Híreink

Hő- és füstelvezetés - mi változott?

2015. augusztus 30.

A hő- és füstelvezetésben jelentős változásokat hozott az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) és az ehhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI). Az új szabályozás már nem elégszik meg a hő- és füstelvezetés méretezésével, hanem különböző megoldási javaslatokat is tartalmaz, amiket a részletesen kidolgozott tervbe kell foglalni. Erről beszélgettünk a TvMI készítő csoport vezetőjével, a Ludor Kft, ügyvezetőjével, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnökével, műszaki ellenőrrel, felelős műszaki vezetővel, Nagy Katalin tűzvédelmi szakmérnökkel.


Mindenekelőtt tisztázzuk: miért is fontos a hő-és füstelvezetés?

Ha röviden akarok válaszolni, akkor a tűz fő károsító tényezőjét; a hőmérsékletemelkedést, a füst toxikusságát és korrozív hatását kell kiemelnem. Az emberi élet szempontjából a fő veszélytényező a szénmonoxid, (a halálos áldozatok 90%-a füsttől veszti az életét) amely különösen a tűz kezdeti fázisában keletkezik nagy intenzitással. Ezek a nagyon alattomos svélgázok.  A füst ezen kívül csökkenti a láthatóságot, ami a látásorientációt és a menekülés során a haladási sebességet felére, harmadára csökkenti.  Ezzel együtt a menekülési képesség is csökken. Ezen kívül a hő és a füst veszélyezteti a berendezéseket, ezért életbevágóan fontos a tűz során keletkezett hő-és füst elvezetése.

 

Megjelenik ez a fontosság az új OTSZ-ben?

Igen, egyértelműen! Sőt számos új elemével segíti a sokszor hangoztatott tervezését is. Nagyon fontos eleme ugyanis a szabályozásnak, hogy nem elégszik meg a hő-és füstelvezetés méretezésével, hanem annak részletesen kidolgozott terven kell alapulnia. A tervezés szükségességének tudatosítása a gyakorlati lépések közreadásával a TvMI-ben is megjelenik, megoldási módjával alátámasztva az OTSZ követelményét.

A jogszabály a természetes hő- és füstelvezetőket szerkezetnek, a mesterségest (gépi) berendezésnek definiálja. Mivel mindkét megoldás csak rendszerként működhet hatékonyan, ez megvalósítható

  • természetes úton hő- és füstelvezető szerkezettel,
  • gépi úton hő- és füstelvezető berendezéssel vagy
  • a természetes és a gépi megoldás kombinációjával.

A CPR rendeletből adódó újabb elvárás a biztonságos és az üzemben tartás szempontjából gazdaságos megoldás kialakítása, amit a tervezőnek igazolnia kell. Ezek pedig a műszaki ellenőrzés szempontjai is.

 

Mit kell elhatárolnia a műszaki ellenőrnek?

Három fogalomból kell kiindulnunk. Az új szabályozás megkülönbözteti a hő és füst elleni védelmet (a tűz esetén fejlődő hő és füst terjedését korlátozó, az elvezetését és a füstmentesítést biztosító megoldások összessége), a hő- és füstelvezetést (a védett helyiségbe jutó vagy ott keletkező hő és füst szabadba vezetését biztosító megoldások összessége) és a füstmentesítést (a védett helyiségbe a füst veszélyes mértékű bejutását meggátló megoldások összessége). Mindezek a szakmai gondolkodás egységesítésének és egyértelműsítésének kritériumai.

 

Mit tekinthetünk a rendszerekkel szembeni alapkövetelménynek?

Két alapkövetelményről beszélhetünk. Az egyik a füstelvezetés prioritása! A mai hő-és füstelvezető berendezések ugyanis ma már a felülvilágításban, a napi szellőztetésben is jeleskednek, de egy tűz esetén a hő- és füst elvezető funkció a fő prioritás, ennek érdekében az tekintendő hő- és füstelvezető rendszernek, aminél az egyéb műszaki tartalmak (felülvilágítás, szellőztetés) ennek alárendelten működnek. Ezekkel a megoldásokkal könnyen, gyorsan energia megtakarítás érhető el, de ez nem mehet a biztonság rovására.

A másik ilyen alapkövetelmény az egységes vizsgálati rendszer! Itt a sokat hivatkozott CPR rendelet mellett az OTSZ és az MSZ EN 12101: 1-10  követelményeinek megfelelő építési termékekkel, készletekkel, építményszerkezetekkel számolunk az alkalmazás során. Ezért csak a teljes szerkezetként vizsgált hő-és füstelvezetőket vehetők figyelembe, vagyis a részelemek építési helyszínen történő összeállításával nem hozható létre hő- és füstelvezető.

