüljünk. A FER Tűzoltóság közreműködésével ismerkedhettek meg ezzel a tűzoltók Balatonföldváron.

 

Technika

 

Hrabovszki Pál Erdő- és vegetáció tüzek oltásának fejlesztése

Az éghajlatváltozás negatív hatásai egyre markánsabban jelentkeznek. Nő a vegetáció-, az erdő- és avartüzek, a hőingadozások, a villámárvizek, a szélviharok száma. Ezekre a szélsőséges időjárási jelenségekre, a károk mérséklése érdekében fel kell készülni a műszaki-technikai fejlesztésekkel is.

 

Baráth Tibor, Szemlits Gyula Weber Rescue akkumulátoros - hidraulikus mentőeszközök

A technológiai és ipari fejlődés egyik aktuális iránya az akkumulátorok és a hozzá kapcsolódó rendszerek. A Weber Rescue ezen új technológiákat és fejlesztéseket kihasználva megalkotta az akkumulátoros műszaki mentő berendezések legújabb generációját. A 2005-ben kifejlesztett E-Force akkumulátoros berendezések már jelentős súlycsökkentést, üzemidő és teljesítménynövekedést értek el. A jelenlegi csúcs az E-Force 2 széria 2015-ben jelent meg. Ezeket mutatja be szerzőnk.

 

Megelőzés

 

Lestyán Mária Kinek a felelőssége?  - Minősítések, és ami mögöttük van!

A megváltozott építésjogi környezetben a tervezők nem mindig vannak tisztában azzal, hogy mikor is kell nekik tűzvédelmi szakértőt, tervezőt bevonni a tervezési munkájuk során, ha az jogszabályi előírásból egyértelműen nem következik. Valljuk meg, sokszor a tűzvédelmi tervező sem tud erre egzakt választ adni. Mi a feladat?

 

Szűts Jenő Drótnélküli tűzjelzők – Agile rádiós tűzjelző rendszer II.  

A drótnélküli kommunikáció a tűzjelzők területén sem újdonság. Az előző számban bemutatott rendszervariációk közül a háló-szerkezeten alapuló, System Sensor Agile rádiós rendszert mutatjuk be. Ez a megoldás két független elérési útvonalat biztosít minden rádiós eszköz számára.

 

Parsch Ádám Garázs-szellőztetés – hatékonysági kérdések

Teremgarázsokban a központi ventilátorokkal történő szellőztetés, hős-és füstelvezetés hatékony alternatívája az energetikai követelményekhez jobban illeszkedő JET ventilátoros szellőztetés. A rendszer felépítését, annak működési elvét, a garázsoknál felmerülő szellőztetési feladatokat és követelményeket mutatja be szerzőnk.

 

Bónusz János Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége

Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk különböző példákon és letöltési módokon keresztül mutatja be a számítás menetét. A tűzmegelőzéshez ad támpontokat szerzőnk.

 

Körösi Kitti Elektromos eredetű tüzek elleni aktív tűzvédelem

A villamos eredetű tüzek – kábelek, vezetékek túlterheléséből, nagy átmeneti ellenállás vagy rövidzárlat, illetve villamos ív miatt – növekvő kockázatot jelentenek az iparban. Az áramfelhasználás volumene, a sok elosztási pont, a szinte mindenütt jelenlévő elosztószekrényekben jelentős veszélyforrás. Erre válaszul növekvő igény a belső aktív védelem kiépítése az ipari felhasználók, az irodaház üzemeltetők részéről.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: szerkesztoseg@vedelem.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1451 látogató olvasta.