Híreink

Az évszázad tüze Kaliforniában – 2020-ban

2022. december 08. 13:08

A 2020-as Fire Siege néven emlegetett tűzeset során, az aljnövényzet 2020-ban, augusztustól decemberig égett és a legnagyobb kárt okozó és a nyugati parton és különösen Kaliforniában a valaha tapasztalt legrosszabb tűzeset volt. Tragédia a tragédiában, hogy a tüzek által érintett közösségek egy része többször is szenvedett az elmúlt húsz év tűzeseteitől.


Gigantikus számok

A 2020-as Fire Siege

  • 28 civil és három tűzoltó életét követelte,
  • 9248 építményt semmisített meg,
  • 1,7 millió hektárt perzselt föl,
  • 4,2 milliárd dolláros részleges veszteséget erősítettek meg eddig, de a veszteségbecslés idővel több milliárd dollárral növekedhet.
  • 1000 egyéb építmény is megsérült a tűzben.

Mindez a térség infrastruktúrájában hatalmas, évtizedekig érzékelhető károkat okozott, a környezeti hatásokról már nem is beszélve.

 

Okok és körülmények

A rendkívül száraz időjárás után augusztus közepén heves villámlás érkezett a területre. A vihar különlegessége, hogy nagyrészt száraz volt, és a becslések szerint 15 000 villámcsapást okozott. Az államban uralkodó száraz, szeles időjárás következtében több tucatnyi tűz gyulladt ki és terjedt el gyorsan, több területen egyszerre. Az egymástól kezdetben elszigetelt tüzeknél a tűzoltók 72-96 órás műszakban dolgoztak és így sem bírtak vele lépést tartani. A tűzoltók és tűzoltó felszerelések, beleértve a tűzoltó berendezéseket, repülőgépeket és helikoptereket, Kalifornia egész területéről érkeztek.

Miközben a katasztrofális eseményt kiváltó tüzek égtek, a COVID-19 világjárvány az egész világon elterjedt, és a hatást a kaliforniai tűzoltók is megérezték. A tűzoltók azonban képesek voltak alkalmazkodni ehhez a helyzethez és követni az egészségügy útmutatásait.

Ugyanakkor sok nagy tűz égett a nyugati part többi államában, ami jelentős tűzoltóhiányt okozott. A levegő minősége a lakosság és a tűzoltók egészségét is veszélyeztette az állam felett terjengő és a partra terjedő erős füst miatt.

Ez a hatalmas, öt hónapra elhúzódó tűzesetsorozat logisztikai kihívások sorát hozta az irányítók számára:

  • Elsőként kell említeni, hogy egyidejűleg sok nagy tűz égett a nyugati part többi államában is, ami jelentős tűzoltóhiányt okozott.
  • A következő a tűzoltó járművek, felszerelések és eszközök, vagyis a földi tűzoltás feltételeinek biztosítása volt.
  • A légi tűzoltáshoz szükséges repülőgépeket és helikoptereket, Kaliforniából, az Egyesült Államok többi tagállamából és nemzetközi segítségnyújtásból biztosították, míg a légi deszant egységek az USA többi államából is érkeztek.

Vissza

Ezt a hírt eddig 604 látogató olvasta.