Híreink

Balatonföldvár – Bemutatkozott az AWG moduláris sugárcső

2021. november 08. 07:30

Alaptudás, hogy mindenre alkalmas sugárcső nincs. De a balatonföldvári szakmai napon a tűzoltók meglepve tapasztalhatták, hogy igaz az 1988-as, mára klasszikussá vált mondás: „Ilyen nincs, és mégis van!” Az ötlet egyszerű, a kivitelezés briliáns! Egy alapra építve, akár folyamatosan fejlesztve, 8-10 féle beavatkozáshoz alkalmas sugárcsőcsaládot tarthatunk készenlétben.


Moduláris sugárcső

A tűzoltó első számú „fegyvere” a sugárcső. Kialakításától is függ, hogy milyen hatékonyan tudunk beavatkozni. Minden tűzoltóság ismeri a nála előforduló tipikus beavatkozási helyzeteket, ehhez kell a sugárcsöveket kiválasztani. A moduláris rendszerben az a nagy ötlet, hogy az alaptaghoz szinte minden beavatkozási formához választhatunk feltétet. Nem kell több sugárcső, csak a kiegészítők. Időt, helyet és pénzt takarítunk meg.

Az AWG moduláris sugárcső-rendszere a Turbo-Twist

Az alaptag tartalmazza a „C” storckapcsot, az elzárószerelvényt, és egy elfogadható ergonómiájú fogantyút. Erre csatlakoztathatunk adapterként:

  • közép habsugárcsövet,
  • 2 literes tartállyal, bekeverővel integrált habsugárcsövet (HK: 15-50)
  • nehéz habsugárcsövet,
  • oltólándzsát,
  • nedvesített a szappannhoz hasonlatos patronnal előállító sugárcsövet,
  • fokozatmentesen állítható (kötött és 120 fok között) sugárképet előállító sugárcsövet,
  • CAFS habbekeverő-rendszerekkel kompatibilis sugárcsövet,
  • sík sugárképű, gerendák, felületek oltására, hűtésére, tisztítására alkalmas sugárcsövet

Villámgyors fúvóka csere biztosított, mert nincs semmi elzárva csere közben, mindehhez a járműben kevés helyre van szükség. Vízzel, habbal és nedvesítőszerekkel is működhet.

A leggyakrabban használtak közül kiemeljük:

 

Üreges sugarú köd vagy kombinált sugárcső

Az AWG Turbo-Twist elzáróelem kombinálva az EN 15182 szerinti fúvókával tipikus üreges sugárcsővé válik. Az ismert, hogy az üreges sugarú köd sugárcsövek sokkal több funkciót biztosítanak. A sugárcső végén levő a sugárképállító, amely lehetővé teszi a tűzoltó számára, hogy a kötött sugártól a teljes ködsugárig folyamatosan állíthassa a sugárképet. A fúvóka beállítása a fúvókafej elfordításával a teljes fúvókából (0 °) a szórófejbe (45 °), felvillanásig vagy személyvédelemig (120 °). A beállítások rögzítési pontjai jól hallhatók és érzékelhetők.  

A turbókerék és a rögzített külső fogaskerék -kombináció révén optimális oltási hatás érhető el. Mivel a sugár mintegy befelé tükröződik egy vízcseppekkel töltött kúpot hoz létre, ami a hűtésben is jeleskedik.

Itt is igaz, hogy a jobbszélső állás a kötött sugár, és a sugárképállító balra forgatásával egyre nagyobb kúpszögű szórt sugarat kapunk.

  • A kötött sugárnak (0°), a legnagyobb az ütőhatása, legnagyobb a sugártávolsága,
  • a kettő közötti (45°) az ideális oltósugár, a sugárkép központosabb, kevésbé széttartó,
  • a nagy kúpszögű ködsugárnak (120°) oltóhatása kicsi, viszont az általa létrehozott „vízfüggöny” a legnagyobb személyvédelmet biztosítja.

  

Lapos fúvóka

Ha nagy felületek hatékony hűtésére, oltására van szükség, netán utcák, falak tisztítása a feladat, akkor ezt a kis – mindössze fél kilós – feltétet kell használni, mert erre ideális. 6 barnál 130 l/perc, 12 m sugártávolság.

 

Teljes fúvóka

Az ugyancsak 0,5 kg-os, központosra fókuszált sugár nagy nyomóerővel rendelkezik, tisztítási és dekontaminációs feladatokhoz ideális. 160-175 l/perc és 25 m sugártávolság jellemzi.

 

Oltólándzsa

Jobb híján nevezzük így azt a kis (a nagy képen középen látható) feltétet, amely a fal, ajtó mögötti vagy nehezen hozzáférhető álmennyezetek, álpadlók, konténerek tereiben tudja az eddigi hatékonyságot egy nagyságrenddel javítani. 6 barnál 220 l/perc teljesítmény és 1400-os szóráskép a fő jellemzője.  

Ezek persze csak a legjellemzőbbek, de ezekkel a feltétekkel

  • képesek vagyunk kezelni a szúróláng, vagy a „flashover” jelenségét;
  • képesek vagyunk a nehezen elérhető zugokba célzottan oltóvizet juttatni, növelve a hatékonyságot;
  • képesek vagyunk a beavatkozókat érő hőhatások mérséklése,
  • képesek vagyunk a hűtési, tisztítási, dekontaminációs feladatok ellátására és
  • az ergonómiai szempontokat is figyelembe vették a tervezők, mert ezek jelentősen késleltetik a sugárvezető kifáradását.

Mindezek mellett egyedileg állíthatjuk össze a beavatkozáshoz szükséges mixet.

 

Forgalmazza

Nardotech Kft.
z.nagy@nardotech.hu
www.nardotech.hu

 

 

 

               

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1316 látogató olvasta.