Híreink

Szintet lépett a digitalizációban a Rosenbauer

2020. július 16. 07:00

Ahogy a jövő járművének megalkotásában, úgy a digitálizációban is szintet lépett a cég a Rosenbauer, „Digital Solutions” elnevezésű, önálló szervezeti egység létrehozásával. A digitális termékek növekvő fontossága miatt a gyártó a mérnöki és a feldolgozási kapacitások megduplázását tűzte ki célul, ennek érdekében pedig a digitális termékpalettát továbbfejlesztik, és új területek (drónok, érzékelőrendszerek) felé nyitnak.


Digitalizáció a jövő tűzoltóságának

Az jól érzékelhető, hogy a digitális megoldások nélkülözhetetlenné váltak a tűzoltóság világában is. A járművek üzemeltetése, karbantartása, kommunikációja egyre inkább rádión keresztül történik. Az ügyeleti központok interneten keresztül koordinálják a bevetéseket. A tűzérzékelők vagy a drónok hálózatba építve támogatják a tűzoltóságot. Digitális eszközök segítenek a teljes járműpark karbantartásában, valamint a beavatkozások előkészítésében és nyomon követésében.

A Rosenbauer mindig élen járt a fejlesztésben; a gyártó közleménye szerint most érkezett el az idő, hogy az összes ilyen irányú tevékenységét egyetlen divízióba csoportosítsa, Digital Solutions néven. Van mire építeniük, hisz az oltástechnikában 150 éves, a telematikában több mint 20 éves tapasztalattal rendelkeznek, ráadásul ez utóbbi területen a kezdetektől önálló fejlesztőcsapattal dolgoznak. A mérnöki és feldolgozási kapacitások megduplázásával pedig még több, sokoldalú támogatást, termékmegoldást, telepítés előtti vagy utáni, adminisztratív vagy digitális támogatást tud nyújtani a helyszínen.

 

Testreszabott megoldások

A Rosenbauer szoftvermegoldásokat a legkülönbözőbb operatív szervezetek használják – hivatásos, repülőtéri, ipari és önkéntes tűzoltóságok, valamint a rendőrségek és a sürgősségi szolgálatok. Az altaussee-i tűzoltóság például a cég szoftveres megoldásait használja a bevetési adatok híradóügyeleten történő megjelenítéséhez, célzott riasztási információk okostelefonra közvetítéséhez, a vízvételi helyek térképen történő jelöléséhez, és kárhelyi kommunikációs támogatáshoz.  

A Rosenbauer mérnökei a tűzoltó járművekre szabott helymeghatározási és ütközésfigyelmeztető rendszert fejlesztettek ki a frankfurti repülőtérrel együtt. Ez az alkalmazás teljes áttekintést nyújt a felvonulási területen és a kifutókon lévő repülőtéri járművek vezetői számára a földi helyzetről, és ezáltal növeli az összes úthasználó biztonságát ezen a rendkívül forgalmas területen.

A roche-i létesítményi tűzoltóság az EMEREC rendszert használja a digitális műveletek kezelésének megoldására. Ezen felül jelenleg zajlik a drónok integrálása ebbe a rendszerbe, amelyek repülő szenzorrendszerként további, döntés szempontjából releváns adatokat szolgáltatnak a tűzoltási és mentési beavatkozások vezetőinek.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1106 látogató olvasta.