Híreink

Magyar fejlesztés – hatszoros hatékonyság az erdőtűzoltásban: I4F

2018. augusztus 21. 06:53

Sikeresen zárt a I4F fejlesztési projekt, amely egy újszerű megoldással hatékonyabbá teszi a légi tűzoltást. Az elmúlt hetek európai és kaliforniai tüzei, különösen a görög tragédia újra ráirányította figyelmünket a helyzet súlyosságára és a lehetőségeink korlátozottságára, ezért is nagy a nemzetközi érdeklődés iránta. A légi tűzoltás olykor az egyetlen lehetőség a nagy intenzitású tüzek megfékezésére, az új eredmények ennek hatékonyságát növelik.


A Görögországban bekövetkezett tragédia ismét rávilágított az erdőtűz-katasztrófák elleni védekezés fontosságára. A több mint 80 ember halálával végződő tűzeset az ország történetének legsúlyosabb erdőtűz katasztrófája volt. Hasonló történt tavaly Portugáliában is, ahol 64 ember vesztette életét. Az elmúlt napokban azonban tanúi lehettünk annak is, hogy már nem csak a mediterrán térségben, de Észak-Európában is súlyos erdőtüzek pusztítanak, így Finnországban, Lettországban, Norvégiában és Svédországban is. Norvégiában egy tűzoltó is meghalt az oltás közben, míg Svédországban már a katonákat is bevetették, hogy bombákkal próbálják megállítani a további pusztítást. Európában az elmúlt években több ember halt meg erdőtüzek miatt, mint terrortámadás következtében. A fentiek miatt időszerű, hogy új módszereket és technikákat fejlesszünk ki azért, hogy a hasonló pusztításokat elkerüljük.

Az ország egyik legszegényebb vidékén található Szendrő település (BAZ megye), ahol korábban is hallhattunk már nemzetközi hírű erdőtüzes fejlesztésekről, így a kamerás tűzdetektálás, a robbantásos tűzoltás, vagy a drónok alkalmazási lehetőségeiről. Az itt székelő R-Fire Kft. most zárta pályázatát, amely újszerű megoldást kíván nyújtani az elmúlt időszakot jellemző nagy intenzitású tüzek megfékezéséhez. A két éves futamidejű I4F projektet az EU Horizon 2020 programja finanszírozta. Ennek eredményeként a légi tűzoltás egy olyan új eszközét fejlesztették ki, amely kifejezetten a nagy intenzitású erdőtüzeket tudja majd eloltani. A fejlesztés kapcsán laboratóriumi vizsgálatok, földi és légi kísérletek valósultak meg. 

Az I4F technológia előnyét alapvetően két, egymással összefüggő dolog határozza meg: az egyik, hogy a korábban általánosan alkalmazott víz helyett egy speciális habot juttat a növényzet felületére. A másik, hogy ez a hab olyan mennyiségben jut a felületre, hogy az már képes ellenállni a nagy intenzitású tüzeknek is. A kísérletek alapján az I4F technológia akár 6-szor hatékonyabb lehet, mint az eddig általánosan alkalmazott víz. 

A légi tűzoltásnál leginkább alkalmazott víznek korlátozottak az oltási lehetőségei, mivel abból egységnyi felületen legfeljebb 5 kg marad fenn, míg az I4F alkalmazása esetén ez akár 15 kg hab is lehet. A hab alkalmazásánál szigetelő hatással is számolhatunk, amely tovább növeli a hatékonyságot, átlagosan megduplázza. Az I4F technológiának további előnyei is vannak. Talán a leglényegesebb, hogy a felszínre kijuttatott oltóanyag eloszlása – szemben az eddigiekkel – egyenletes, de a helikopterekkel függesztve szállított speciális edények szállítási veszteségei is eltűnnek. A prototípust Mi-8 / Mi- 17 típusú helikopterekre tervezték, de a technológiát repülőgépek esetén is lehet használni.

A kutatók a fejlesztés eredményeiről több nemzetközi konferencián is beszámoltak és részt vettek egy franciaországi és egy kaliforniai kiállításon is, most egy Ausztrál meghívásnak tesznek eleget. A további célok között a prototípus apróbb módosításai és a termék nemzetközi piacra vitele szerepel. 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1691 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: