Híreink

Hogyan biztosíthatjuk az égő járműveket?

2022. december 15. 08:46

Alapfokú tanfolyamon oktatott tétel, hogy az égő, vagy balesetet szenvedett járműveket elmozdulás ellen biztosítani kell, hogy megakadályozzuk azok elgurulását. Elméletileg tudjuk is ezt, de a gyakorlatban néha nehéz megvalósítani, különösen az égő járműveknél okoz ez problémát. Milyen lehetőségeink vannak erre?


Milyen módszereket alkalmazhatunk a járművek biztosításához?

  • A legjobb megoldás az ék alkalmazása. Ideális esetben olyan gumiabroncson kell az éket alkalmazni, amelyet közvetlenül nem érint a tűz.
  • Ha a jármű teljes terjedelmében ég, egy lapát ékként való alkalmazásával, a tűzoltó az elhelyezésekor bizonyos biztonságos távolságot hagyhat magának.
  • Bizonyos helyzetekben elképzelhető csörlő alkalmazása, de a biztonságos távolságokat itt is be kell tartani. Amit figyelembe kell vennünk, hogy a modern autók különböző műanyagokból készülnek, és gyakran teljes járműégést tapasztalnak a tűzoltók kiérkezéskor. Így fennáll annak a veszélye, hogy a kötél megsérül a tűzben.
  • További lehetőség a sok helyzetben használható többcélú emelők alkalmazása (16 kN, 32 kN névleges húzóerővel rendelkeznek), de a telepítésük bonyolultabb és időigényesebb, ezért a gyakorlatban csak szűk körben alkalmazhatók.
  • Az olyan tárgyak, mint az olaj nedvszívó párnák, vagy különféle fém- vagy netán műanyag tartályok hőterhelésre elveszíthetik tartásukat, ezért ezek alkalmazása tilos.
  • Ha a jármű rögzítése nem lehetséges, akkor a tűzoltásvezetőnek a felállítási hely megválasztásával, a gépjárművezetőnek a kockázat figyelembe vételével kell számítania a hirtelen helyváltoztatásra, vagy gurulás elleni torlasz kialakítására.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 576 látogató olvasta.