Híreink

Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – Létesítési és műszaki előírások

2020. február 04. 08:49

A Budapest Sportcsarnokról tíz évvel a tűzeset előtt készült egy a létesítmény tűzvédelmi helyzetét felmérő tanulmány. A Bán Lajos, Mészáros János és Dr. Héra Attila által készített munka szinte látnoki előrejelzéseket fogalmazott meg: a teljes felszín fölötti rész egy tűzszakasz, a tetőszerkezet beomlása rövid idő alatt megtörténhet. Ezt az eddig még sehol sem közölt szakmai csemegét tesszük közzé a szerzők hozzájárulásával.


Érdekfeszítő szakmai analízis

Végigolvasva ezt a 49 oldalas „A Budapest Sportcsarnok tűzvédelmi helyzetének szakértői felmérése” című anyagot elsőként a rendkívül korszerű szemléletmódja, szakmailag tű-éles, de udvariasan korrekt fogalmazása ragadott magával. Kocsiban ülve egy szuszra elolvastam, aztán újra, de már a BS tűz krónikájával párhuzamosan! Tanulhatunk belőle! Ne feledjük ez a tanulmány 10 évvel a BS tűz előtt készült.

Az első rész a létesítési és műszaki előírásokkal foglalkozik. A gépelt kéziratban lévő anyagot, néhány részletet kiemelve, beszkenelve közöljük.

 

Az épület tűzállósága

„A védelem nélküli acél tartószerkezetek nem teljesítik a minimálisan előírt 30 perc tűzállósági határérték követelményt” Miközben a létesítmény nem csak sportcsarnokként működött. „A kívánatos érték legalább 60 perc.”

„A védelem nélküli feszített acél tartószerkezetek különösen sebezhetőnek minősíthetők, károsodásuk súlyos következményekkel is járhat.” (Emlékezzünk Balázs József tűzoltásvezető beszámolójára.) 10 év múlva ezek pecsételték meg a BS sorsát.

„A biztonság fontos eleme a tűzterhelés minimális értéken tartása” – állapítják meg és sorolják javaslataikat.

Az álmennyezetek a hiányok miatt (törött, hiányzik, drótozott) nem növelik a födémek tűzzel szembeni ellenállását.

 

Tűzszakaszok

„Klasszikus értelemben vett tűzszakaszolás a BS-ben nem lelhető fel.” Igazából katasztrófális méretű tűzeset a BS-ben nehezen képzelhető el.” – írják. Akkori tudásunk szerint egy sportcsarnokban nem is tudtuk elképzelni. Veszélyes lehet egy teltházas rendezvény alatt egy erős füstképződéssel járó esemény.

 

Az első rész ide kattintva olvasható.

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1476 látogató olvasta.