Híreink

Szemestermény-szárítók – tűzvédelem és optimális energia felhasználás

2017. január 30. 12:40

A tűzveszélyes terményszárítási folyamatban jelentős előrelépés a szárítás hőmérsékletének számítógépes felügyelete. A 35. AGROmashEXPO-n a szakmai szervezetek ezzel ismerkedhettek Videokontroll gyártója, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Standján. A rekordszámú látogató figyelmét a tűzvédelem mellett a várható energiamegtakarítás kötötte le.


Közelíti a 10 ezer darabot a szárítókba beszerelt érzékelők száma, további hárommal, összesen hétre nőtt azoknak a szemestermény-szárító típusoknak a száma, melyek jól reagáltak a gyakorlatban is az optimalizálás lépéseire, és a precíziós szárítás elvének megfelelően működnek – mondta Speiser Ferenc, a cég ügyvezetője. Így már azt is tudjuk, hogy a hazai szárítógéppark több mint fele biztosan alkalmassá tehető a precíziós szárításra. A harmincat is meghaladja azoknak a gazdaságoknak a száma, ahol a precíziós szárítási folyamat már megvalósult, az optimalizálási folyamat sikeresen lezárult. Ez kukoricára vetítve 300 ezer tonna kontrollált folyamatban, optimalizált módon megszárított terményt jelentett az elmúlt évben. Típustól függően 20-40% energiamegtakarítás érhető el az előző felhasználáshoz képest, a termény minősége is jobb, jelentősen csökken a törtszemek aránya és ebből következően a porosodás.

Az optimalizált szárítókkal a kényesebb feladatokat is vállalhatják a szárító tulajdonosok. Nyugodtan száríthatnak WAXY kukoricát, sőt akár vetőmagot is, a teljes mértékben kontrollált és dokumentált szárítási folyamat ezt lehetővé teszi.

Az elmúlt évben az új telepítések mellett a kukorica betakarításának kezdetére a szárítókban feltárt eltérések korrekciója is elkészült, így az adatokat a már optimalizált szárítón is teljes szezonban rögzítették. Óriási előny, hogy szárítás közben ezeket az adatokat a távjelzés révén akár a telefonján is láthatja a tulajdonos, de később is bármikor elemezhető, értékelhető a vízelvonás folyamata, akár tűzvédelmi szempontból is.

Optimalizált szárítóra jellemző termény hőmérséklet. Fent a hideg nedves, lent a szárítási folyamat végén a raktározásra kész, már száraz kukorica hőmérséklete látható.

A technológia iránt nem csak a hazai, hanem a horvát gazdák is élénken érdeklődnek.

Forrás, képek: terményszárítás.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1903 látogató olvasta.