Híreink

Mentesítő-, fertőtlenítő-, mosóállomás a Drägernél

2019. december 13. 09:00

A tűzoltói bevetések során, illetve üzemi használatkor a zárt vegyvédő ruha a környezetben lévő vegyi anyagokkal szennyeződik. A Dräger Safety Magyarországon átvette, honosította és elindította a bevált légzésvédő álarc és gáztömör vegyvédelmi ruha mentesítésére, fertőtlenítésére és mosására szolgáló állomás modelljét a Dräger németországi gyakorlata alapján. Sokszor előfordulhat ugyanis, hogy a mentesítés/fertőtlenítés vagy javítás nem lehetséges helyben.


Német módszer

A Dräger Németországban kidolgozott módszerét vette át és azt honosította Magyarországon a Dräger Safety Hungária Kft. A német alapossággal kidolgozott műhely kialakítást és technológiát a hazai szakemberek a németországi gyakorlat helyszíni tanulmányozása alapján adaptálták.

A mentesítés/fertőtlenítés/mosás és szárításhoz a német előírások szerinti speciális eszközöket és szereket szereztek be. Ezeket ugyancsak az ottani követelmények szerint helyezték el a technológiai folyamatban. Az ipari mosógéphez speciális programm áll rendelkezésre álarcra és a vegyvédő ruhára, figyelemebe véve, hogy az adott tisztító/mosószer, milyen hőmérsékleten és mennyi idő alatt éri el az álarc vagy a vegyvédő ruha anyagánál a megfelelő hatékonyságot.

A folyamat aprólékosan szabályozott. Itt a sérült ruhákat is meg tudjuk javítani.

 

Tartalék ruha a tísztítás idejére

A műhely kapacitása 4 db vegyvédőruha mentesítése naponta, korlátozott számban a munkafolyamat idejére térítésmentesen vagy térítés ellenében vegyvédő ruhát tudunk biztosítani, így megmarad az érintett egység bevethetősége, illetve a munkafolyamat biztonsága folyamatos a karbantartás alatt is.

A mentesítés során keletkező szennyvíz a szennyező anyag alapján kerül a kommunális hálózatba vagy speciális esetben külön tartályba kerül ahonnan elszállíttatjuk megsemmísítésre.

A mentesítés eredményét bizonylatoljuk, mérési jegyzőkönyvvel látjuk el.

 

Bevetés után – Karbantartás és bevizsgálat

Bevetés után a vegyvédő ruha sorsa, a kapcsolatos teendők. Mit lehet és mit kell tenni?

 

Szemrevételezés

Használati utasítás alapján: a ruha anyaga, varratok, zárórendszer, kesztyű, csizma látómező épsége.

  • A vegyvédő ruha külső felén ne legyenek lyukak, vágások vagy dörzsöléses kopási helyek.
  • A varrat ne emelkedjen fel és ne legyen kibomolva.
  • Az ablak tömítésének sérülésmentesnek kell lennie, és az ablaknak tisztának kell lennie.
  • A kesztyűknek sértetleneknek kell lenniük.
  • A zárószerkezetnek és a fedeleknek sértetleneknek kell lenniük.
  • A ruhaszelepeknek szabadnak és sértetleneknek kell lenniük.
  • A ruha anyagán ne legyenek kopási nyomok (fehér vonalak) vagy ózonkáros (fehér mészköves pontok). A bevonat ne váljon le a szövetről

Időszakosan cserélendő alaktrészek (szelepek)

Tömítetségvizsgálat vegyvédő

Tömítetségvizsgálat szelepek

 

Javítás

A sérült ruhákat meg lehet javítani. Célszerű ehhez előzetes műszaki és gazdasági kiértékelést végezni. A javítás tipikus területei: pl: gáztömör cipzár, látómező, kesztyű, lyuk a ruhán.

Mik lehetnek ezek:

  • Kisebb méretű átszúrt lyuk, vagy szakadás a ruha anyagán javítható,
  • Kesztyű, csizma, látómező, párásodást gátló fólia vagy karcosodás elleni fólia cseréje
  • Gáztömör cipzár csere (ez a legdrágább javítás során, ezt a Dräger központi szervíze végzi az anyacégnél)

 

Tisztítás és fertőtlenítés

Olyan használt ruhára vonatkozik, amin kívülről nem tapasztalható szennyeződés, veszélyes anyag (pl: gyakorló ruhák) tisztítása, fertőtlenítése és szárítása.

Gépi mosás: programozható ipari mosógéppel, ahol legalább 130 literes dob, max. 4 fordulat/perc (2 lassú fordulat egyik irányba, 20 másodperc várakozás, 2 lassú fordulat a másik irányba) Eltra® mosóport használva 5 g mosópor /1 liter vízhez, a vízhőmérséklet 62 °C±2°C, majd 4 öblítési fázist.

Szárítás: szárítógéppel a hőmérséklet maximum 40 °C, a szárítási idő legalább 120 perc, kerülve a közvetlen hősugárzást vagy a tartós napsütést.

A gáztömör cipzár zsírral történő kezelése.

 

Mentesítés

A bevetésben résztvett szennyezett ruhát (amennyiben lehetséges) teljesen mentesítjük, szárítjuk, bevizsgáljuk valamint a kopó alkatrészeket kicseréljük, és vizsgálati jelentéssel látjuk el.

Természetesen a bevetés közben viselt légző álarcokat is szükséges mosni/fertőtleníteni/szárítani és bemérni.
Gépi mosás/fertőtlenítés esetén javasolt a:

  • Sekumatic® FDR (folyékony) mosószer, amit 1 %-os koncentrációval használva 5 perc alatt, 60 °C fokon a kellő hatást érjük el. vagy
  • Eltra® (por) 5 g (8.5 ml)/liter koncentrációt használva 20 perc mosási idő alatt, 60 °C-on kapjuk meg a kívánt hatást.

 

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft
Tel +36 (06) 1 452 20 20
Fax +36 (06) 1 452 20 30
attila.adorjan@draeger.com
www.draeger.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1219 látogató olvasta.