Híreink

Tűzoltók az Interschutzon - szolgálatban

2015. június 15.

Korábbi híreinkben beszámoltunk már arról, micsoda siker volt az idei Interschutz: szerkesztőségi tapasztalatok és másodkézből származó beszámolók alapján is voltak olyan helyzetek, amikor mozdulni sem lehetett a tömegtől. A jelenlevők között bizonyára rengeteg tűzoltó volt ott szabadidejében, érdeklődőként – az Interschutz-tűzoltócsapat viszont biztosan végig ott tartózkodott, méghozzá szolgálatban.


Az Interschutz idén is zsúfolásig meg volt telve tűzoltójárművekkel; itt-ott füstöt és tüzet is lehetett látni a szimulált tűzesetek miatt. De mi történt volna, ha valóban tűz üt ki a kiállítás területén?

Koprodukcióban a hannoveriekkel

Az Interschutz-csapatban összesen 29 férfi és két női tűzoltó állt készenlétben a kiállítás ideje alatt, hogy szükség esetén pár perc alatt a tűz vagy baleset helyszínére érjen. Az aktuális team számára az adott napon 19 órakor kezdődött a szolgálat, amely 24 óráig tartott – ám a kezdés és a zárás nem esett egybe a kiállításéval.

– Már az Interschutz kezdete előtt megkezdtük a szolgálatot – nyilatkozta Olaf Dudda, a létesítményi tűzoltóság vezetője –, és itt maradtunk még pár nappal a zárás után is. A célunk természetesen az volt, hogy egy tűzeset helyszínére, függetlenül, a kiállítási terület mely pontjáról is legyen szó, legfeljebb 3 percen belül odaérjünk. Ezzel párhuzamosan minden riasztásnál azonnal elindult a hannoveri hivatásos tűzoltóság egy egysége is.

Amikor a látogatók is tűzoltók

Akár egy vicc kezdete is lehetne a kérdés: Mi a helyzet akkor, ha a látogatóknak is ugyanaz a foglalkozásuk, mint a létesítményi tűzoltóknak? 

– A látogatóink persze profik, és tudják, mi a teendő vészhelyzetben – világított rá Dudda. – Előfordult például, hogy a kiállítás alatt kigyulladt egy szemetes, de a látogatók már azelőtt eloltották, hogy kiértünk volna.

Az elsősegély azért elkelt

A tűzoltók mellett a johanniták* is készenlétben álltak, és – már a nagy számok törvénye alapján is – akadt dolguk az Interschutzon. A meleg és a tömeg miatt egy-két rosszullét mellett a bemutatókon szerzett égési sérülések is megdolgoztatták a mentősöket, sőt, még az Interschutz területén állomásozó mentőhelikoptert is riasztani kellett – igaz, ez utóbbit a kiállítási területen kívül történt esethez.

*A Johannita Baleseti Segélyszolgálat, Johannita Segélyszervezet világi „ága”.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2141 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: