Híreink

Digitális technika az Interschutzon és a tűzoltástechnikában

2015. június 16.

A 2015-ös Interschutz kiállítást (mind a csarnokokban, mind a szabadtéri kiállítótereken) végigkísérte a digitális technika. A járműveken és a rádiótechnikában érhető ez tetten leginkább, ugyanakkor a hagyományos kezelési módok ezzel párhuzamosan felfedezhetők.


A digitális alkalmazások nem mindig nyerik el a felhasználók tetszését – sok gyártó ezért egy kompromisszumos megoldást választ, és a termékeik digitális tartalmát analóg felülettel kapcsolják össze vagy a digitális mellett a hagyományos kezelési módot is megjelenteti.

– Van, amikor egy digitális kijelző megkerülhetetlen – mondja például a Ziegler szakembere, Matthias Mühlbacher – Ilyenkor azonban a menürendszernek nagyon egyszerűnek kell lennie. Rendkívül fontos az egyszerű, robusztus kezelési mód, ami problémamentesen kivitelezhető védőkesztyűben is; ennek az elvnek a járműindítástól egészen a szivattyú működtetéséig meg kell jelennie.

Ennek ellenére a számítógép nem számít tabunak még az oltó- és mentőjárművekben sem, sőt ma már egyre több helyen alapfeltétel.

– Jó példa erre, hogy az egyik oltójárművünk akár iPad-dal is irányítható – tette hozzá Mühlbacher. 

A technika egyre érettebbé és bonyolultabbá válik, mind kívül, mind pedig belül. Ennek jó példája, hogy a LED-ek – legyen szó a megkülönböztető jelzésről, vagy az általános megvilágításról – már a mindennapok részét képezik.

A technika mindennapokba történő beszivárgását a Kutatási és Technológiai Minisztérium munkatársai is meg tudják erősíteni, akik a 12-es csarnok 9-es standján vettek részt „Kutatás a civil biztonságért” című programukkal. Itt többek között egy német-francia projektkonzorcium együttműködésének eredményét láthatták a látogatók: egy veszélyes anyagokat érzékelő berendezésről van szó, ahol szintén az egyszerű kezelést állították középpontba a fejlesztők. A tervezők hangsúlyozták: fontosnak tartják, hogy a végfelhasználókat már a tervezésbe bevonják, hiszen a visszajelzéseik elengedhetetlenek a megfelelő termék elkészítésében.

A Cubos Internet GmbH tervezői számára is magától értetődő a modern technika minél szélesebb körű kihasználása. Az általuk elkészített GroupAlarm a riasztás továbbításának rendkívül széles skáláját használja: app, sms, telefonhívás, fax, e-mail, személyi hívó, sőt, ún. prowl-push is szerepel a repertoárban. Az eszköztár a redundanciát is biztosítja: amennyiben az egyik átviteli mód nem elérhető, egy másikon keresztül történik a riasztás.

A digitális eszközöket a rádiózás területén is egyre szélesebb körben használja már a rendőrség, a tűzoltóság és a különféle mentőszolgálatok. A Biztonsági Feladatokat Ellátó Szervezetek Digitális Rádiózásáért Felelős Hivatal munkatársai szerint az általuk felügyelt szervezeteknél a felhasználói tábor összesen félmilliós.

– Mindent összevetve: a digitális technika manapság egyszerűen megkerülhetetlen – összegezte a tapasztalatokat az Interschutznak helyt adó Hannover tűzoltóságának parancsnoka. – Fontos, hogy a technika felhasználóbarát legyen, és persze kell egy tartalékplatform is arra az esetre, ha a digitális platform nem működne. Mindenek felett azonban el kell kerülni a bonyolult alkalmazásokat: az egyszerű kezelhetőséget kell előtérbe helyezni.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1813 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: