Híreink

Grenfell-toronytűz tapasztalatai – angol előírások

2022. december 06. 07:00

Idén hatodik alkalommal szervezték meg a tűzvédelmi modellezésre specializált konferenciát 2022. szeptember elején. A Thunderhead Engineering Ltd. munkatársai, az SFPE közösség támogatásával, a korábban is tervezett csehországi Brno-ban szervezték meg a programot. Több érdekes kutatási projektről számoltak be az előadók, ezek egyike a kiürítéssel, az emberek viselkedésével foglalkozik.


Kiürítési stratégiák

Steve Gwynne (Movement Strategies, a GHD Company) előadásában a magasházak kiürítési stratégiával, az emberek viselkedésével, a veszélyhelyzeti döntéshozataluk módjával foglakozott. A döntéshozatali mechanizmusokat Angliában és Skóciában pszichológus bevonásával, magasházban lakó személyekkel végzett felmérésekre alapozták.

  • Videókat elemeztek, hogy megvizsgálják, mely vészhelyzeti kommunikációs stratégiák csökkenthetik a kockázati magatartást. Ez volt az első videoelemzés, amely a vészhelyzeti kommunikációt és az evakuálási viselkedést összekapcsolta.
  • Háromféle kockázati magatartásra és négy vészhelyzeti kommunikációs stratégiára fókuszáltak:
    • kiürítési riasztás,
    • kijáratokhoz vezető személyzet, 
    • általános előre rögzített üzenet,
    • élő közlemény.
  • A 126 videó elemzéséből arra következtettek, hogy a leghatékonyabb evakuációs stratégia, ha a személyzet elvezeti az embereket a kijáratokhoz.
  • Sem az élő bejelentésekhez, sem az előre rögzített üzenetekhez nem társultak késleltetett válaszok.
  • A kiürítési riasztásokhoz több késleltetett válasz társult, mint más kommunikációs stratégiákhoz. 

 

Néhány konkrét tapasztalat

  • Egy földalatti vasútállomáson egy előre be nem jelentett gyakorlat során 9 percet vett igénybe a kiürítés csak riasztással, de 1 és 7 perc közé csökkent egy rögzített vagy élő hangriasztás hozzáadásával, személyzeti utasítások, vagy vizuális megjelenítési információval.
  • A 2003-as Rhode Island-i Station Nightclub tűzesetre adott késedelmes válaszlépések 100 halálos áldozatot követeltek, amit tovább súlyosbított a főkijáratnál tapasztalható zsúfoltság.
  • A 2001. évi 9/11-i New York-i terrortámadás során a WTC Tower 1-ben akár 11 perces, a WTC Tower 2-ben pedig akár 25 perces késleltetett válaszidőket jelentett, mert az emberek nem ismerték fel a kockázatot.
  • Egy kiskereskedelmi üzlet vásárlói tűzriadót, majd szóbeli evakuálási bejelentést kaptak. A többség helyesen értelmezte a szóbeli bejelentést, amely súlyos problémára, evakuálás szükségességére, tűzesetre utalt. Ugyanakkor a vészcsengőt egy közönséges, meg nem határozott figyelmeztetésnek vagy problémának értelmezték, és csak a kisebbség vette észre, hogy tűz és kiürítést igénylő helyzet keletkezett.

 

Változik az angol szabályozás

Fő gyakorlati javaslatuk az, hogy a hagyományos vészjelzőket egészítsük ki a személyzet iránymutatásával.

A gyors válasz valószínűségének maximalizálása érdekében világosan és egyértelműen tudatosítani kell az emberekben, hogy cselekvésre van szükség.

A hangüzenetek és az evakuálást segítő képzett személyzet jelenléte szintén javítja az evakuálási időt.

A képzett személyzet jelenléte számos lakó- és irodaház kiürítési gyakorlatán is eredményes volt. A késéseket többek között a rossz riasztási hallhatóság, a helyzet félreértelmezése, a többiek evakuálásának hiánya és a tűzoltók hiánya okozta. 

Az irodaházakat gyorsabban ki lehetett üríteni, mint a lakóépületeket, a tűzriadó-gyakorlatok miatt.

A megkérdezettek 81%-a menekülne azonnal tűz esetén, 59% pedig azon a véleményem volt, hogy a helyben maradás biztonságos, ugyanakkor csak 21% nyilatkozott úgy, hogy a helyben maradás a menekülésnél biztonságosabb.

A kutatás a Grenfell Tower tűzesetét követően indult és 2023 elejétől ennek hatására több angol előírás is változni fog.

 

Forrás

Vissza

Ezt a hírt eddig 868 látogató olvasta.