Híreink

Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért

2017. február 24. 12:40

A társasházak jelentős támogatással végezhetnek felújítási munkákat az Otthon melege program keretén belül, ahol az egyik sláger a homlokzatok hőszigetelése. Ennek jelentős tűzvédelmi vonatkozásai is vannak, amelyek betartását az állam kioktatott műszaki ellenőrökkel és a támogatásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet szakembereinek helyszíni ellenőreivel is vizsgáltatja. Hibákat állapítottak meg!


Pont perem módszer helyett pont

Az Otthon melege pályázat keretében az NFSI, mint az állam nevében eljáró, a pályázatokat ellenőrző szervezet, helyszíni ellenőrzéseken vizsgálja a feladatok szabályszerű megvalósítását, s ennek során számos esetben intézkedtek a hibák, akár visszabontással történő kijavítására.

Egy budapesti társasház homlokzati hőszigetelő rendszerének kivitelezési munkálatait vizsgálva, a helyszíni ellenőrzésen vett minták alapján megállapították, hogy a kivitelezés során hiányosságok történtek, mivel a hőszigetelő táblákat csak pontragasztással és dűbelezéssel rögzítették a homlokzatra. Ezért felhívták az érintettek (kivitelező, műszaki ellenőr) figyelmét a hibák kijavítására.

A hiányosságok javítására és azok dokumentálására, e-naplóban való rögzítésére fel lett szólítva a műszaki ellenőr és a kivitelező, azonban nyilatkozatokon kívül, sem a kivitelező, sem a műszaki ellenőr nem tudta hitelt érdemlően – az elektronikus építési napló és fényképfelvételek alapján – bizonyítani a hibák kijavítását. Sőt a hatóság részére más (mindent szabályosnak állító) nyilatkozatot adott le a műszaki ellenőr, mint az NFSI-nek!

Az ilyenkor szokásos papírgyártásba a hőszigetelést forgalmazó rendszergazda és a rögzítési elemeket szállító cég is belekeveredett.

A fél éve húzódó ügy jelenlegi állása szerint az NFSI minden kifizetést felfüggesztett.

Csak a NMÉ-ben leírtak szerint

A gyártó, forgalmazó konzultáción érdeklődött, hogy van-e lehetőség az ÉMI minősítéstől eltérő, már elkészült hőszigetelő rendszer utólagos minősítésére. Az ÉMI ügyvezető igazgatója, Dr. Henn Péter úr, egyértelművé tette: nincs mód az ÉMI részéről a minősítés, illetve a jóváhagyó nyilatkozat alapján az eltérések legalizálására. A rendszer megfelelősége csak a NMÉ-ben rögzített technológia maradéktalan betartása mellett igazolható! Sőt nemcsak a technológiai előírások betartására, hanem a minősített rendszerben lévő egyes termékek kötelező alkalmazására is ügyelni kell.

A konzultáción is elhangzott, hogy adott esetben a kivitelező és a műszaki ellenőr felelőssége megkérdőjelezhetetlen, a hibamentes javítás csak a felületek visszabontásával és új szakszerű kivitelezéssel oldható meg.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1958 látogató olvasta.