Híreink

Új TvMI készül – ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás

2016. január 18. 10:54

Január tizennegyedikén közel hatvan tűzvédelmi szakemberből álló munkacsoport tartotta alakuló ülését és első egyeztető megbeszélését a BM OKF tanácstermében. A célj egy olyan átfogó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv kidolgozása, amelyik az ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás témakörét dolgozza fel. Ez az új irányelv hivatott majd segíteni az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alkalmazását.



Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat követelményei alapján az elmúlt évben megkezdődött a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek összeállítása. Ezekből eddig 10 készült el, amelyek az OKF honlapján megjelentek. A legtöbb szakembert és céget érintő a karbantartást és felülvizsgálatot szabályozó TvMI-t előkészítő bizottságába hatvan tűzvédelmi szakember kapott meghívást az első előkészítő megbeszélésre a BM OKF földszinti tanácstermébe. 

A különböző tűzvédelmi eszközök, berendezések, rendszerek rendszeres ellenőrzését, felülvizsgálatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kötelezővé teszi, de esetenként csak ezek néhány kardinális momentumát rögzíti, mint kötelezettséget. Ezért 2015-ben a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság egy új, a tűzvédelmi műszaki megoldások üzemeltetőinek ellenőrzéséről, időszakos felülvizsgálatáról és karbantartásáról szóló tűzvédelmi műszaki irányelv kidolgozásáról döntött.

A munka nagyságát és bonyolultságát jelzi, hogy a tervezett TvMI-ben 23 részterületet írtak össze. Fontosságát pedig az jelzi, hogy az elkészülő irányelv kiadásával, annak alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy azzal az OTSZ előírásai teljesülnek.
 
A már korábban kiadott tíz irányelvtől az új annyiban tér el, hogy amíg ez eddigiek az OTSZ létesítési előírásaihoz kapcsolódó jó műszaki megoldásokat tartalmazták, addig ez lesz az első, használati szabályokhoz köthető irányelv. Az útmutató kidolgozását a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság Heizler György ny. tű. ezredesre, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnökére bízta. A munka a különböző tűzvédelmi műszaki megoldások, illetve azok felülvizsgálatában nagy gyakorlattal rendelkező felülvizsgálók számbavételével vette kezdetét, megalakult huszonhárom albizottság, amelyeknek számos esetben egymással együttműködve kell dolgozniuk.

Az eseményt dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg. Beszédében számba vette az OTSZ vívmányait, illetve meghatározta a tűzvédelmi műszaki irányelvek helyét a szabályzási rendszerben. Ezt követően Badonszki Csaba tű. alezredes, főosztályvezető-helyettes szólt a már megjelent irányelvek megalkotásával és használatával kapcsolatos tapasztalatokról. Végezetül Heizler György mutatta be az albizottságok vezetőit, feladatait és a kapcsolódási pontokat. Kiemelve, hogy az új  rendszerű tűzvédelmi szabályozás fontos fordulópontjához érkeztek. Az egyik legnagyobb, a szakcégek döntő többségét és a felhasználók teljes körét érintő szakmai terület, szinte minden részterületet felölelő megoldásait összegző munkában vesznek részt a szakemberek.
Az egyeztetéseket a jövőben az egyes részterületek szakemberei egymás között folytatják, s a kapcsolódó kérdésköröket a bizottság elnöke fogja össze.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2554 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: