Híreink

55 éves az ÉMI – minőség és innováció

2018. február 13. 10:59

Az ÉMI jogelődjét, az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetet 1963-ban hozták létre. Ma, 55 évvel később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Az építészeti tűzvédelem vizsgálatában, a szabályozásban, a kutatásban hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert szereplő.


Az Építésügyi Miniszter 1963. február 12-én létrehozta az Építőipari Minőségvizsgáló Intézetet, annak érdekében, hogy az építő- és építőanyag-ipart egy független vizsgáló bázis szolgálja ki, kitüntetetten a termékek műszaki jellemzőinek szakszerű vizsgálatával, illetve az egységes vizsgálati dokumentumok elkészítésével.

Az ÉMI működését a mai napig meghatározzák létrehozásának alapvető céljai, ugyanakkor meg kell felelnie a jelen elvárásainak, kihívásainak is. Az ÉMI tevékenysége így ma igen sokrétű: műszaki szolgáltatások, minőség-ellenőrzés, műszaki szabályozás, irányelv-alkotás, kutatás-fejlesztés-innováció, nukleáris létesítmények szakértése, állami beruházásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása, hazai és nemzetközi projektek, szakmai rendezvények szervezése, oktatás, lakossági tájékoztatás. Tagja számos európai és nemzetközi szervezetnek, mint az EOTA, az Egolf, az ENBRI, a WFTAO, a CIB, az ECTP, vagy a UEAtc. Az építési termékek megfelelőség-igazolását, az Építési Termék Irányelv előírásai alapján az Európai Bizottságnak bejelentett (notifikált) szervezetként az ÉMI Magyarország határain kívül is végzi.

Az alapítás óta eltelt több mint fél évszázados működés egyedülálló tapasztalattal, hozzáértéssel vértezte fel az ÉMI-t. Az építőipar területein (tartószerkezetek, épületfizika, tűzvédelem, vegyészet, épületgépészet, mechanika) felhalmozódott tudásának, szakértői tapasztalatának, valamint képzett, hozzáértő szakembergárdájának köszönhetően magas színvonalon nyújt szolgáltatásokat.

A különböző építésügyi feladatokra az ÉMI, Magyarország legnagyobb komplex vizsgáló bázisaként országos laboratórium hálózattal több mint 2000 féle – amiből 1009 akkreditált – vizsgálatot képes teljesíteni a hazai és nemzetközi piacon. Kirendeltségei révén az egész országban el tudja látni tevékenységét. Az országos jelenlétet tovább erősíti 2017-től a helyszíni vizsgálatokat szolgáló a mobil laboratórium.

Kutatást támogató és saját kutatás-fejlesztési tevékenységét kifejezetten a piacorientált kutatás-fejlesztésre összpontosítja (felsőoktatási intézményekkel, külföldi társintézetekkel, ipari partnerekkel).

Az ÉMI közreműködik az Európai Unió nemzetközi együttműködési programjaiban és Horizont 2020 kutatási keretprogramjában, valamint a 2016 júliusától a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége - CoM) szervezettel kötött megállapodás alapján „Country Coordinator”, azaz Nemzeti Koordinátorként támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban.

Az ÉMI Nonprofit Kft. a rendezvényszervezés terén is kilépett a nemzetközi színtérre. 2017-ben elnyerte a Solar Decathlon egyetemi házépítő innovációs versenysorozat Európa-bajnokságának rendezési jogát. A versenyt mintegy 40 intézmény és 16 csapat részvételével, várhatóan legalább 100 ezer hazai és külföldi látogatóval 2019 nyarán rendezik meg az ÉMI szentendrei ipari és innovációs parkjában.

Az ÉMI minden tevékenységének mozgatórugója a minőség és az innováció iránti elkötelezettség. Olyan épített környezet kialakítása, amely időtálló, fenntartható és élhető. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1604 látogató olvasta.