Híreink

Budapest Sportcsarnok: Mi történt a tűz előtt? – Epilógus

2020. február 24. 08:19

Minden „tűzvédelmis” figyelmébe ajánljuk a Budapest Sportcsarnokról tíz évvel a tűzeset előtt készült, a létesítmény tűzvédelmi helyzetét felmérő tanulmányt. A használati tűzvédelemmel foglalkozók számára különösen fontos mondatok szólnak a feladatukról és az apró részletekből kibontakozó egészért szóló felelősségükről. A szakértői felmérés javaslatokról és hiányosságokról szóló befejező részét közöljük a szerzők hozzájárulásával.


Korlátok között

Ne feledjük ez a tanulmány 10 évvel a BS tűz előtt készült.

  • A tanulmány elkészülte után a Népstadion igazgatója a Tűzbiztonság 2000 Kft-t bízta meg a BS tűzvédelmi feladatainak ellátásával, beleértve az általuk feltárt hiányosságok - lehetőség szerinti - megoldását is.
  • E feladatot egészen a tűzesetig látták el, elsősorban a használati szabályrendszer kialakításával és fenntartásával. A pénzügyi eszközöket igénylő feladatok megoldására csak javaslattételi lehetőségük volt. De ez bevett dolog a "tűzvédelmisek" világában.
  • Palotai László a tanulmány elkészülte után - nyugdíjazását követően - kapcsolódott be munkába, a BS tűzvédelmi feladataival közvetlenül Ő foglalkozott, nagy hozzáértéssel és elkötelezettséggel.

Így a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében öt oldalon keresztül sorjázó javaslatok, egy részét a következő időszakban megvalósították, hasonlóan a 7 oldalon felsorolt konkrét hiányosságokhoz, amelyek kijavítására intézkedtek.

 

Palackposta – üzenet a múltból

A használati tűzvédelemmel foglalkozók számára különösen fontos mondatok szólnak a feladatukról és az apró részletekből kibontakozó egészért szóló felelősségükről. De arról is, hogy vannak olyan pénzügyi feltételek, amelyek az eredendően létesítési, tervezési adottságokat csak hosszú erőfeszítések árán lehet kijavítani.

A tűzeset előtti 10 évben ugyanis sokat fejlődött a BS tűzbiztonságának a szintje, amire még jelentős pénzeket is fordítottak.

Ilyen volt például:

  • A porondraktár tűzgátló elhatárolása a felette lévő küzdőtértől.
  • A csarnokteret védő vonali füstérzékelők felszerelése.

Ami a használati szabályok betartását illeti, ott is nagy változások voltak!

  • Az ellenőrzés-karbantartás-nyilvántartás, 
  • a dolgozók és biztonsági személyzet kioktatása,
  • az alapfunkciótól eltérő rendezvények előzetes engedélyeztetése, alapjaiban változott meg.

 

Dr. Héra Attila visszaemlékezése:

  • Tevékenységünk során elsődleges volt mindvégig, hogy a  rendezvények idejére biztosítsuk az emberek lehető maximális védelmet és a kiürítés  megbízható végrehajtásának feltételeit.
  • Javaslataink közül az 1. pontban foglalt " azonnali"értékelésűeket rövid időn belül sikerült megoldani. A 2. pontban foglaltak közül a 42. oldal 1. bekezdéséig jutottunk el. Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy mind a Népstadion, mind a BS vezetése megértette és támogatta munkánkat, de ez természetesen néha konfliktusokkal is terhes volt.
  • Számos probléma megoldása beruházási keret hiányában nem volt realizálható. Mi ennek ellensúlyozásaként vállaltunk – a megszűnt tűzoltói helyett – a rendezvényeken az ügyeleti szolgálatot, továbbá minden nem sport jellegű rendezvény szervezőit, sőt a kiállítások résztvevőit is tájékoztattuk a rájuk vonatkozó tűzvédelmi előírásokról, dokumentáltan. Mindez a tűzeset után a bíróságok előtt is bizonyította, hogy a BS a “jó gazda módjára” gondoskodott a ház tűzvédelméről.

 


A BS 1982-es átadásakor (Fotó Fortepan)

 

A javasolt komplex tűzvédelmi felújítást, a létesítmény átfogó állami nagyrekonstrukciójának idejére tervezték. Ez folyamatosan csúszott, és végül a tűz miatt el is maradt.

A tanulmányt Bán Lajos, Mészáros János és Dr. Héra Attila készítette.

A negyedik rész ide kattintva olvasható.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1479 látogató olvasta.