 

Mit jelent ez a teljes szerkezetként történő vizsgálat?

A mi esetünkben azt jelenti, hogy ha egy ablakra motort szerelnek, és az automatikusan kinyílik az nem hő- és füstelvezető!

 

Motor rögzítés kiszakadása a nyílószárnyról. A hiba forrása: ablak + motor nem hő- és füstelvezető

 

Miért nem? Hisz a füst távozik rajta.

Igen távozik, de meddig? Az első pár nyitásig! Mert megfeszül, mert a motor rögzítés leszakad, mert a nyílószárny „leszáll”, mert nem vizsgálták egyben a nyitási ciklusokra és sorolhatnám. Éppen ezért ez a 2004-es szabvány óta nem engedélyezett és a CPR rendelet is ezért követeli így. A tűzzel játszik, aki ezt beépíti, s a műszaki ellenőrnek ezt ki kell szűrnie.

 

No, de én tegnap is láttam egy nagy épületben, ami biztos, hogy 2004 után épült.

Sajnos ez az egyik legsúlyosabb, életveszélyes szabálytalanság ezen a területen.

 

Mi a helyzet, ha meglévő szellőző szerkezetet akarunk utólag hő- és füstelvezetés céljára alkalmazni? 

Csak abban az esetben alkalmazható, ha tűz esetén

            a) a hő- és füstelvezetésre előírt követelményeket maradéktalanul teljesíti vagy

            b) a hő- és füstelvezetésre előírt követelményeket a hőállóság kivételével teljesíti és a füst hőmérséklete és a térhőmérséklet számítással igazolt módon 50 °C  alatt marad.

Vagyis csak a teljes szerkezetként vizsgált hő-és füstelvezetőket vehetjük figyelembe. A gyártók ezt felismerve bevizsgáltattak olyan teljes szerkezeteket, amelyek a fix, vagy szellőztető kupola felső részének teljes cseréjével, teljes értékű hő-és füstelvezetőt eredményeznek. Természetesen ezt vizsgálattal igazolni kell!

A régebben telepített hő- és füstelvezető szerkezetek átalakításánál a megoldás kulcsa a 2006-os év! Ekkortól csak szabványos, egységben vizsgált szerkezetek alkalmazhatók hő- és füstelvezetőként, így azok átalakítása, amelyeket 2006 után telepítettek, csak külön, akkreditált vizsgáló / minősítő intézet tanúsítványával végezhető. Mivel itt életvédelemről van szó, a 2006 előttieket is csak a gyártó által igazoltan elfogadott megoldásokkal szabad átalakítani. Minden más megoldás szabálytalan!

 

Mit tehetnek egy lakóházban, ahol régi ablakok vannak, de szeretnének nagyobb biztonságban élni?

Jó kérdés. Erre van megoldás! Abból a helyzetből indul ki az OTSZ, hogy ez ugyan a szabványostól eltérő megoldás, de ha nincs olyan mértékű átalakítás, akkor utólag erre nem kötelezhetők a felhasználók, s ezzel is javul a régi épület tűzbiztonsága. Ezért a meglévő építményekben, ahol a cél a hő- és füstelvezetés feltételeinek utólagos kialakítása a TvMI, az OTSZ 9. melléklet 2. és 4. táblázata alapján lehetséges megoldásként kezeli a meglévő építményszerkezet (ablak) hő- és füstelvezetésbe történő bevonását, ugyanakkor ez is csak bevizsgált működtető szerkezettel valósítható meg. Vagyis ez az egyetlen engedélyezett megoldás az ablak + motor kombinációra!

 

Hol kell hő- és füstelvezetést létesíteni?

 

Hő- és füstelvezető szerkezet. Egyben vizsgálva, teljesítménynyilatkozattal

 

 

A jogszabály szerint:

            a) 1.200 m2-nél nagyobb alapterületű helyiségben,

            b) tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben,

            c) menekülési útvonalon a füstmentes lépcsőház, a füstmentes       lépcsőházi előtér és a tűzgátló előtér kivételével,

            d) 100 m2-nél nagyobb alapterületű pinceszinti helyiségekben,

            e) fedett átriumokban,

            f) ott, ahol a rendeltetés alapján e rendelet előírja,

            g) speciális építmény esetén a XII. fejezet alapján vagy

            h) ott, ahol a rendeltetés és a füstfejlődés jellemzői alapján, a kiürítés és    a tűzoltó beavatkozás feltételeinek biztosítása céljából a tűzvédelmi szakhatóság előírja.

Más kérdés a már említett füstmentesítés.

 

Miért, hol kell füstmentesítést létesíteni?

Ez döntően a menekülést, szakszóval kiürítést szolgálja, ezért

  • a több pinceszintet kiszolgáló lépcsőházban,
  • ahol a tűzvédelmi szakhatóság a rendeltetés és a füstfejlődés jellemzői alapján, a kiürítés és a tűzoltó beavatkozás feltételeinek biztosítása céljából előírja vagy
  • ahol e rendelet a rendeltetés alapján vagy a kiürítés biztosítása céljából előírja. 

 

Egységes szerkezetként vizsgált hő- és füstelvezető

 

 

Hogyan kell meghatározni, hogy mekkora felületű füstelvezetőt kell létesíteni?

A természetes hő- és füstelvezetés legkisebb mértékét az OTSZ 9. melléklet 1. táblázata szerint vagy számítással kell megállapítani. A táblázatból egyszerűen kiolvashatjuk. Három esetben mindenképpen követelmény a számítással történő meghatározás. Ezek

            a) természetes füstelvezetés 15 métert meghaladó belmagasságú, lépcsőháznak nem minősülő térben való alkalmazása,

            b) természetes füstelvezetés és e rendelet által előírtnál nagyobb belépési sebességű gépi légpótlás együttes alkalmazása vagy

            c) természetes füstelvezetéshez tartozó természetes légpótlás e rendelet által előírtnál nagyobb belépési sebességű gépi légpótlással való kiegészítése esetén.

Lényeges változás történt a füstszakaszok kialakításában, amennyiben a füst lehűlésére vonatkozó 60 méteres szakirodalmi adattól eltérően 80 méter szerepel a jogszabályban. Ugyanis a hő- és füstelvezetéssel érintett helyiségben akkor kell füstszakaszokat létesíteni, ha

            a) közlekedő, folyosó esetén a menekülésre számításba vett útvonal legnagyobb hosszúsága meghaladja a 40 métert vagy

            b) egyéb helyiség esetén annak alapterülete meghaladja az 1.600 m2-t vagy hosszúsága a 80 métert.

 

Magas raktáraknál szokott problémát okozni a tárolás. Itt mi változott?

Új módon szabályozza az új OTSZ a füstgyűjtő térben az anyag-, terméktárolást. Akkor lehetséges, ha

            a) a füstgyűjtő tér maradék térfogata és a füstelvezetés teljesítménye számítással igazolt módon biztosítja a hő és a füst elvezetését és

            b) a füstgyűjtő tér hőmérséklete számítással igazolt módon nem emelkedik 150 Co fölé,  vagy a helyiség teljes területe ESFR sprinklerberendezéssel védett. 

 

Sáv-felülvilágítóba integrált hő- és füstelvezető

 

 

A füstelvezetéshez levegő is kell. Válozott valami a légpótlásban?

Igen! A régi terminológia szerinti csarnok friss levegő utánpótlásának füstszakaszonként meg kell egyeznie a hatásos áteresztő felülettel. Vagyis amennyi levegőt elszállítunk, annyinak kell bejönnie!

Több füstszakasz esetén a mértékadó füstszakasszal számolunk, s a 2. füstszakasznak csak az 1/3-át, három esetén a 2. és 3. 1/3-át, négy esetén pedig a 2., 3. és 4. 1/3-át vesszük pluszban hozzá.

 

Sokan a cv értéket tekintik meghatározónak. Mi tekinthető ebben jónak?

Ez egy nagy tévedés és sok esetben manipuláció tárgya. A cv érték nem mutatja a kupola minőségét, sokkal inkább a légtömörség, a fényállóság, a hőhídmentesség a minőségi tényező. A többit, köztük a cv érték mérési módját a  szabvány írja elő. Annak kell megfelelni gyártótól függetlenül. Ugyanakkor a cv érték mégis fontos, mert meghatározza a szükséges kupolák darabszámát. A szabványos kupolák cv értéke max. 0,72 – 0,76 között szóródik. Az ennél nagyobbak már gyanúsak lehetnek. Ha valaki lát 0,82-es, 0,95-ös cv értékről teljesítménynyilatkozatot, akkor célszerű piacfelügyeleti eljárást kezdeményezni.

 

Mit kell a műszaki ellenőrnek vizsgálnia?

A teljesítménynyilatkozatot, mert abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a hő-és füstelvezetés tekintetében ez a dokumentum minden OTSZ által támasztott követelményre köteles válaszolni.

 

Köszönöm a beszélgetést!

Lestyán Mária szakmai kapcsolatokért felelős igazgató

Rockwool Hungary Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2427 látogató olvasta.