Híreink

Doktori védés: különleges mentések kockázatcsökkentési lehetőségei

2019. december 06. 08:25

2019. december 12-én zajlik a „A különleges mentések és az arra felkészítő katasztrófavédelmi gyakorlatok vizsgálata alkalmazott matematikai és pszichológiai megközelítéssel” című értekezés doktori védése.


Áttekintés

A katasztrófa-segítségnyújtás egyik szélsőséges területe a különleges mentéseket végző és speciálisan felkészült önkéntes és hivatásos szervezetek tevékenysége. Hazánkban és külföldön egyre nagyobb szerepet kap a mentésekre való eredményes felkészülés. A hivatásos katasztrófavédelmi erők, felismerve az összetett balesetekből és a dinamikusan változó, komplex veszélyeztetettségből kialakuló helyzeteket, a tűzoltás és a műszaki mentés mellett már jelenleg is alkalmazzák az alpintechnikai mentést (magasból és mélyből mentés eseteiben). Komoly problémát jelent azonban, hogy a különleges mentéseknél alkalmazott eszközök használatának módszerei és a mentések tényleges lebonyolítása sok esetben csak szájhagyományon alapuló módszerekre támaszkodik.

A szerző doktori kutatása során olyan tradicionális módszereket keresett, melyek újszerűen alkalmazhatók a katasztrófavédelemi felkészítések során: a SOL- és a Q-módszertant. A doktori értekezés elsősorban a gyakorlati tapasztalatokat igyekszik elméleti megközelítésben értelmezni.

Az értekezés ide kattintva olvasható el (az Óbudai Egyetem szerverére mutató külső link, pdf formátum).

Az esemény részletei az Óbudai Egyetem honlapján találhatók meg.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1035 látogató olvasta.