Híreink

Szén-monoxid mérgezés megelőzése – a kivitelezők feladatai

2017. november 13. 13:37

A hideg idő beálltával egyre időszerűbb a szén-monoxid mérgezés megelőzésére felhívni a figyelmet. A BM OKF által összeállított tájékoztató az új berendezések tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos praktikus feladatokat foglalja össze, egyben a szakemberek kiválasztásában is segít.


 

Mi a szén-monoxid (CO)?

A szén-monoxid színtelen és szagtalan, erősen mérgező gáz. Az éghető anyagok tökéletlen égése során keletkezik. Zárt térben fokozottan veszélyes, mert könnyen feldúsulhat.

 

Mely szerkezetek, berendezések befolyásolják az épület, lakás szellőzését?

  • Nyílászárók (ajtó, ablak).
  • Befúvók, légbevezetők, résszellőzők.
  • Nyitott égésterű tüzelő-, fűtőberendezések (cirkó, vízmelegítő (gázboiler), gáztűzhely, kandalló, kályha).
  • Elszívók (szagelszívó, páraelszívó, porelszívó).
  • Égéstermék-elvezetők (Kémények).

 

Kivitelezés előtt, tervezés

  1. A nyílt lánggal üzemelő, nyitott égésterű tüzelő-, fűtő-, vízmelegítő és főzőeszközök telepítésnek első lépése a jogosultsággal rendelkező tervező kiválasztása a Magyar Mérnöki Kamara listájából.
  2. A tervező a felhasználó igényei és az épület ismeretében javaslatot tesz a tüzelőberendezésre, a megfelelő levegőellátásra és égéstermék elvezetésre, majd elkészíti az előírás szerinti kiviteli tervet.
  3. Bármely szellőzést befolyásoló eszköz betervezése, átalakítása során arra jogosultsággal rendelkező tervezőnek a felhasználási hely légellátásával, szellőzésével és az égéstermék elvezetésével kapcsolatos tervet kell készíteni, melyet a gázipari engedélyessel azt kötelezően felül kell vizsgáltatni. A nyitott égésterű, kéménybe nem kötött („A” típusú (jellemzően ilyen a gáztűzhely)) és kéménybe kötött („B” típusú (például átfolyós vízmelegítő, cirkó)) gázfogyasztó készülék valamelyikével ellátott, vagy azzal légtér összeköttetésben lévő helyiségek esetén, tervköteles átalakításnak minősül a fokozott légzárású nyílászárók beépítése, vagy a meglévő nyílászárók tömítése, továbbá az elszívó/szellőző ventilátorok, konyhai páraelszívók beépítése. Ezekben az esetekben tervező bevonása kötelező.

 

A megfelelő szakemberek listája

  • Magyar Mérnöki Kamara tervezői névjegyzékében (https://www.mmk.hu/kereses/tagok), megyei, járási, települési bontásban.
  • A feltételeknek a G - Építmények gépészeti tervezése szakterületen bejegyzett szakemberek felelnek meg.

 

Figyelembe kell venni, hogy az új fokozott légzárású homlokzati nyílászárók nem engednek be az égéshez szükséges megfelelő mennyiségű levegőt, ezért mindenképpen szakember által méretezett, növelt léghozamú, nem lezárható légbevezető elemet vagy elemeket kell beépíteni a nyílászáróba, vagy falátvezetésbe.

Javasolt a meglévő légmentesen záró ajtókat-ablakokat önműködő, nem lezárható légbevezetővel, vagy résszellőzővel ellátni.

 

Kivitelezés

  1. A kivitelezést a tervező által készített tervek alapján, a berendezések gyártói leírása szerint kell megvalósítani.
  2. Amennyiben az átalakításba tervező bevonását jogszabály nem írja elő, az épület, lakás megfelelő légutánpótlását akkor is biztosítani kell.
  3. Kérdéses esetben gépészmérnök bevonása szükséges, továbbá fel kell hívni az ingatlantulajdonos, vagy ingatlanhasználó figyelmét, hogy a kéményseprő a kéményellenőrzés során, a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzésekor vizsgálja a levegő utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, beavatkozások hatását is, és kérheti a légutánpótlás megfelelőségének igazolását.
  4. A kivitelezést követően az ingatlan, a szerkezetek, a berendezések megfelelő használatáról a tulajdonost, a használót tájékoztatni kell, a gyártó által biztosított útmutatót a termékhez mellékelni kell.

 

A tanúsított kéményépítők-szerelők listája

https://www.emi.hu/emi/web.nsf/pub/kemeny_epitok_szerelok.html

 

A gázszerelők jegyzéke

http://mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/tevekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok/nyilvantartasok

 

A nem megfelelő kivitelezés felelősségre vonást, szankciót vonhat maga után. Amennyiben szén-monoxid mérgezés következtében haláleset történik a kivitelező felelősségét a rendőrség is vizsgálhatja.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1577 látogató olvasta.